Τοπικά

Όνειρο για δεκάδες γυναίκες άνω των 50 η απόκτηση παιδιού – Ο Γ. Πάντος για την αύξηση αιτήσεων για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Νέες δυνατότητες σε ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί έδωσε ο νόμος 4958/2022 για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο με τον Βολιώτη καθηγητή Μαιευτικής – Γυναικολογίας Α.Π.Θ., πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας & Στειρότητας και τακτικό μέλος στο εποπτικό συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Γεώργιο Πάντο, να τον χαρακτηρίζει προοδευτικό.

«Ο προηγούμενος νόμος 3305 ήταν προοδευτικός και φιλελεύθερος για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Εφαρμόστηκε από το 2005, αλλά επειδή η βιοτεχνολογία και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχουν τεράστια εξέλιξη έπρεπε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα», εξήγησε ο κ. Πάντος.
Έτσι, όπως ανέφερε, έγιναν αλλαγές, όπως αναφορικά με την κατάψυξη γενετικού υλικού (ωαρίων). Με τον προηγούμενο νόμο επιτρεπόταν καθαρά για ιατρικούς λόγους. Πλέον, η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να γίνει για κοινωνικούς λόγους. «Αν μία γυναίκα θέλει να διαφυλάξει τη γονιμότητά της, μπορεί να το κάνει με κατάψυξη ωαρίων για να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Πάντος.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην αύξηση του ηλικιακού ορίου αναπαραγωγής.
«Μέχρι το καλοκαίρι επιτρεπόταν σε μία γυναίκα να είναι παραγωγική μέχρι την ηλικία των 50, ενώ τώρα μέχρι τα 54. Μετά τα 50, οι γυναίκες πήγαιναν σε άλλες χώρες όπως στην Αλβανία, την Ουκρανία και στην Κύπρο που δεν υπήρχε ηλικιακό όριο. Αυτό σημαίνει οικονομική «αιμορραγία» για τα ζευγάρι, μείωση των εσόδων του κράτους από όλες τις διαδικασίες και ταλαιπωρία φυσικά για τις γυναίκες. Με τον νέο νόμο μπορούν γυναίκες να δοκιμάσουν να μείνουν έγκυες και μετά τα 50». Σημείωσε πως για να γίνει αυτό πρέπει δοθεί άδεια στις ίδιες ή στο κέντρο από την εθνική Αρχή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ιατρικές γνωματεύσεις από καρδιολόγο, μαστολόγο και γυναικολόγο που να δείχνουν ότι είναι υγιής. «Συνεδριάζουμε κάθε βδομάδα και, από το καλοκαίρι και μετά, έχουμε κάθε φορά 10 με 15 αιτήσεις από γυναίκες που είναι άνω των 50 ετών». Μεγάλη αλλαγή είναι και η δυνατότητα που έχει ένας άνδρας και μία γυναίκα να διαθέσουν το γενετικό τους υλικό. «Αν ένα ζευγάρι στο οποίο η γυναίκα πχ είναι 35 ετών και ο σύζυγός της λέει ότι θέλει να μείνει έγκυος η ίδια μετά τα 40, παλαιότερα ενώ ήταν παντρεμένοι, δεν μπορούσε η γυναίκα να καταψύξει δικό της γενετικό υλικό. Σήμερα υπάρχει αυτή η δυνατότητα και για τους δύο. Ο κάθε ένας είναι κύριος του δικού του γενετικού υλικού» ανέφερε ο κ. Πάντος. Επισήμανε πως δεν ισχύει στον βαθμό που υπάρχουν γονιμοποιημένα ωάρια, όπου εκεί πρέπει να υπάρχει συναίνεση και των δύο για να διατεθεί.

Επίσης, σημαντικό στον νέο νόμο αποτελεί πως ξεκαθάρισε το τοπίο για τη δωρεά ωαρίων και σπερματοζωαρίων. «Θεσμοθετήθηκε και υπάρχει μίνιμουμ αμοιβή για τον κάθε δότη ή δότρια και έτσι μειώνεται η πιθανότητα να τους εκμεταλλευτεί ένα κέντρο» σημείωσε.
Τέλος, η διάρκεια κατάψυξης των γαμετών ή των γονιμοποιημένων ωαρίων αυξήθηκε, καθώς οι μέθοδοι έχουν βελτιωθεί και κάποιος μπορεί να ανανεώνει τη σύμβασή του με το κέντρο που τα έχει καταψύξει μέχρι 20 χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Πάντο, περίπου 20% των ζευγαριών αδυνατεί να έχει επίτευξη εγκυμοσύνης μετά από χρονικό διάστημα ενός χρόνου. Όπως ανέφερε, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες- ιατρικοί, προσωπικοί, κοινωνικοί – όπως μείωση στις παραμέτρους του σπέρματος, διάφορες επεμβάσεις, αμβλώσεις στο παρελθόν, αλλά και το γεγονός ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται για σύλληψη σε μεγαλύτερη ηλικία. Παράλληλα υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι, καθώς πολλά ζευγάρια μεταθέτουν τον γάμο και την προσπάθεια για σύλληψη μεταγενέστερα.
«Προσέρχονται ζευγάρια που είναι σε μεγαλύτερο ηλικιακό αναπαραγωγικό φάσμα σε σχέση με παλαιότερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι και πιο δύσκολη η επίτευξη εγκυμοσύνης» εξήγησε. Σημειώνεται ότι με τον νέο νόμο επιτρέπεται και ο
προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος σε περιπτώσεις εξωσωματικής μετά από σχετική άδεια.
Ο κ. Πάντος θα δώσει διάλεξη με θέμα τη συμβολή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στη βελτίωση των αποτελεσμάτων θεραπειών υπογονιμότητας στην επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Γονιμότητας & Στειρότητας με θέμα «Εξελίξεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στον Βόλο, στο ξενοδοχείο «Domotel Xenia».

Το πρόγραμμα της ημερίδας
09.45 – 10.00: Έναρξη ημερίδας – Χαιρετισμοί (Γεώργιος Πάντος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας. Χρήστος Βενέτης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας).
10.00 – 12.00: 1η Ενότητα – Προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος. Πρόεδροι: Αικατερίνη Χατζημελετίου – Χρήστος Βενέτης.
10.00 – 10.30: Ιστορική αναδρομή (Ιωάννης Γεωργίου).
10.30 – 11.00: PGT-A και υπογονιμότητα (Ευστράτιος Κολυμπιανάκης).
11.00 – 11.30: Κλινική αντιμετώπιση περιπτώσεων μωσαϊκισμού με PGT-A (Γεωργία Κάκουρου).
11.30 – 12.00: Έκβαση παιδιών μετά PGT (Γεώργιος Λαΐνας).
12.00 – 12.30: Διάλειμμα.
12.30 – 13.30: 2η Ενότητα – Διαλέξεις. Πρόεδροι: Γεώργιος Αντωνάκης – Ευάγγελος Μακράκης.
12.30 – 13.00: Σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών: Ανήκει οριστικά στο παρελθόν; (Κωνσταντίνος Νταφόπουλος).
13.00 – 13.30: Μπορεί η λαπαροσκοπική χειρουργική να βελτιώσει τα αποτελέσματα θεραπειών υπογονιμότητας; (Γεώργιος Πάντος).
13.30 – 17.00: Μεσημβρινή διακοπή.
17.00 – 19.00: 3η Ενότητα – Νομικά θέματα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πρόεδροι: Γεώργιος Πάντος – Μαίρη Νικολακοπούλου
17.00 – 17.30: Η ερμηνεία και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του νομικού πλαισίου στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (Μαίρη Νικολακοπούλου).
17.30 – 18.00: Προσωπικά δεδομένα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (Ευαγγελία Μήτρου).
18.00 – 18.30: Βιοηθική στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (Ευάγγελος Μακράκης).
18.30 – 19.00: Έργο και όραμα της Εθνικής Αρχής ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Νικόλαος Βραχνής).
19.00 – 19.30: Λήξη ημερίδας – Συμπεράσματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το