Κόσμος

Ονδούρα: Η αντιπολίτευση ενώνει τις δυνάμεις της -«Θα σώσουμε τη χώρα από τη δικτατορία»

Τα δύο κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ονδούρα αποφάσισαν χθες Τετάρτη να ενωθούν, πίσω από την υποψηφιότητα που έχει θέσει η Σιομάρα Κάστρο για την προεδρία, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή δίνει στη σύζυγο του αριστερού πρώην προέδρου της χώρας Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα, περισσότερες πιθανότητες να εκθρονίσει το συντηρητικό κυβερνών κόμμα.

Η Εθνική Ένωση της Αντιπολίτευσης (UNO) ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την κυρία Κάστρο, υποψήφια του Κόμματος για την Ελευθερία και την Επανίδρυση (LIBRE), στην ψηφοφορία της 28ης Νοεμβρίου. Εάν εκλεγεί η κυρία Κάστρο –η οποία μεταξύ άλλων δεσμεύεται να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις της Ονδούρας με την Κούβα και να αποποινικοποιήσει τις αμβλώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις– θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το κορυφαίο αξίωμα της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Αλλαγή συσχετισμών στη χώρα
Η συμμαχία αυτή ίσως αλλάξει τις ισορροπίες στην προεκλογική κούρσα· αποτελεί σοβαρή πρόκληση για το Εθνικό Κόμμα, του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που βρίσκεται στην εξουσία αφότου διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές μετά την ανατροπή του κ. Σελάγια με αναίμακτο στρατιωτικό πραξικόπημα το 2009. Ως τώρα, το Εθνικό Κόμμα βρισκόταν μπροστά, κατά δημοσκοπήσεις. «Αν δεν ενωθούμε σήμερα, αυτή που θα χάσει θα είναι η χώρα. Αν είμαστε μαζί δεν μπορεί να μας νικήσει κανείς», συνόψισε ο μέχρι χθες υποψήφιος του UNO, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Σαλβαδόρ Νασράλα, 68 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θα σώσουμε την Ονδούρα από τη δικτατορία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CID-Gallup που είχε δημοσιευθεί τον περασμένο μήνα, η Σιομάρα Κάστρο και ο Σαλβαδόρ Νασράλα εξασφάλιζαν ίσο ποσοστό των προθέσεων ψήφου, το 18%. Ο Νάσρι Ασφούρα, ο δήμαρχος στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, βρισκόταν στην πρώτη θέση με το 21%.

Η κυρία Κάστρο υπόσχεται ότι θα διαχειριστεί καλύτερα το δημόσιο εξωτερικό και εσωτερικό χρέος της Ονδούρας, που έχει φθάσει τα 13 δισεκ. δολάρια, και ότι θα κάνει νόμιμη την άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμών, κινδύνων για τη ζωή της μέλλουσας μητέρας ή δυσμορφιών των εμβρύων.

Η Ονδούρα είναι μια από τις λιγοστές χώρες του κόσμου που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν. Εάν άλλαζε στάση, εάν αποκαθιστούσε σχέσεις με την Κίνα, η σχέση της με τις ΗΠΑ θα δοκιμαζόταν. Ο κ. Νασράλα, δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής και αθλητικογράφος, ήταν ο ατυχήσας υποψήφιος συμμαχίας της αντιπολίτευσης το 2017, όταν ηττήθηκε από τον κ. Ερνάντες σε μια ψηφοφορία που αμαυρώθηκε από καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία.

Οι κατηγορίες για διαφθορά της κυβέρνησης
Τα οκτώ χρόνια του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες στην προεδρία σημαδεύτηκαν από σωρεία κατηγοριών για διαφθορά, που ο αρχηγός του κράτους απορρίπτει. Στις ΗΠΑ, εισαγγελείς ερίζουν ότι ο κ. Ερνάντες δωροδοκήθηκε από συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, μετατρέποντας τη χώρα του σε «ναρκωκράτος», κάτι που επίσης διαψεύδει. Ο αδελφός του, ο Τόνι Ερνάντες, πρώην βουλευτής, καταδικάστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών νωρίτερα φέτος.

Ο κ. Ασφούρα, συντηρητικός πολιτικός, επιχειρηματίας του τομέα των κατασκευών, δυο φορές δήμαρχος της πρωτεύουσας, εξασφάλισε την επίσημη στήριξη του απερχόμενου προέδρου. Έχει κατηγορηθεί για απάτη, κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Οι κατηγορίες πάντως τέθηκαν στο αρχείο από τη δικαιοσύνη της Ονδούρας.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το