Τοπικά

«Ομπρέλα» βοήθειας ο Ξενώνας Αστέγων Βόλου

Άνθρωποι που η ζωή τους τα έφερε διαφορετικά από ό,τι προγραμμάτιζαν, οικογένειες με παιδιά που έμειναν χωρίς στέγη και συμπολίτες που χρειάζονται βοήθεια για να ορθοποδήσουν, φιλοξενούνται στον Ξενώνα Αστέγων Βόλου που υπάγεται στην ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ. Ο Ξενώνας, στην περιοχή της Νεάπολης, θυμίζει μια μεγάλη οικογένεια, όπου ενήλικες συμβιώνουν αρμονικά και σέβονται τον διπλανό τους. Ο Ξενώνας Αστέγων Βόλου αποτελεί για αυτούς ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να εργαστούν.

Αυτή την περίοδο στον Ξενώνα διαμένουν 18 ενήλικες και επτά παιδιά. Μεταξύ αυτών και τρεις οικογένειες και συγκεκριμένα μία οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί, μία οικογένεια με τέσσερα παιδιά ηλικίας από 1 έως 13 ετών, αλλά και μία μητέρα με τα δύο παιδιά της. Η τελευταία «άφιξη» έγινε στις αρχές Ιουλίου. Όταν έρχεται για πρώτη φορά μια οικογένεια ή ένα άτομο υπάρχει φυσικά η περίοδος προσαρμογής. «Πριν έρθει ετοιμάζουμε την ομάδα για να υποδεχθεί τον νεοεισαχθέντα. Κάνουμε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες κάθε εβδομάδα με τους ωφελούμενους» τόνισε η συντονίστρια και κοινωνική λειτουργός στη δομή Σόνια Γρίβα.
Ο Ξενώνας λειτουργεί μέσω ΕΣΠΑ από τον Οκτώβριο του 2019. Πρόκειται για έναν όμορφο και καθαρό χώρο που θυμίζει οικογενειακό περιβάλλον. Περιλαμβάνει τέσσερα δίκλινα δωμάτια στο ισόγειο με ατομικό μπάνιο σε κάθε δωμάτιο και μία κοινόχρηστη κουζίνα ανά όροφο. Κάθε ωφελούμενος έχει το δικό του ντουλάπι στην κουζίνα για τα πράγματά του. Υπάρχει κοινόχρηστο πλυντήριο, ασανσέρ, ράμπα για τα καροτσάκια, air condition στους κοινόχρηστους χώρους, ανεμιστήρας οροφής σε κάθε δωμάτιο και wifi. Παράλληλα, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους υπάρχουν αντισηπτικά.

Ένα από τα οκτώ δωμάτια φιλοξενίας

Η σίτιση των ωφελούμενων παρέχεται δωρεάν από τον Δήμο Βόλου μέσω catering από Δευτέρα έως Σάββατο. Την Κυριακή η σίτιση εξασφαλίζεται από χορηγίες πολιτών και επιχειρήσεων και τα γεύματα ετοιμάζουν οι ίδιοι οι ωφελούμενοι.
Στον Ξενώνα Αστέγων απασχολούνται δύο κοινωνικοί λειτουργοί, ένας συντονιστής, ένας street worker, υπάλληλος διοικητικού-οικονομικού, νοσηλεύτρια ένας φύλακας και καθαρίστρια. «Αισθάνομαι υποχρεωμένη. Πρέπει οι άνθρωποι που μένουν στον Ξενώνα, να αισθάνονται καλά, αλλά και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για όταν θα φύγουν» πρόσθεσε η κ. Γρίβα.
Για να ενταχθεί ένα άτομο στον Ξενώνα πρέπει να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, αλλά και να θέλει να εργαστεί. Η δομή φροντίζει για τους φιλοξενούμενους και δρα εξατομικευμένα, καθώς οι ανάγκες διαφέρουν. Ο ενδιαφερόμενος που υποβάλει αίτημα φιλοξενίας, πρέπει να έχει ενεργό δελτίο ανεργίας, εκκαθαριστικό, ταυτότητα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Παράλληλα γίνονται ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις. Οι υπάλληλοι της δομής βοηθούν τους φιλοξενούμενους στην εύρεση εργασίας, αποκτώντας δεξιότητες, ψάχνοντας αγγελίες, υποβάλλοντας βιογραφικά και παρακολουθώντας τις προκηρύξεις.

«Είχα τη δουλειά μου μέχρι το 2016 στον Βόλο και μετά σταμάτησε. Έφυγα για την Αθήνα, αλλά οι καταστάσεις δεν εξελίχθηκαν όπως περίμενα και ξαναγύρισα. Στην αρχή με φιλοξενούσαν γνωστοί. Μετά πήγα στην Πρόνοια και με ενημέρωσαν για τον Ξενώνα Αστέγων» δήλωσε η κ. Μαρία (έχει αλλαχθεί το όνομά της) και τόνισε ότι θέλει να βρει δουλειά, αλλά δυσκολεύεται λόγω ηλικίας. «Ο Ξενώνας μού έκανε καλό. Έβγαλα το Δημοτικό Σχολείο το 2018. Διάβαζα, έδωσα εξετάσεις και πήρα το απολυτήριο» σημείωσε για να προσθέσει πως ήθελε το απολυτήριο για τις αιτήσεις που έστελνε για να βρει εργασία.
«Εργαζόμουν μέχρι τον Φεβρουάριο στον Νομό, μετά πήγαμε σε άλλη περιοχή. Έτυχε να μείνουμε και οι δύο άνεργοι. Πήγαμε για δουλειά σε νησί, αλλά δεν ήταν όπως περιμέναμε. Επιστρέψαμε στη Μαγνησία και μας φιλοξένησαν συγγενείς στην αρχή. Μετά βρήκαμε σπίτι, αλλά ο ιδιοκτήτης μάς ειδοποίησε ότι το θέλει για ιδιοκατοίκηση. Έτσι απευθυνθήκαμε στον Ξενώνα» δήλωσε η κ. Ελένη, που διαμένει στον Ξενώνα με τα δύο παιδιά της.
Και οι δύο γυναίκες ψάχνουν καθημερινά για δουλειά, ενημερώνονται από το διαδίκτυο για διαθέσιμες θέσεις εργασίας και θέλουν να σταθούν στα πόδια τους. Πέντε ενήλικες που φιλοξενήθηκαν στο παρελθόν στον Ξενώνα Αστέγων, βρήκαν δουλειά, σπίτι, έγιναν αυτόνομοι και αποχώρησαν. Τρία παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα, θα φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο στο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης και ένα παιδί στο Γυμνάσιο.

Ομάδα street work
Σημαντική είναι η παρέμβαση που γίνεται από τον Ξενώνα και στον δρόμο και αυτό καθώς μπορεί οποιοσδήποτε, υπηρεσίες ή κάτοικος, να ενημερώσει ότι σε κάποια περιοχή είδε άστεγο. «Η ομάδα του street work με κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτρια και ψυχολόγο πηγαίνει στο σημείο. Αν είναι εκεί παίρνει τα στοιχεία του και γίνεται διασύνδεση με τον Ξενώνα Αστέγων» σημείωσε η κ. Γρίβα. Παράλληλα μεγάλης σημασίας είναι η ψυχολογική υποστήριξη για τους ίδιους τους ωφελούμενους, καθώς, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Νατάσα Μορφογιάννη, μία φορά την εβδομάδα κάνουν ομαδική ψυχοθεραπεία και δύο φορές ατομική με ψυχολόγους της ΚΕΚΠΑ.

Αναγνώριση από την τοπική κοινωνία
Το έργο της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και του Ξενώνα Αστέγων έχει αναγνωριστεί από τους πολίτες, αλλά και από επιχειρηματίες που συμβάλουν με τρόφιμα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για σίτιση την Κυριακή. Οι προσφορές τροφίμων από εταιρείες είναι πολλές. Μάλιστα αρκετές είναι οι εταιρείες που έχουν κάνει δωρεά περισσότερες από μία φορά. «Έχουμε χορηγίες από γνωστούς κρεοπώλες του Βόλου, από μανάβικα και από τον Σκλαβενίτη» πρόσθεσε η κ. Μορφογιάννη υπογραμμίζοντας πως είναι πολύτιμη η βοήθειά τους.
«Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν τα σπίτια τους, αλλά δεν έχουν λεφτά να συντηρηθούν και μπορεί να έχουν οφειλές στο νερό. Σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο και τη ΔΕΥΑΜΒ τούς κάνουμε ειδικό διακανονισμό, τους ενισχύουμε με τις δωροεπιταγές που μας στέλνουν πολίτες» δήλωσε η κ. Μορφογιάννη, ενώ σημείωσε πως έχει δεχθεί δωροεπιταγές ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Πρόσφατη περίπτωση μία γυναίκα που αντί για μνημόσυνο σε συγγενικό της πρόσωπο, προτίμησε να προσφέρει δωροεπιταγές στην ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ. «Φροντίζουμε να παραμένουν στο σπίτι τους και να τους βοηθήσουμε. Ο κόσμος έχει δει το έργο που γίνεται, μας εμπιστεύεται και μας στηρίζει» ανέφερε.

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Νατάσα Μορφογιάννη

Στον Ξενώνα Αστέγων Βόλου είχε φιλοξενηθεί και άνδρας μάγειρας που βρήκε δουλειά στην Κύπρο, ενώ ένας εργολάβος στάθηκε στα πόδια του και διαμένει πλέον σε πόλη της Θεσσαλίας. Δώδεκα ωφελούμενοι έχουν βρει τα τελευταία χρόνια δουλειά, ενώ 100 έχουν βοηθηθεί από το 2014 μέσω του Ξενώνα. Αυτή την περίοδο η ΚΕΚΠΑ συντηρεί στα σπίτια τους 46 οικογένειες με τη βοήθεια των δωροεπιταγών που προσφέρουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καμπάνια ενημέρωσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ

Καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με την πρόληψη και προστασία από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την…

27 Νοεμβρίου 2023

Η μητέρα μου δεν έκανε κάτι για να τον σταματήσει είπε η 16χρονη που κατήγγειλε τον πατριό της για ασέλγεια

Τον εφιάλτη που ζούσε στα χέρια του πατριού της στην Κω κατήγγειλε μία κοπέλα 16…

27 Νοεμβρίου 2023

29χρονος γαμπρός σκότωσε την 44χρονη νύφη, πεθερά, κουνιάδα και αυτοκτόνησε

Με αίμα βάφτηκε ο γαμός ενός 29χρονου και μιας 44χρονης στην Ταϊλάνδη καθώς ο γάμπρος…

27 Νοεμβρίου 2023

Αύριο Τρίτη η τελετή φωταγώγησης στον Βόλο

Η Τελετή Φωταγώγησης την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στην παραλία του Βόλου με τον Πέγκυ…

27 Νοεμβρίου 2023

Κικίλιας: Θα ζητήσω από τον εισαγγελέα να ελεγχθούν όσοι δήμαρχοι δεν θέλουν να κάνουν την δουλειά τους

«Ηκλιματική κρίση είναι εδώ, οι συνθήκες είναι άλλες, απαιτούνται άλλα έργα υποδομής και όλοι πρέπει…

27 Νοεμβρίου 2023

Ένας απρόσμενος επισκέπτης στην ΕΡΤ: Αλεπού πιάστηκε να κάνει βόλτες στο προαύλιο

Ένας παράξενος επισκέπτης απαθανατίστηκε να περνά την πόρτα του Ραδιομέγαρου της ΕΡΤ χθες βράδυ. Ο…

27 Νοεμβρίου 2023