Κόσμος

Ομπάμα: Γυρίζουμε σελίδα για μια νέα σχέση – Κάστρο: Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για τα πάντα

obama

Συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας είχαν το Σάββατο ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανέφερε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής, που διεξάγεται στον Παναμά.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών – η πρώτη που πραγματοποιείται από το 1956 – ήλθε να επισφραγίσει την απροσδόκητη ανακοίνωση των δύο κρατών, τον περασμένο Δεκέμβριο, για την επαναπροσέγγισή τους, έπειτα από μισό αιώνα εχθρότητας.

Πριν συναντηθούν κατ’ ιδίαν στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής, οι δύο άνδρες έκαναν σύντομες δηλώσεις ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου. Ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον Κουβανό ομόλογό του για τη διάθεση που επιδεικνύει να συζητήσει για όλα τα θέματα και εκτίμησε ότι «με τον καιρό, θα καταστεί εφικτό για εμάς να γυρίσουμε σελίδα και να αναπτύξουμε μια νέα σχέση (…) παρότι έχουμε βαθιές και σημαντικές διαφορές».

«Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για τα πάντα, αλλά πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, πολύ υπομονετικοί», απάντησε ο Κάστρο. «Η ιστορία των (σχέσεων των) χωρών μας είναι περίπλοκη, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε, όπως είπε» ο Ομπάμα, συνέχισε ο Κουβανός πρόεδρος.

Μιλώντας νωρίτερα ενώπιον περίπου 30 ομολόγων του, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η προσέγγιση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αβάνα σηματοδοτεί ένα «σημείο καμπής» για την Αμερική και χαρακτήρισε τη συνάντηση μια «ιστορική εξέλιξη».

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είπε στον Κάστρο πως οι κυβερνήσεις των δύο κρατών θα συνεχίσουν να έχουν διαφορές, αλλά μπορούν να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα, ενώ επανέλαβε ότι η συνάντησή τους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «σημείο καμπής».

πηγή www.protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το