Ελλάδα

Ομόφυλα ζευγάρια: Δεύτερη ημέρα «φροντιστηρίων» στην Πειραιώς – Ποιοι βουλευτές της ΝΔ αλλάζουν θέση

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν τα «φροντιστήρια» των «γαλάζιων» βουλευτών στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, καθώς είναι αρκετοί οι «γαλάζιοι» βουλευτές οι οποίοι έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους και ζητούν λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, όσοι είχαν αποκρυσταλλωμένη άποψη δεν δείχνουν σημάδια για αλλαγή της στάσης τους. Παρόλα αυτά υπήρξε μία διαφοροποίηση που αφορά τον Μακάριο Λαζαρίδη. Ο βουλευτής είπε ότι μετέβαλε την άποψή του μετά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση και ο δεύτερος γύρος των «γαλάζιων σεμιναρίων» γίνεται στον απόηχο της σύγκρουσης που είχε ο Παύλος Μαρινάκης με τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο η πλευρά της κυβέρνησης επέλεξε να μην συνεχίσει την αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς υπάρχει ήδη θέμα με τους διαφωνούντες βουλευτές.

Σημειώνεται ότι στην Πειραιώς έφτασαν και αρκετοί βουλευτές οι οποίοι έχουν δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εξηγώντας ότι θέλουν να μεταφέρουν και εκείνοι τις απόψεις τους για το ζήτημα.

Μαρινάκης: «Δεν είμαστε σε άλλες πλευρές με τον Σαμαρά»
«Δεν θα μπορούσα ποτέ να μπω σε αντιπαράθεση με έναν πρώην πρόεδρο του κόμματος, με έναν πρωθυπουργό. Αυτό που έκανα είναι ως κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν δέχομαι να δίνω αυτή που πιστεύω εγώ ως την κατάλληλη απάντηση», είπε και σχολίασε ότι προωθούταν ένα αφήγημα ότι ο Πρωθυπουργός προτείνει την αποχή των βουλευτών τη στιγμή που στις επερχόμενες εκλογές θα καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν.

«Δεν υπάρχει θέμα ρήξης»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει θέμα ρήξης. Μέσα στη ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια ακούγονταν διαφορετικές απόψεις για πολλά θέματα, αλλά στο τέλος της ημέρας πορευόμασταν ενωμένοι. Εδώ που δεν τίθεται και θέμα κομματικής πειθαρχίας είναι λογικό να ακουστούν απόψεις. Εγώ δεν έκανα τίποτα περισσότερο από αυτό που έχω καθήκον, να απαντώ με την πραγματικότητα, όπως έχω καθήκον».

Απαντώντας σε διαρροές από τον κύκλο του Αντώνη Σαμαρά ότι τον αντιμετωπίζουν σαν εχθρό τη στιγμή που εχθρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «Δεν τίθεται θέμα απάντησης (στον Αντώνη Σαμαρά), δεν είμαστε άλλες πλευρές. Ο αντίπαλος είναι τα προβλήματα. Πρέπει να πάμε όλοι μπροστά και αντίπαλοι μας είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, αλλά τα προβλήματα των πολιτών. Προχωράμε ενωμένοι. Οι πολίτες μας κρίνουν όλους».

Υπεραμυνόμενος της προωθούμενης κυβερνητικής ρύθμισης, ο κ. Μαρινάκης «δεν καταλαβαίνω γιατί τα ομόφυλα ζευγάρια να είναι ακατάλληλα να μεγαλώσουν παιδιά» και πρόσθεσε πως «Δεν θα υποκαταστήσουμε τον πατέρα και την μητέρα με τους όρους «γονέας 1» και «γονέας 2». Αυτό δεν πρόκειται να γίνει».

«Σε τελική φάση το νομοσχέδιο»
Σχετικά με «φροντιστήρια» στους βουλευτές της ΝΔ, ξεκαθάρισε πως πρόκειται για μία πάγια τακτική που ακολουθείται για κάθε νομοσχέδιο. «Ήμουν παρών στη συνάντηση αυτή. Είδα ανθρώπους που κατά 99% μετέφεραν προβληματισμούς που είχαν οι ίδιοι και που τους μετέφεραν οι πολίτες. Είχα και εγώ προβληματισμούς για πράγματα που δεν γνώριζα. Είδα μια ζωντανή συζήτηση με επιχειρήματα, υπάρχουν άνθρωποι που τα άκουσαν για πρώτη φορά, γιατί δεν κοιμούνται και ξυπνούν όλοι με αυτό το ζήτημα».

Ερωτηθείς εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει συναντήσεις με βουλευτές προκειμένου να τους πείσει να υπερψηφίσουν τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «Ο Πρωθυπουργός βλέπει βουλευτές όλον τον χρόνο και τακτικά για να έχει και ο ίδιος ενημέρωση για όσα συμβαίνουν και απασχολούν την κοινωνία. Δεν θα γίνει τίποτα διαφορετικό από αυτό που γίνεται με όλα τα νομοσχέδια. Προηγήθηκε η συζήτηση με τους βουλευτές από εκείνη με τους υπουργούς. Το νομοσχέδιο είναι υπό επεξεργασία, είναι στην τελική μορφή του, αλλά ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα κατατεθεί στην Βουλή».

«Δεν είναι δυνατόν να συμμετέχεις στην Κυβέρνηση και να καταψηφίζεις νομοσχέδιο της»
Σχολιάζοντας τη θέση του Μάκη Βορίδη που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, είπε ότι δεν είναι αποδεκτό ένα μέλος του κυβερνητικού σχήματος να καταψηφίσει, αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι προσωπική του θέση. «Δεν είπε κάτι καινούριο ο κ. Βορίδης. Δεν μπορώ να υποκαταστήσω ή να προαναγγείλω τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν είναι δυνατόν να συμμετέχεις στην Κυβέρνηση και να καταψηφίζεις νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Εγώ εκφράζω τις απόψεις μου και έχω καθήκον να μεταφέρω αυτά που πρέπει ως προς την κυβερνητική πολιτική. Θεωρώ ότι όταν ανήκεις σε ένα σύνολο, προφανώς μέσα στα όργανα εκφράζεις τις απόψεις σου, από εκεί και πέρα, οι συλλογικές αποφάσεις όπως το είπε ο πρωθυπουργός, όταν ένα νομοσχέδιο εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο αποτελεί ουσιαστικά μία συλλογική απόφαση. Υπάρχει αυξημένη θεσμική υποχρέωση»

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»: Τα αδιάθετα κονδύλια ανοίγουν την «πόρτα» σε νέες αιτήσεις – Πώς θα κάνετε τη δική σας

Δυνατότητα υποβολής επιπλέον αιτήσεων μέσω της επαναδιάθεσης πόρων, που αγγίζουν τα 6,4 εκατ. ευρώ, στο…

16 Ιανουαρίου 2024

Ντόναλντ Τραμπ: Προκλήσεις, ύβρεις, εμπρηστική ρητορική – Πώς θα είναι η νέα θητεία του αν εκλεγεί;

Οι ύβρεις, οι εμπρηστικές δηλώσεις, οι προκλήσεις δεν είναι κάτι άγνωστο όταν μια είδηση περιέχει…

16 Ιανουαρίου 2024

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για το χτύπημα στο ελληνόκτητο πλοίο

Την ευθύνη για το πυραυλικό χτύπημα στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα ανέλαβαν οι…

16 Ιανουαρίου 2024

Μεσολόγγι: Σε ποιον είπε ο κρεοπώλης ότι δεν θα αποκαλύψει ποτέ «αυτό που έχει κάνει»

Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία που προκύπτουν για την υπόθεση εξαφάνισης του 31χρονου Μπάμπη στο Μεσολόγγι…

16 Ιανουαρίου 2024

Στη φυλακή αρχιτέκτονας μηχανικός για απάτη «μαμούθ» με στεγαστικά δάνεια

Στη φυλακή οδηγείται αρχιτέκτονας-μηχανικός που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος ως «πρωταγωνιστής»…

16 Ιανουαρίου 2024

Δίκη Μάτι: «Λέγαμε SOS στο Λιμενικό και μάς απαντούσαν, θα σας καλέσουμε σε λίγο»

«Η πυρκαγιά στο Μάτι ανέδειξε τις ελλείψεις και την αδυναμία του κράτους να ανταπεξέλθει. Τραγική…

16 Ιανουαρίου 2024