Τοπικά

“Οχι” στη δημιουργία μονάδας καύσης βιομάζας στο δήμο Ρήγα Φεραίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας αποφάσισε χθες βράδυ να συμπεριληφθούν στις στρατηγικές μελέτες του Γενικού Πολεοδομικού Βόλου και της Αγχιάλου όλες οι ενστάσεις που κατατέθηκαν από διαμαρτυρόμενους φορείς και κατοίκους. Οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά πλειοψηφία με την επισήμανση ότι άμεσα θα πρέπει να γίνει η συμπερίληψη των ενστάσεων καθώς θα χαθούν οι προθεσμίες για την πληρωμή των μελετών. Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί και εντός της ομάδας πλειοψηφίας για τις στρατηγικές μελέτες ήταν η αποχώρηση από τη συνεδρίαση του συμβούλου κ. Χαλέβα ο οποίος διπλωματικά προφασίστηκε ειλημμένες υποχρεώσεις. Χθες το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει την αίτηση της εταιρείας ΚΑΠΑ Συμμετοχών για τη δημιουργία μονάδας καύσης βιομάζας στο δήμο Ρήγα Φεραίου.
Χθες εξάλλου συζητήθηκε το θέμα των πλημμυρών στη Θεσσαλία με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές στα Φάρσαλα. Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Μπούτας τονίζοντας πως πρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνει: «Άμεση καταγραφή και αποτίμηση όλων των ζημιών που έχουν υποστεί καλλιέργειες και υποδομές, όπως: δημόσιες και ιδιωτικές αποθήκες, γεωτρήσεις, γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, δρόμοι. Αποζημίωση της γεωργικής παραγωγής στο 100%, έγκαιρη πληρωμή όλων των παραγωγών, πάγωμα όλων των χρεών προς ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ έως ότου καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Απαλλαγή όλων των βαμβακοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιά, από το πλαφόν που έχει θέση ο ΟΠΕΚΕΠΕ και καταβολή σε όλους της ενίσχυσης» θέματα για τα οποία δεν υπήρξαν διαφωνίες από το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου.
Στην αίθουσα υπήρχαν και κάτοικοι των Φαρσάλων που μίλησαν για το ζήτημα των καταστροφών από το νερό για το οποίο δεν έγινε σωστή εκτίμηση.
Από την πλευρά του ο κ. Λαδόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως για το νερό θα πρέπει να γίνει συνολική διαχείριση και χρήση.
Η κ. Χρυσοβελώνη συμφώνησε πως θα πρέπει να δίνονται όσο πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις και να λαμβάνεται μέριμνα για τα αντιπλημμυρικά έργα.
Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός τόνισε πως τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα εντείνονται. «Γι αυτό προσπαθήσαμε από το 2011 και μετά να προχωρήσουμε ορισμένα έργα που ήταν ώριμα. Αυτή τη στιγμή σε αυτά τα 5 χρόνια η περιφέρεια έχει ολοκληρώσει έργα στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 56.6 εκατομμύρια ευρώ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το