Τοπικά

Ομιλία του ψυχιάτρου Δημήτρη Καραγιάννη με αφορμή το νέο του βιβλίο «Αλλάζει ο άνθρωπος;»

Επιμέλεια: Χαριτίνη Μαλισσόβα

Ομιλία του ψυχιάτρου – ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη με τίτλο «Αλλάζει ο άνθρωπος;» με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Τεχνικό Επιμελητήριο Βόλου (2ας Νοεμβρίου 7 & Ξενοφώντος, Βόλος).
Ο Δημήτρης Καραγιάννης θα συζητήσει με τον Παναγιώτη Δεληγιάννη, μεταπτυχιακό φοιτητή στο ΠΜΣ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, και τη Μαριάννα Φιλοπούλου, φοιτήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και με το κοινό.
Το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη και οι εκδόσεις Αρμός είναι οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο άνθρωπος αλλάζει; Ο άνθρωπος αλλάζει… Ο άνθρωπος αλλάζει!!!
Το βιβλίο «Αλλάζει ο άνθρωπος;» αναφέρεται στο καυτό θέμα αν είμαστε μόνο το πεπρωμένο μας με τα βιολογικά στοιχεία του DNA, αν είμαστε μόνο τα πρώτα παιδικά μας χρόνια με τις αντίστοιχες εγγραφές, αν είμαστε μόνο μια κοινωνική προσαρμογή ή αν έχουμε τη δυνατότητα όχι απλώς να προσαρμοζόμαστε, αλλά και να αλλάζουμε τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Αν ναι, τι μπορούμε να αλλάξουμε και τι όχι;
Δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Γιατί δεν αλλάζουμε; Μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους; Μπορούν οι λέξεις να αλλάξουν έναν άνθρωπο;
«Οι άνθρωποι αν αφεθούν στο μοιραίο, δεν αλλάζουν επειδή ο καιρός περνάει. Απλώς η φθορά τους αλλοιώνει και γερνούν και πεθαίνουν μέσα στην παραίτηση.
Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν αν αφεθούν στο μοιραίο, επειδή έζησαν κάποια συνταρακτικά γεγονότα.
Θα τα ξεχάσουν την επόμενη στιγμή, δίχως να αφήσουν να τους αγγίξουν.
Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν αν αφεθούν στο μοιραίο, επειδή ερωτεύτηκαν.
Θα ξενερώσουν μετά από την πρώτη απογοήτευση.
Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν αν αφεθούν στο μοιραίο, επειδή άλλαξε η οικονομική τους περιουσία.
Θα γίνουν απλώς χειρότεροι.
Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν αν αφεθούν στο μοιραίο, επειδή το βιογραφικό τους θα γεμίζει με πολλούς ακαδημαϊκούς τίτλους. Η ζωή τους θα είναι άδεια. Οι άνθρωποι αλλάζουν αν…».
Το «Αλλάζει ο άνθρωπος;» αποτελεί ένα απόσταγμα της κλινικής ψυχοθεραπευτικής εμπειρίας του συγγραφέα με ανθρώπους που του εμπιστεύτηκαν τη συνοδοιπορία στις προσωπικές τους αναζητήσεις για μια ζωή, που θα έχει απαιτητικές ερωτήσεις, αλλά και συναρπαστικές απαντήσεις.
Προσφέρει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να είναι σκεπτόμενοι, δηλαδή να υπερασπίζονται την ανθρώπινη φύση που δεν περιορίζεται στην επιβίωση, αλλά αναζητά το νόημα της ύπαρξης. Αυτό εξάλλου διαπερνά το σύνολο του συγγραφικού του έργου και αποτελεί ευχή για όλους. Να μην εγκλωβιστούμε στη διαχείριση μιας μίζερης πραγματικότητας, αλλά να επιμένουμε στην αναζήτηση της υπερβατικής ομορφιάς που μπορεί να αναδεικνύει και την πιο δύσκολη πραγματικότητα. Το βιβλίο «Αλλάζει ο άνθρωπος;» είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη ελευθερία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το