Τοπικά

Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Ασ. Αργυρίου στον Βόλο

Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, στις 7.00 το απόγευμα, στη μεγάλη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κτίριο “Ματσάγγου”(28ης Οκτωβρίου 78, 2ος όροφος, Βόλος), το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ» και ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων πραγματοποιούν την πρώτη τους συνεργασία, που έχει επιστημονικό χαρακτήρα. Πρόκειται για μια διάλεξη με θέμα: “Η παιδεία στους χρόνους της τουρκοκρατίας και το Κρυφό Σχολειό”.
Ομιλητής είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Αστέριος Αργυρίου, διακεκριμένο μέλος του Κοινού των Μαγνήτων και πρώην τρόφιμος της Παιδόπολης Λαρίσης, της Παιδόπολης Αγριάς Βόλου «Αγία Σοφία» και της Θεσσαλονίκης από το 1948 έως το 1956. Τον περασμένο Οκτώβριο, αναδείχθηκε «Παιδοπολίτης της Χρονιάς» από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, το οποίο τιμά κάθε χρόνο ένα πρόσωπο που με τις ενέργειές του, «…αποτελεί τιμή για τους Αποφοίτους Παιδοπόλεων, συνετέλεσε στην προβολή του Συλλόγου, στην εξυπηρέτηση και στην προοπτική στόχευσης των Αποφοίτων Παιδοπόλεων για το μέλλον». Η διάκριση αυτή θα του απονεμηθεί στη διάρκεια της εκδήλωσης την 15η Οκτωβρίου.

Βιογραφικό σημείωμα του καθηγητή Αστέριου Αργυρίου
Γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1935 στο Μεγάλο Μοναστήρι Λαρίσης. Τρόφιμος των Παιδοπόλεων Λαρίσης, Βόλου και Θεσσαλονίκης από τον Απρίλιο 1948 ως τον Σεπτέμβριο 1956.
Πανεπιστημιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (1955-1959, Θεολογία) και Στρασβούργου (Φιλολογία). Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης τρία διδακτορικά διπλώματα στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (Υφηγεσία θρησκειολογίας 1962, Υφηγεσία 1968 και καθηγεσία 1978 Νεοελληνικής Φιλολογίας).
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου από τον Οκτώβριο 1962 έως τον Ιούνιο 1999 (ως λέκτορας, αναπληρωτής καθηγητής και τακτικός καθηγητής) τη βυζαντινή και νεοελληνική γλώσσα, τη νεοελληνική λογοτεχνία και τον νεοελληνικό πολιτισμό.

Κατά την ίδια περίοδο δίδαξε επί τετραετία, με ειδική αποστολή, στο Πανεπιστήμιο του Αλγερίου Μεσαιωνική Ιστορία του Ανατολικού χώρου (Βυζάντιο και Μουσουσουλμανικός κόσμος) καὶ επί διετία, ως προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μωαμεθανισμό καὶ Ιδεολογικά ρεύματα των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Ίδρυσε και ανέπτυξε το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Διηύθυνε μεγάλο αριθμό διδακτορικών διπλωμάτων. Χρημάτισε Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών Σπουδών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής, του Διοικητικού και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, του Διαπανεπιστημιακού Ιδρύματος Έρευνας του Στρασβούργου και του Ανώτατου Συμβουλίου Πανεπιστημίων στο Παρίσι. Ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος επί επταετία και διά βίου επίτιμος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Ομότιμος καθηγητής των γαλλικών Πανεπιστημίων από την 1η Ιουλίου 1999.
Χρημάτισε επίσης υποπρόξενος και πρόξενος της Ελλάδας στο Στρασβούργο επί 17 έτη. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση, στο Στρασβούργο, ελληνικού σχολείου, ελληνικής ορθόδοξης ενορίας και του Συλλόγου ελληνογαλλικής φιλίας.
Η επιστημονική του έρευνα στρέφεται γύρω από τρεις άξονες :
1) Βυζαντινή και μεταβυζαντινή γραμματεία που έχει σχέση με το Ισλάμ
2) Βυζαντινή και μεταβυζαντινή εσχατολογική γραμματεία
3) Η ελληνορθόδοξη σκέψη σε επαφή με τον μουσουλμανικό κόσμο και τον δυτικό χριστιανισμό.
Τα επιστημονικά βιβλία (περί τα 20) και άρθρα του (περί τα 120) στρέφονται, πρωτίστως, γύρω από τους τρεις αυτούς άξονες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το