Τοπικά

Ομιλία του καθηγητή Αστρονομίας Κλεομένη Τσιγάνη για τις συγκρούσεις της Γης με αστεροειδείς

Τί είναι οι παραγήινοι αστεροειδείς και τί γνωρίζουμε για αυτούς; Κινδυνεύουμε πραγματικά από ενδεχόμενη σύγκρουση της Γης με κάποιον αστεροειδή; Τί μας λένε τα γεωλογικά δεδομένα και οι ιστορικές καταγραφές; Πώς μπορούμε να κάνουμε ρεαλιστική και ακριβή εκτίμηση κινδύνου και, αν χρειαστεί, πώς μπορούμε να αποτρέψουμε το φαινομενικά αναπότρεπτο;
Αυτά θα είναι μερικά ερωτήματα στα οποία θα απαντήσει ο καθηγητής Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κλεομένης Τσιγάνης, την Κυριακή του Θωμά 15 Απριλίου 2018 και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).
Στην ομιλία του, η οποία παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, θα προσπαθήσει να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις, παρουσιάζοντας παράλληλα την ερευνητική συνεισφορά Ελλήνων επιστημόνων στο θέμα αυτό.

Ο Κλεομένης Τσιγάνης γεννήθηκε στη Λάρισα (1974), όπου αποφοίτησε από το Λύκειο. Έλαβε το Δίπλωμα Φυσικής (1996) και το Διδακτορικό Δίπλωμά του (2002) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙKY). Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής (υποτροφία Marie Curie της Ε.Ε.) στο Observatoire de Nice (CNRS, Γαλλία) και ως επισκέπτης ερευνητής στο Southwest Research Institute (ΗΠΑ). Το 2006, διορίστηκε Λέκτορας στο Α.Π.Θ., όπου τώρα εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Είναι μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (εκλέχθηκε για δύο θητείες στο Δ.Σ. αυτής) και της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U.). Είναι επίσης Μέλος του ΔΣ του κέντρου «ΝΟΗΣΙΣ» Θεσ/νίκης.

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ουράνια μηχανική, η δυναμική αστρονομία και η πλανητική επιστήμη. Το έργο του επικεντρώνεται στο σχηματισμό και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος, στη χαοτική δυναμική των αστεροειδών και στη δυναμική των δορυφόρων και των διαστημικών υπολειμμάτων. Έχει συγγράψει 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις (με 5000 αναφορές) και συμμετείχε σε 30 διεθνή συνέδρια. Είναι τακτικός κριτής για μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και οργανισμούς χρηματοδότησης. Υπήρξε μέλος της ομάδας μελέτης της διαστημικής αποστολής AIDA (2015-2017) και διδάσκων στο Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης Αστροναυτών του ESA (2016). Συμμετείχε (μέλος του πάνελ εμπειρογνωμόνων του ESF) στον ορισμό του ευρωπαϊκού οδικού χάρτη για την έρευνα στον τομέα της αστροβιολογίας (2016). Έχει λάβει πολλές διακρίσεις για το έργο του, συμπεριλαμβανομένης της μετονομασίας ενός αστεροειδούς σε “(21775) Τσιγάνης” από την IAU (2008 – πρώτη φορά για Έλληνα επιστήμονα με σπουδές στην Ελλάδα), το Βραβείο Αστρονομίας «Γεωργίου Φωτεινού» από την Ακαδημία Αθηνών (2013) και το “Διεθνές Βραβείο Paollo Farinella” από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικών Επιστημών (2016).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το