Τοπικά

Ομιλία του ηλιακού φυσικού Κ. Γοντικάκη στο Συνέδριο Αστρονομίας: “Πολύ μεγάλη η εξάρτηση της Γης από τον Ήλιο”

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τρίτη από τις τέσσερις εκλαϊκευμένες ομιλίες που έγιναν στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, το οποίο διοργανώνεται στον Βόλο από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και διαρκεί έως σήμερα. Ομιλητής ήταν ο ηλιακός φυσικός κ. Κωστής Γοντικάκης με θέμα «Εκρήξεις στον Ήλιο», ο οποίος τόνισε την πολύ μεγάλη εξάρτηση της Γης από τον Ήλιο.
Ο ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωστής Γοντικάκης μίλησε στην αρχή για τον ίδιο τον Ήλιο, τις φυσικές του διαστάσεις και τη θερμοκρασία του.

Στη συνέχεια ο ηλιακός φυσικός αναφέρθηκε στις εκρήξεις στον Ήλιο, που επιστημονικά ονομάζονται εκλάμψεις, και οι οποίες άρχισαν να παρατηρούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα, στην πολυπλοκότητά τους, ποιος είναι ο μηχανισμός που τους προκαλεί και πώς αυτές δημιουργούν μεγάλες μετατοπίσεις μάζας μέσα στο ηλιακό σύστημα που μπορεί να επηρεάσουν και τη Γη.
«Κατά τη διάρκεια των εκλάμψεων πετάγονται νέφη από μάζα και σωματίδια πάρα πολύ μεγάλης ενέργειας, που μπορούν να επηρεάσουν και να καταστρέψουν δορυφόρους και άλλα συστήματα υψηλής τεχνολογίας, οπότε αυτό είναι ένα θέμα που αφορά πάρα πολύ τον άνθρωπο» σημείωσε ο ίδιος για να προσθέσει πως «το Βόρειο Σέλας προκαλείται από τα σωματίδια που πέφτουν μέσα στο μαγνητικό πεδίο της Γης».

Ο ίδιος τόνισε ότι ενδεχομένως κάποια ζώα, όπως τα αποδημητικά πουλιά, που ακολουθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης, μπορούν να επηρεαστούν και να χάσουν την πορεία τους.
Όπως τόνισε ο κ. Κωστής Γοντικάκης, στο συνέδριο ειπώθηκε ότι υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι πιστεύουν πως αυτές οι τεράστιες εκρήξεις μπορεί να έχουν επηρεάσει την παρουσία της ζωής στη Γη. «Η ζωή στη Γη έχει σχέση με το άζωτο. Το άζωτο είναι αποθηκευμένο μέσα στα πετρώματα και ενδέχεται, όπως έχει δείξει και μία έρευνα που προσφάτως δημοσιεύτηκε, αυτά τα σωματίδια να βοήθησαν να απελευθερωθεί το άζωτο από τα πετρώματα της Γης και ίσως σε αυτό να οφείλεται η ζωή» επισήμανε για να καταλήξει λέγοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η εξάρτηση της Γης από τον Ήλιο.

Σήμερα, τελευταία ημέρα του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, θα πραγματοποιηθεί, στις 20.30, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η τέταρτη και τελευταία εκλαϊκευμένη ομιλία με τον κ. Πάνο Πάτση, διευθυντή ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, και θέμα «Οι σπείρες των γαλαξιών».
Να σημειωθεί ότι η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου στελεχώνεται από καθηγητές – μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο της Εταιρείας κ. Λουκά Ζαχείλα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το