Τοπικά

Ομιλία του Χρ. Τριαντόπουλου στη Σκιάθο: Η νησιωτικότητα ως παράμετρος της οικονομικής πολιτικής

Στη Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο στις 10 και 11 Ιουλίου 2020, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, και τοποθετήθηκε για την οικονομική πολιτική και τη νησιωτική οικονομία. Παράλληλα, στο πλαίσιο των εργασιών της εν λόγω Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος είχε συναντήσεις εργασίας με την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου, με τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο Σκιάθου, καθώς και με λοιπούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Σκιάθου.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε τα παρακάτω: «Η βασική επιδίωξη κατά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας για όλες και όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, η άσκηση οικονομικής πολιτικής στη νησιωτική οικονομία οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, την ανάγκη διαμόρφωσης ίδιων ευκαιριών και συνθηκών πρόσβασης για όλους, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες της νησιωτικής οικονομίας. Πρόκειται για στοιχεία που μπορεί να δυσκολεύουν λίγο την άσκηση, όμως, όταν ενσωματωθούν στη συνάρτηση μπορούν να δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα, τόσο σε όρους οικονομικής ανάπτυξης, όσο και σε όρους κοινωνικής ευημερίας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση στην επέκταση της ψηφιακής διακυβέρνησης, στην προώθηση υποδομών και επενδύσεων (μεταφορές, ενέργεια κά.), στην αύξηση της προσβασιμότητας, στην ενίσχυση της διασύνδεσης των νησιών, στην ανάδειξη του πολυδιάστατου πλούτου των νησιών, στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων των νησιών, και στην αξιοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης της νησιωτικής οικονομίας.

Η ανάπτυξη, πέραν από το ζητούμενο της οικονομικής πολιτικής, είναι και το στοίχημα της κάθε γενιάς. Και αυτό διότι πρέπει να παραδώσει στην επόμενη γενιά έναν τόπο αρκετά καλύτερο από αυτόν που παρέλαβε. Ένα στοίχημα που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, ιδιαίτερα όταν την πόρτα μίας οικονομίας «χτυπά» η κρίση. Δυστυχώς, η γενιά μας θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως η γενιά των μεγάλων κρίσεων. Και αυτό διότι έχει ήδη βιώσει δύο τέτοιες κρίσεις. Η πρώτη ήταν η οικονομική κρίση σε συνέχεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, που έβαλε την οικονομία μας -λόγω και των γνωστών εγχώριων παθογενειών- σε δύσκολη κατάσταση για μία δεκαετία. Η δεύτερη είναι η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, με έντονες πρωτογενείς αλλά και δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας.

Σε αυτά τα νέα δεδομένα προσαρμόστηκε και η ασκούμενη οικονομική πολιτική, προωθώντας τόσο οριζόντια μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, όσο και κλαδικά μέτρα για τους τομείς της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο. Μέτρα για τη στήριξη της ρευστότητας, την ενίσχυση του εισοδήματος, και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μέτρα ενός ευρύτερου σχεδίου που προσαρμόζεται ανάλογα με τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις, ακολουθώντας το δυναμικό αυτό φαινόμενο. Σε αυτό το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα μπορούσε να απουσιάσει, φυσικά, και η μέριμνα για τη νησιωτική οικονομία. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο της κυβέρνησης, παράλληλα με τα οριζόντια μέτρα, περιλαμβάνεται η στήριξη της ακτοπλοΐας -από την πρώτη στιγμή- για να διασφαλιστεί, αρχικά, η μεταφορά προϊόντων και, εν συνεχεία, η μετακίνηση των κατοίκων και πολιτών. Η στήριξη προς την ακτοπλοΐα συνεχίζεται, για να διασφαλιστούν οι συνθήκες ακτοπλοϊκών μεταφορών σε μια πολύ δύσκολη τουριστική περίοδο φέτος, ενώ στο πλαίσιο της εν λόγω στήριξης συμπεριλαμβάνονται και άλλοι μικρότεροι σχετικοί κλάδοι. Στηρίχθηκαν, επίσης, και οι αεροπορικές γραμμές, ώστε να διασφαλιστεί η διασύνδεση περιοχών στο εσωτερικό της χώρας. Το μεγάλο, βέβαια, ζητούμενο είναι ο τουρισμός, ο οποίος βιώνει μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο φέτος. Για αυτό και είναι στους κλάδους εκείνους της ελληνικής οικονομίας, όπου η μέριμνα και στήριξη είναι σημαντική, προσαρμόζεται και επεκτείνεται συνεχώς. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσφατα, εντάξαμε με την έννοια της εποχικής επιχείρησης στα μέτρα στήριξης, ώστε να η μέριμνα του κράτους να μπορέσει να καλύψει όλους τους οικονομικούς δρώντες του οικοσυστήματος της τουριστικής βιομηχανίας.

Βέβαια, η κρίση του κορονοϊού δεν σταμάτησε τις πολιτικές για τη νησιωτική οικονομία και κοινωνία. Αντιθέτως, οι πολιτικές αυτές και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, με το Υπουργείο Οικονομικών να είναι αρωγός και συνεργάτης, όπου χρειάζεται -όπως με τη μεταρρύθμιση του μεταφορικού ισοδύναμου. Και αναφέρομαι, ειδικότερα, στο μεταφορικό ισοδύναμο στα καύσιμα, όπου επεξεργαζόμαστε, με το αρμόδιο υπουργείο και το ΚΕΠΕ, μία νέα εκδοχή. Μία εκδοχή που θα εδράζεται στο μηχανισμό της προσφοράς και της ζήτησης και θα ξεφεύγει από τις στρεβλώσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων που, στις συνθήκες της πανδημίας, έγινε πιο ευέλικτο και πιο γρήγορο.

Η κρίση του κορονοϊου καταφέρνει να πετύχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ό,τι δεν είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσα από τον κοινό δανεισμό των ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Τις επόμενες ημέρες, στη Σύνοδο Κορυφής, ευελπιστούμε να επιτευχθεί η συμφωνία για το νέο -συνδεδεμένο με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό- προτεινόμενο σχήμα «Next Generation EU». Ένα νέο σχήμα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ένα νέο σχήμα που κατανέμεται σε επιδοτήσεις (500 δισ. ευρώ) και σε δάνεια (250 δισ. ευρώ). Είναι ένα σχήμα από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει πολλαπλάσιους πόρους για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με αυτούς που θα κληθεί να συνεισφέρει κατά τις επόμενες προγραμματικές δημοσιονομικές περιόδους. Πρόκειται για πόρους που θα διοχετευθούν υπό το πρίσμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Πρόκειται για πόρους που θα διοχετευθούν και προς τη νησιωτική οικονομία. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεπώς, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η συνεισφορά των παραγωγικών φορέων και, φυσικά, του Επιμελητηριακού Ομίλου με προτάσεις και με περαιτέρω συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, ένα από τα πολλά διδάγματα της ελληνικής νησιωτικής παράδοσης -ως συνεισφορά στο κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας μας- είναι ότι με τη συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα και να προοδεύσουμε. Σήμερα, η συνεργασία όλων μας δεν είναι απλώς ζητούμενο, αλλά αποτελεί αναγκαιότητα για να βγούμε με τις λιγότερες απώλειες από αυτή τη διεθνή κρίση. Και να επιστρέψει η οικονομία μας σε τροχιά βιώσιμη ανάπτυξη, με συνθήκες ευημερίας για όλες και όλους.»
Την ομιλία του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, από όλη την Ελλάδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το