Τοπικά

Ομιλία του καθηγητή Απ. Παναγιώτου από το CERN στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Παναγιώτου, προερχόμενος από το CERN για την πατρίδα του τη Σκόπελο θα μιλήσει το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου και ώρα 6 μ.μ. στους πολυπληθείς μαθητές της Σχολής Αστρονομίας, αλλά και στους Βολιώτες, που θα ήθελαν να τον ακούσουν, για το πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Το πιο παράξενο και “χρήσιμο” άστρο».
Η ομιλία θα γίνει στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κτίριο Ματσάγγου (28ης Οκτωβρίου 78)
Παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη (17/8/2017) πολυδιάστατη – “Αστρονομία Πολλαπλών Μέσων” – παρατήρηση και ενδελεχή διερεύνηση της σύγκρουσης και συγχώνευσης δύο “εξωτικών” αστρικών σωμάτων θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερης κατανόησης της δομής των σωμάτων αυτών και της δημιουργίας βαρέων στοιχείων στο Σύμπαν. Ενδεχομένως να εντοπισθούν στο μέλλον αστρικά σώματα με νέα μορφή ύλης, αυτής των ελεύθερων κουάρκ!.. Όπως είπε ο Karl Sagan, «Η φαντασία συχνά θα μας οδηγήσει σε Κόσμους που ποτέ δεν υπήρξαν. Όμως, χωρίς τη φαντασία δεν πηγαίνουμε πουθενά…»
Η διάλεξη αυτή της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και «Το Κοινόν των Μαγνήτων», το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων του οποίου ο κ. Παναγιώτου αποτελεί επίλεκτο μέλος. Γίνεται δε στο πλαίσιο της σειράς των εκλαϊκευμένων διαλέξεων του «Κοινού των Μαγνήτων» στην Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση Μαγνησίας.
Ο κ. Απόστολος Παναγιώτου κατάγεται από τον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου και τελείωσε το 1ο Γυμνάσιο Βόλου. Σπούδασε Φυσική στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών από όπου πήρε το διδακτορικό του στην Πυρηνική Φυσική. Συνέχισε ως Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη Γαλλία. Από το 1975, μέχρι το 2010 υπήρξε καθηγητής της Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τιμήθηκε µε πολλές διεθνείς ακαδημαϊκές διακρίσεις. Από το 1984, ήταν επιστημονικός συνεργάτης του CERN, θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.
Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια, όπως της Κύπρου, της Αμερικής, της Γαλλίας, κ.ά. υπήρξε παράλληλα σύμβουλος σε διάφορα υπουργεία, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. σε θέματα αστρονομίας και διαστημικής. Συμμετείχε στην οργάνωση πολλών Διεθνών Συνεδρίων Σωµατιδιακής Φυσικής. Έχει κάνει περισσότερες από 450 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, είναι συγγραφέας Πανεπιστημιακών βιβλίων, καθώς και πολλών άρθρων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του CERN.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το