Τοπικά

Ομιλία του επίτιμου αρχηγού Στόλου, ναύαρχου εν αποστρατεία Γρηγ. Δεμέστιχα

ΔΕΜΕΣΤΙΧΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Με την έναρξη του πολέμου το 1940 με την επίδοση του τελεσιγράφου του Μουσολίνι στον Ιωάννη Μεταξά, το ελληνικό ναυτικό είχε ήδη βιώσει την ύπουλη καταβύθιση του καταδρομικού «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου από ιταλικό υποβρύχιο. Το συγκεκριμένο γεγονός σηματοδότησε στην ουσία την εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Έλληνες έγραψαν νέες σελίδες θάρρους και ηρωισμού.

«Η δράση του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», θα είναι το θέμα της ομιλίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στο μέγαρο της «Εξωραϊστικής» και διοργανώνει η Λέσχη Κοινωνίας Βόλου. Ομιλητής θα είναι ο επίτιμος αρχηγός Στόλου, ναύαρχος εν αποστρατεία κ. Γρηγόριος Δεμέστιχας, ο οποίος θα έρθει στο Βόλο κατόπιν πρόσκλησης του α’ αντιπροέδρου της Λέσχης Βόλου και πρώην βουλευτή κ. Ιωάννη Αντωνόπουλου.

Ο Γρηγόρης Δεμέστιχας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Σε ηλικία 16 ετών εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το 1960 αποφοίτησε ως μάχιμος σημαιοφόρος. Τη διετία 1965/66 βρέθηκε εθελοντικά στην Κύπρο, όπου υπηρέτησε ως κυβερνήτης τορπιλακάτου. Το Μάιο του 1973, φέροντας το βαθμό του πλωτάρχη, μετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού, μία αντιστασιακή ομάδα αξιωματικών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό την ανατροπή της χούντας των συνταγματαρχών. Ωστόσο, η προδοσία του κινήματος κόστισε τη φυλάκιση του Γρηγόρη Δεμέστιχα και την απόταξή του τέσσερις μήνες αργότερα. Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1974 επανήλθε στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού, όπου κι έφτασε μέχρι το βαθμό του αντιναυάρχου.

Ως υποναύαρχος διετέλεσε διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και υπαρχηγός ΓΕΝ, ενώ στη συνέχεια ως αντιναύαρχος για δύο χρόνια χρημάτισε αρχηγός Στόλου. Από τη θέση αυτή αποστρατεύθηκε το Δεκέμβριο του 1993 κατόπιν δικής του αίτησης, αντιδρώντας για λόγους ευθιξίας στην τοποθέτηση απόστρατων αξιωματικών στην ηγεσία του στρατεύματος εκείνη την εποχή.

Πέρα των επαγγελματικών πτυχίων είναι κάτοχος του πτυχίου Shipping Law and Practice του London School of Economics και Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθήνας. Μετά την αποστρατεία του, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών, ενώ την περίοδο 2005/09 διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη, ενώ μετά το πέρας της ομιλίας, το Δ.Σ. της Λέσχης Κοινωνίας Βόλου, θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον ναύαρχο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το