Τοπικά

Ομιλία της Μαρίας Καβάλα σε εκδήλωση του ΣΙΜΕΑ για την Εθνική Αντίσταση

Ο Σύλλογος Ιστορίας Μνήμης Εθνικής Αντίστασης “ΣΙΜΕΑ” διοργανώνει,όπως κάθε χρόνο, επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει την επίσημη μέρα της Εθνικής Αντίστασης της 25ης Νοεμβρίου. Η εκδήλωση εντάσσεται στις δραστηριότητες του ΣΙΜΕΑ για την διατήρηση της μνήμης και ανάδειξη της προσφοράς και των θυσιών των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
Φέτος,καλεσμένη του ΣΙΜΕΑ είναι η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαρία Καβάλα. Θέμα της ομιλίας θα είναι “Η Ναζιστική ΄εργασιακή ‘πολιτική στην Ελλάδα 1941-1944 – Δουλική εργασία και φυλετικά ζητήματα”
Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο Κορδάτος στο κτήριο Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Αντιπρύτανις Έρευνας και δια βίου Εκπαίδευσης, Αν.Καθηγήτρια κ. Ιωάννα Λαλιώτου
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Μαρία Καβάλα είναι επίκουρη καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας (αποκλεισμοί και διακρίσεις) στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και σύμβουλος-καθηγήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημόσια Ιστορία του Ε.Α.Π.(Ελληνικού Ανοικτού Παν/μίου) Συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας και της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κεν. και Δυτ. Μακεδονίας.
Στη διάρκεια της ερευνητικής της πορείας έχει λάβει υποτροφίες ΙΚΥ, Αριστεία Α.Π.Θ., «Αλμπέρτο Ναρ», Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, Yad Vashem, Rothschild και υποτροφία Fulbright στο UCSB (University of California, Santa Barbara).
Στην αρχή της εκδήλωσης θα τιμηθεί από τον ΣΙΜΕΑ ο Νικόλαος Σαμούρης όμηρος στο στρατόπεδο εργασίας στο Λάντσεντορφ της Αυστρίας . Ο Νικ.Σαμούρης γεννημένος το 1924, είναι από τους τελευταίους επιζώντες όμηρους στην περιοχή μας και διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος του ομώνυμου Συλλόγου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το