Τοπικά

Ομιλία με θέμα την επίσκεψη στη Zvyozdny gorodok της Μόσχας για εκπαίδευση κοσμοναυτών

Aύριο Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ. θα γίνει η έναρξη των αστρονομικών των μηνιαίων ομιλιών της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).
Ομιλητής θα είναι ο φυσικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Βέργος και θα έχει ως θέμα την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία στη Μόσχα και στη μέχρι πρόσφατα απόρρητη βάση εκπαίδευσης των κοσμοναυτών. Για 1η φορά η Εταιρεία επέκτεινε τους εκδρομικούς της προορισμούς εκτός των συνόρων της χώρας μας. Μάλιστα ήταν και η 1η φορά που οργανωμένο ελληνικό γκρουπ, με επικεφαλής τον Δρ. φυσικό κ. Σεραφείμ Σπανό, συντονιστή εκπαιδευτικού έργου, επισκέφτηκε τη συγκεκριμένη βάση για εκπαίδευση κοσμοναυτών!
Είναι η βάση όπου και ο ίδιος ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο 1ος άνθρωπος που νίκησε τη γήινη βαρύτητα και πέταξε στο Διάστημα, έκανε την εκπαίδευσή του. Είναι η βάση που και σήμερα βρίσκεται σε λειτουργία και όπου αστροναύτες και άλλων εθνοτήτων, μεταξύ αυτών και Αμερικανοί, πραγματοποιούν μέρος της εκπαίδευσής τους. Αυτό είναι απαραίτητο, αφού για την ώρα η μετάβαση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό γίνεται αποκλειστικά με τα ρωσικά «Σογιούζ».
Οι εκδρομείς της Εταιρείας εκπαιδεύτηκαν από τους ίδιους τους εν ενεργεία εκπαιδευτές, συνάντησαν και μία (ίσως την καλύτερη) εκπαιδεύτρια της NASA, μπήκαν στους αυθεντικούς χώρους και χρησιμοποίησαν τον επίσημο εξοπλισμό. Οι εισηγήσεις ήταν πολύ λεπτομερείς και αναλυτικές και όλες οι ερωτήσεις τους απαντήθηκαν με πληρότητα. Συμμετείχαν σε εργαστήρια και πρακτικές εφαρμογές, τους έγιναν ψυχολογικά τεστ, πέταξαν με αεροπλάνο, ελικόπτερο και συνέδεσαν το «Σογιούζ» με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εικονικά. Είχαν τέλος την ευκαιρία να θαυμάσουν ανεκτίμητα κειμήλια, όπως τη στολή του Γκαγκάριν και της Τερέσκοβα, προσωπικά αντικείμενα του Κορολιώφ, αλλά και το ίδιο το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 4» – την απαρχή δημιουργίας ενός Διαστημικού Σταθμού. Η συνάντησή τους με τον “δικό μας” κοσμοναύτη Θεόδωρο Γραμματικόπουλο – Γιουρτσίχιν τους γέμισε χαρά, ενώ είχαν τη μεγάλη τιμή να παραλάβουν τα πτυχία τους από έναν άλλο εν ενεργεία κοσμοναύτη, τον Ρώσο Σαρίπωφ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το