Τοπικά

Ομιλία για τους «μυστικούς ωκεανούς του ηλιακού συστήματος» στον Βόλο

«Οι μυστικοί ωκεανοί του ηλιακού μας συστήματος» θα είναι το θέμα της ομιλίας του κ. Σεραφείμ Σπανού την Κυριακή, 5η Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, έστειλε εικόνες της Ευρώπης, ενός από τους μεγαλύτερους δορυφόρους της, που υποδεικνύουν πίδακες παγοκρυστάλλων στην επιφάνεια της.

Η διάλεξη αποτελεί μια περιήγηση στον κόσμο των ουρανίων σωμάτων που «επιβεβαιωμένα» διαθέτουν ή διέθεταν κάποτε ωκεανούς νερού κάτω από το πυκνό στρώμα πάγου που τους περιβάλλει. Περιγράφονται επιφανειακές δομές των σωμάτων αυτών και επιχειρείται η ερμηνεία τους με βάση τις αρχές πλανητικών επιστημών, όπως η «γεωλογία» και η «παγετολογία». Πραγματοποιείται δε μια εκτεταμένη αναφορά στην ενδεχόμενη σχέση των ωκεανών αυτών με το φαινόμενο της ζωής και δίνονται πληροφορίες για τις μελλοντικές κατευθύνσεις έρευνας στα ουράνια αυτά σώματα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το