Τοπικά

Oμιλία για τον πόνο στο ΚΗΦΗ Αγριάς

Την Τετάρτη, 28 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ομιλία στο ΚΗΦΗ Αγριάς με θέμα το χρόνιο πόνο. Ο φυσικοθεραπευτής της δομής κ. Νίκος Κωνσταντίνου παρουσίασε στους ωφελούμενους του ΚΗΦΗ, καθώς και τους φροντιστές τους, τελευταία επιστημονικά δεδομένα, σχετικά με την επίδραση της φλεγμονής στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, και συγκεκριμένα την επιρροή στη λειτουργία του και στην αντίληψη του πόνου.

<<Σε μια μεγάλη γκάμα ασθενών, η παρουσία φλεγμονών αλλάζει την ευαισθησία του εγκεφάλου σε κατά τα άλλα ανώδυνα ερεθίσματα και ο ασθενής τα εκλαμβάνει ως πόνο. Αυτό παρουσιάζεται κυρίως σε αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής ή ψωριασική αρθρίτιδα, μετά από νεοπλασματικά σύνδρομα ή χρόνιες παθήσεις, όπως οσφυαλγία, αυχεναλγία ή οστεοαρθρίτιδα, προκαλώντας πόνο, ο οποίος δεν βελτιώνεται ιδιαίτερα και παρουσιάζει αυξημένη περιοχή κατανομής σε σχέση με το συνηθισμένο. Πριν μερικά χρόνια δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε γιατί πονάνε αυτοί οι άνθρωποι. Την τελευταία εικοσαετία έχουν προκύψει καινούργια επιστημονικά δεδομένα, τα οποία μας έδωσαν τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία του εγκεφάλου σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά και ποιές θεραπείες έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Έχει νόημα το επίκεντρο της θεραπείας να είναι το γόνατο ή ο ώμος αν αυτό που πονάει είναι ο εγκέφαλος? Από το 2007 έχει εισαχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο αντιμετώπισης των ασθενών και των παθήσεων. Αυτό έχει δημιουργήσει μια σειρά από προκλήσεις στη σύγχρονη αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Γνωρίζουμε πλέον ότι ο πόνος είναι ένα βίωμα, το οποίο εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο, ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Συμβατικές θεραπευτικές προσεγγίσεις δείχνουν να μην έχουν αποτέλεσμα, καθώς είναι τοπικές και παθητικές. Παρεμβάσεις όπως η Εκπαίδευση και η Γνωστική Λειτουργική Θεραπεία δείχνουν να έχουν καλύτερα και μονιμότερα αποτελέσματα, καθώς ο ασθενής εκπαιδεύεται στο γιατί πονάει και προσπαθεί να πραγματοποιήσει αλλαγές σε στάσεις και πεποιθήσεις, που αναπτύσσει γύρω από τον πόνο και την καθημερινότητά του. Επιπλέον, απαιτείται ένα ευρύτερο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ επαγγελμάτων υγείας, όπως ενός ψυχολόγου, ώστε να υπάρξει μια ουσιαστικότερη παρέμβαση, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας του ασθενή και της ποιότητας ζωής του>>, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση των παρευρισκομένων, σχετικά με το χρόνιο πόνο και το αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.

Σκοπός του ΚΗΦΗ Αγριάς είναι και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών του, η βελτίωση της λειτουργικότητάς τους και η διατήρηση της ικανότητας των ατόμων αυτών να αυτοεξυπηρετούνται. Γι΄ αυτό το λόγο μία από τις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι και η φυσικοθεραπεία.
Πραγματοποιείται αξιολόγηση των ωφελουμένων από το φυσικοθεραπευτή για τη διαπίστωση περιορισμών στη λειτουργικότητά τους, λόγω του χρόνιου πόνου, δίνοντας κατ΄ άτομο οδηγίες με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς του.
Στο ΚΗΦΗ Αγριάς του Δήμου Βόλου το οποίο αποτελεί ένα χώρο ημερήσιας φιλοξενίας παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής φροντίδας, φυσικοθεραπεία, ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, μετακίνηση των ωφελουμένων από και προς την οικία τους. Βασικός στόχος της δομής είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο των ίδιων των μελών, όσο και των μελών του συγγενικού περιβάλλοντος.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο παρακάτω τηλέφωνο: 2428350541
Το ΚΗΦΗ Αγριάς είναι δομή συγχρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλαίσιο του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το