Τοπικά

Ομιλία για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα

mhx.antik

To Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς και το Γενικό Λύκειο Αγριάς, στο πλαίσιο του «Κύκλου Εκδηλώσεων Λόγου», έχουν προσκαλέσει την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο του Πορφυρογενείου Ιδρύματος τον βραβευμένο αστρονόμο κ. Ξενοφώντα Μουσά. Ο συγκεκριμένος επιστήμονας διετέλεσε καθηγητής της Φυσικής του Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής, καθώς επίσης και διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για τους διοργανωτές, αλλά και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η έλευση ενός τόσο σπουδαίου επιστήμονα, ο οποίος συμμετέχει σε διαστημικά πειράματα της NASA και μελετά τον αρχαιότερο υπολογιστή, το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Ανάμεσα στις πολυάριθμες διακρίσεις του, επιλεκτικά αναφέρονται η βράβευσή του με το «Βραβείο NASA, 2009» και το «Βραβείο American Geophysical Union, 2000».

Μάλιστα, εκτός από την ομιλία ο κ. Ξενοφών Μουσάς, θα επισκεφτεί και το σχολείο όπου θα μιλήσει με τους μαθητές.

Τίτλος της ομιλίας του κ. Μουσά είναι «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, η Επιτομή της Ελληνικής Φιλοσοφίας».

Μέσα από την ομιλία αυτή θα αναδειχθεί ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός αποτελεί σημαντικότατο τεχνολογικό επίτευγμα, το αρχαιότερο πολύπλοκο επιστημονικό όργανο. Κατασκευάστηκε περίπου στα μισά του 2ου π.Χ. αιώνα και θεωρείται ο «αρχαιότερος υπολογιστής, το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν, ένα πιθανολογούμενο πλανητάριο και αστρονομικό ωρολόγιο». Έτσι, αποδεικνύεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αξιοσημείωτη επίδοση και σε αυτό τον τομέα, παράλληλα με τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά, τις επιστήμες, την αρχιτεκτονική και τις καλές τέχνες.

Στο τέλος της ομιλίας ο κύριος καθηγητής θα εγκαινιάσει τη σχετική έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Ιδρύματος, θα είναι επισκέψιμη ύστερα από συνεννόηση με το Γενικό Λύκειο και θα διαρκέσει ένα μήνα.

Πρόκειται για μία έκθεση η οποία παρουσιάστηκε σε σχολεία και πανεπιστήμια, ελληνικά και ξένα, και σε μουσεία, καθώς επίσης στη NASA και στην UNESCO, με ευρεία ανταπόκριση από το κοινό. Συγκεκριμένα παρουσιάζει το Μηχανισμό των Αντικυθήρων και συγχρόνως τη γέννηση και την εξέλιξη της ελληνικής αστρονομίας που έγινε από πρακτική, πραγματική επιστήμη με τη βοήθεια των μαθηματικών και της φυσικής, ακολουθώντας τη θεωρία των Πυθαγορείων. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν αλληλεπιδραστικά μοντέλα του Μηχανισμού, καθώς επίσης και τρισδιάστατες αλληλεπιδραστικές εικόνες της επιφάνειας του Μηχανισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το