Τοπικά

Ομιλία για τον δρόμο του μεταξιού από τον διευθυντή του 3ου ΓΕΛ Βόλου Δημήτρη Τσουλκανάκη

Τις σχέσεις Δύσης και Ανατολής, όπως διαμορφώνονται μέσα στην πάροδο 2000 και πλέον ετών, μέσα από τον λεγόμενο «Δρόμο του μεταξιού» ανέδειξε χθες με ομιλία του ο διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Βόλου κ. Δημήτρης Τσουλκανάκης στο πλαίσιο των εξωδιδακτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο φιλολόγων Μαγνησίας.
Μελετώντας κινεζικές πηγές ο διευθυντής και φιλόλογος ανέδειξε τις πολύχρονες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί σε οικονομικό, διπλωματικό, πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο και οι οποίες εντάθηκαν με την ταχύτατη εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ο κ. Τσουλκανάκης τόνισε πως «το θέμα «ο δρόμος του μεταξιού» μας ανοίγει την ιστορική προοπτική του χώρου και του χρόνου. Συγκεκριμένα ως χώρος εννοείται ολόκληρη η Ευρασία, δηλαδή η Ευρώπη και η Ασία, ενώ ο χρόνος απλώνεται σε δύο χιλιετίες, από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Αυτή την περίοδο εξέτασα και ανέλυσα μελετώντας κινεζικές πηγές. Ο όρος «δρόμος του μεταξιού» είναι δημιούργημα του 19ου αιώνα που εφευρέθηκε από Γερμανό γεωλόγο. Το κύριο προϊόν που διακινούνταν από τον συμβολικό δρόμο ήταν το μετάξι. Και, όταν λέμε δρόμο, μην τον φανταζόμαστε με τη σημερινή έννοια, αλλά πρόκειται για εμπορικές αρτηρίες που περνούσαν από ερήμους και δύσβατα ορεινά περάσματα. Η Κίνα έστελνε στη Δύση μετάξι αλλά σε αντάλλαγμα λάμβανε είδη πολυτελείας, όπως αντικείμενα από γυαλί, χρυσά και ασημένια νομίσματα, πορφυρά ενδύματα, ενώ υπήρχαν και πολλοί μεσάζοντες που κέρδισαν από το εμπόριο, με αποτέλεσμα η τιμή τους να αυξάνεται. Εκτός, όμως από το μετάξι στον ίδιο «δρόμο» διακινούνταν ιδέες και πολιτισμικά αγαθά που μερικά από αυτά άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητας, όπως είναι το χαρτί και η τυπογραφία, αλλά και η πυρίτιδα. Παράλληλα διακινούνταν μέσω των ιερέων, των μοναχών και των προσκυνητών θρησκευτικές ιδέες, όπως με την εξάπλωση στην Κεντρική Ασία και την Κίνα, του Βουδισμού, του Νεστοριανισμού, του Μανιχαϊσμού και του Ισλάμ, ιδρύοντας μοναστήρια, ναούς, εκκλησίες. Επίσης ο «δρόμος» χρησιμοποιήθηκε και από πολλούς στρατούς, όπως οι Μογγόλοι που δημιούργησαν τη μεγαλύτερη χερσαία αυτοκρατορία που υπήρξε ποτέ (13ος)».

Ο ίδιος τόνισε πως «μελετώντας τις κινεζικές πηγές εδώ και καιρό διαπίστωσα ότι η πρώτη καταγεγραμμένη επαφή του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού εντοπίζεται στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. Μάλιστα στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ. εντοπίζεται για πρώτη φορά σε ελληνική πηγή η ύπαρξη ενός λαού που ονομάζονται Κινέζοι δίνοντας και μια λιτή ανθρωπολογική περιγραφή».
Ο κ. Τσουλκανάκης είναι συγγραφέας δύο επιστημονικών βιβλίων με ιστορικό περιεχόμενο, «Οι Σλάβοι του ελλαδικού χώρου» και «Οι Άγιοι Τόποι και Βυζαντινή Παλαιστίνη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το