Τοπικά

Ομιλία για την αναπηρία από τον καθηγητή Β.Αργυρόπουλο – «Έγιναν πάρα πολλά, αλλά έχουμε πολύ δρόμο»

Πολύ ενδιαφέρουσα η ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλη Αργυρόπουλου με θέμα «Αναπηρία και ερμηνευτικά μοντέλα, τάσεις, εμπειρίες και προβληματισμοί», μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ροταριανός Όμιλος Βόλου προχθές το βράδυ στο ξενοδοχείο Παρκ.

Ο κ. Βασίλης Αργυρόπουλος, που ασχολείται τα τελευταία χρόνια πάνω στην εκπαίδευση τυφλών ατόμων, μίλησε για την αναπηρία γενικότερα και κάποια θεσμικά πλαίσια που ισχύουν στην Ελλάδα, αλλά και για τις τάσεις από παλιά έως τις μέρες μας.
Ο ίδιος μίλησε για τις τάσεις όσον αφορά σε επίπεδο εκπαίδευσης, δηλαδή η ένταξη, η ενσωμάτωση, η συμπερίληψη και τις τάσεις όσον αφορά στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, αλλά και για τα πιστεύω και τις νοοτροπίες που υπάρχουν σήμερα και κατά πόσο συμπορεύονται με τις κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές.
«Παλιότερα η εκπαίδευση ήταν πολύ διαχωριστική και υπήρχε πολύ έντονο το διαχωριστικό στοιχείο, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Τα άτομα με αναπηρία τα βλέπουμε στην κοινωνία να είναι παρόντες, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα» σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής για να προσθέσει: «Κινούμαστε ουσιαστικά ανάμεσα σε αυτό που θα θέλαμε να έχουμε και σε αυτό που πραγματικά έχουμε. Αυτό που θα θέλαμε να έχουμε είναι μία κοινωνία προσβάσιμη για όλους, το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό και δεν γίνεται σήμερα».

Όσον αφορά στο αν ο Βόλος είναι φιλικός προς τα άτομα με αναπηρία, ο κ. Βασίλης Αργυρόπουλος απάντησε μονολεκτικά: «Μερικώς» για να εξηγήσει: «Εξαιτίας του συλλόγου αναπήρων που δρα εδώ και πολλά χρόνια, έχουν γίνει πάρα πολλά, όπως ηχητικά φανάρια, ράμπες κ.λπ., αλλά έχουμε πολύ δρόμο όσον αφορά στις νοοτροπίες» τόνισε για να δώσει το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Τα πεζοδρόμια είναι πάντα δεσμευμένα και κατειλημμένα από αυτοκίνητα και δίκυκλα, αποτελώντας τον πιο σημαντικό παράγοντα το άτομο με αναπηρία να μη βγει από το σπίτι του για να μην ταλαιπωρηθεί».
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέφερε ότι «υπάρχουν κι άλλα, όπως η προσβασιμότητα σε δημόσιες υπηρεσίες και σε χώρους αναψυχής, που έχουν βελτιωθεί θεσμικά και νομοθετικά, αλλά και στις συνειδήσεις των υπηρεσιών. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει έξω στον δρόμο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το