Τοπικά

Ομιλία για τη μυθολογία των αστερισμών από την Εταιρεία Αστρονομίας

Σήμερα Κυριακή 12 Ιανουαρίου και ώρα 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας του νέου έτους στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78, κτίριο «Ματσάγγου») από τον ερασιτέχνη αστρονόμο της Θεσσαλονίκης κ. Δημόκριτο Τσουκάπα με θέμα «Η συμβολή της ελληνικής μυθολογίας των αστερισμών στον δυτικό πολιτισμό».

Η Ελληνική Μυθολογία στάθηκε καταλύτης στη διάδοση και στην εξέλιξη της επιστήμης της Αστρονομίας. Τα ονόματα πολλών αστεριών, πλανητών και των περισσότερων αστερισμών, έχουν τις ρίζες τους μέσα στον πλουραλισμό και τη φαντασία της Ελληνικής Μυθολογίας,
Τούτο στάθηκε αιτία η Διεθνής Αστρονομική Κοινότητα να εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να δανείζεται ονόματα για όλα τα αντικείμενα που σχετίζονται κι ανακαλύπτονται στον ουρανό (όπως φεγγάρια πλανητών, αστεροειδών κ.λπ.) από τον ανεξάντλητο πλούτο του Ελληνικού Μύθου.
Πέρα όμως από την επιστήμη της Αστρονομίας, η Ελληνική Μυθολογία στάθηκε μήτρα και για την εξέλιξη κι άλλων επιστημών, όπως την ιατρική, καθώς και ρίζα για τις τέχνες, τα γράμματα, τον αθλητισμό, τη διασκέδαση και γενικά όλη τη διαμόρφωση της βάσης του δυτικού (και όχι μόνο) πολιτισμού.
Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως η κάθε έκφανση της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου έχει τις πηγές της από στοιχεία της Ελληνικής Μυθολογίας.
Ο Δημόκριτος Τσουκάπας είναι δόκιμος συγγραφέας, αφού με τη συγγραφή των βιβλίων ασχολείται εδώ και 20 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχει συγγράψει και εκδώσει τα έργα «Οιδιπόδεια Συμ…πλέγματα» (Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία), «Της Τροίας το… Κάγκελο» (Εκδόσεις Δίαυλος ), «Σαράντα εκθέσεις και ένα γράμμα» (Εκδόσεις Ζήτη), «Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας» (Εκδόσεις Δίαυλος), καθώς και το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο «Του ουρανού τα παραμύθια» (Εκδόσεις Ζήτη) που εκτός από τα ελληνικά κυκλοφορεί στα αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά.

Πέρα από τη συγγραφή βιβλίων ασχολείται και με το θέατρο, καθώς έχει διασκευάσει τα έργα του Μολλιέρου «Γιατρός με το στανιό» και Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Επίσης έχει γράψει και ανεβάσει τα μονόπρακτα «Οι γριές», «Η Σουρλουλού», «Οι Τσούχτρες», «Οι Χειροπέδες» και «Ιστορίες πίσω από το τηλεσκόπιο». Το 2012 με το έργο του «Γιουνάν» (σατιρική διασκευή της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ίων») κατέλαβε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου, που ανέβηκε με επιτυχία από τη θεατρική ομάδα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Β. Αιγαίου. Επίσης έχει διασκευάσει το έργο του Αριστοφάνη «Πλούτος» με τον τίτλο «Καρύων».
Λάτρης του έναστρου ουρανού έχει ταξιδέψει στη Βουλγαρία, Σιβηρία, Κίνα, Η.Π.Α, Αυστραλία, Λατινική Αμερική, όπου και παρακολούθησε συνολικά 7 ολικές εκλείψεις Ηλίου. Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά με αστρονομικό περιεχόμενο.
Μετά την ομιλία θα γίνει και το καθιερωμένο κόψιμο της βασιλόπιτας της Εταιρείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το