Ελλάδα

Omicron: «Έκτακτο πλάνο» για την αναχαίτιση της μετάλλαξης, σε συναγερμό δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

Η κατάρτιση ενός συνολικού, «έκτακτου πλάνου» για την ανάσχεση της νέας παραλλαγής «Όμικρον» απασχολεί εντατικά το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο επικρατεί «πυρετός» συσκέψεων από χθες, προκειμένου να στηθούν νέες, γραμμές άμυνας απέναντι στον κορωνοϊό. Ξεκινώντας από τις επείγουσες προτεραιότητες, η επάνοδος των μαθητριών και των μαθητών στα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών, με τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας, Νίκη Κεραμέως και Θάνο Πλεύρη να συμμετέχουν σε ειδική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα και με εκπεφρασμένη τη βούληση της κυβέρνησης τα σχολεία να ανοίξουν, αλλά ενδεχομένως με επικαιροποιημένα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ενδεικτική της οπτικής του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί η αποστροφή του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος τόνισε χθες ότι «κάθε μέρα χαμένη από τη γνώση και τη μάθηση, είναι μια μέρα χαμένη στη ζωή των παιδιών», επισημαίνοντας παράλληλα πως για παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς και υγειονομικούς λόγους, τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες επικαλούνται το παράδειγμα πολλών, ευρωπαϊκών χωρών, όπου εφαρμόζονται αυστηρότεροι υγειονομικοί περιορισμοί σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικές μονάδες λειτουργούν απρόσκοπτα, εξαιτίας της συμβολής του σχολείου στη διατήρηση της ισορροπίας του παιδιού. «Πρόβλημα θα υπάρξει στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις, αν δεν ανοίξουν τα σχολεία. Δεν είναι μια απόφαση που δεν έχει οικονομικό κόστος. Κάποιοι από τους γονείς θα μπορούν να δουλέψουν με τηλεργασία, αλλά θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση» περιέγραψε σχετικά και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όλες, αυτές, τις παραμέτρους αναμένεται να συνεκτιμήσουν στις δύο το μεσημέρι τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζουν για πρώτη φορά μετά την Πρωτοχρονιά, με την επανεκκίνηση των σχολείων να βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η Επιτροπή καταλήξει σήμερα στο πλαίσιο επαναλειτουργίας των σχολείων, θα ακολουθήσουν αμέσως σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς των αρμόδιων Υπουργών, Νίκης Κεραμέως και Θάνου Πλεύρη, καθώς μεσολαβούν λίγες μόνο ημέρες, μέχρι το πρώτο κουδούνι του 2022.

Ως επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων συζητούνται:

·Η αύξηση του αριθμού των τεστ, στα οποία θα υποβάλλονται οι μαθητές εβδομαδιαία από δύο σε τρία και

·Η διενέργεια ενός rapid test σε κάθε παιδί για την επάνοδο στα θρανία, το οποίο, ωστόσο, φαντάζει ως λιγότερο πιθανό για τεχνικούς λόγους,

με την Επιτροπή να εισηγείται σήμερα την τελική της πρόταση, ενώ δεδομένη θεωρείται η αναστολή των σχολικών εκδρομών, αλλά και η αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου σε περίπτωση που μαθήτρια ή μαθητής βρεθεί θετικός, ώστε το τμήμα να κλείνει με νέα αναλογία (40+1 ή 30+1) σε σχέση με το 50+1, το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα.

«Έκτακτο πλάνο»

Αντίστροφα μετρά και το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να επεξεργαστεί τα εισερχόμενα από όλο το Δημόσιο Τομέα, καθώς με υπηρεσιακό έγγραφο που απεστάλη χθες προς όλα τα Γραφεία Υπουργών και τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς των Υπουργείων ζητείται η «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορωνοϊού», με ειδική υπόμνηση για «τις οργανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση».

Το σχετικό έγγραφο, το οποίο σημαίνεται ως «εξαιρετικά επείγον» πρέπει να απαντηθεί έως αύριο, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί, όπως αναφέρεται σχετικά, την υπόδειξη και «προσωπικού ασφαλείας» ανά υπηρεσία, για «συγκεκριμένο διάστημα». Το κατεπείγον της διοικητικής, αυτής, χαρτογράφησης καταδεικνύει την ετοιμότητα για την οποία προετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στο ενδεχόμενο να αυξηθούν απότομα οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου, εξαιτίας τυχόν νόσησης μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων από την παραλλαγή «Όμικρον». Το γεγονός, μάλιστα, ότι 92 υγειονομικοί βρέθηκαν χθες θετικοί στον κορωνοϊό στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εντείνει την ανησυχία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αναφορικά με τυχόν δυσλειτουργίες στην κρατική μηχανή, καθώς «θα υπάρξει πίεση σε όλα τα επίπεδα, και στους εκπαιδευτικούς, και στο υγειονομικό κομμάτι, στα μέσα μεταφοράς, ενδεχομένως και σε άλλα πεδία, όπως οι ένστολοι», προεξόφλησε ο κ. Γεραπετρίτης.

Προβληματίζει η εστίαση

Ορατές, άλλωστε, είναι ήδη οι πρώτες απουσίες στην αγορά, σε κλάδους όπως η εστίαση ή το λιανεμπόριο, όπου αυξάνονται σταδιακά μέσα στις γιορτές τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, μεταξύ των εργαζομένων. Τα λειτουργικά κενά στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως σε δραστηριότητες με μεγάλη έκθεση στην κοινότητα ωθούν προς την κατεύθυνση λήψης νέων μέτρων σε τομείς, όπως η εστίαση, καθώς αν οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας επιδεινωθούν περαιτέρω, δεν αποκλείεται να μειωθεί εκ νέου το ωράριο λειτουργίας των χώρων αυτών, όπως και ο αριθμός των πελατών ανά κατάστημα, τη στιγμή που η συμβολή της εστίασης και της διασκέδασης στην διασπορά του ιού είχε προβληματίσει έντονα, κατά πληροφορίες, τους ειδικούς κατά την τελευταία συνεδρίαση τους για το 2021.

Αποφάσεις για το PCR

Ως ημέρα ανακοινώσεων χαρακτηρίζεται η σημερινή και αναφορικά με τα διαγνωστικά τεστ του κορωνοϊού, καθώς εντός της ημέρας (στις 2 το μεσημέρι) αναμένεται να επανέλθει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ως προς το ζήτημα του κόστους του PCR test. «Πλαφόν υπάρχει, 40 ευρώ το PCR συν 20 ευρώ για τις υπηρεσίες. Για αυτά τα ποσά θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος αντάλλαξε απόψεις με εκπροσώπους των γιατρών χθες το μεσημέρι, προκειμένου να ενημερωθεί για την παρούσα κατάσταση.

Πάντως, απαντώντας αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι «κάθε φορά που επιβάλλεται μια διατίμηση, πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπ’ όψιν, ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τεχνητές στερήσεις στην αγορά. Για μας το πιο σημαντικό είναι: πρώτον, να υπάρχει απόλυτη διαθεσιμότητα, δεύτερον, να δίδονται δωρεάν σε μαθητές και κάποιες κατηγορίες εργαζομένων και τρίτον, να δίδονται υπό ανεκτούς όρους».

250.000 τεστ

«Να μην υπάρχει ΦΠΑ στα ιατρικά αναλώσιμα για την περίοδο της πανδημίας» ζήτησε, μιλώντας στο protothema.gr, ο Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φώτης Πατσουράκος, επικαλούμενος τον μεγάλο όγκο και συνακόλουθα κίνδυνο που διατρέχουν οι γιατροί, καθώς μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, όπως τόνισε, πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά 200.000 rapid tests και 50.000 PCR tests, με τους εργαστηριακούς γιατρούς να εργάζονται ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ώστε να εξαχθούν άμεσα τα αποτελέσματα.

Στοχευμένα μέτρα

Με τα νέα κρούσματα να σκαρφαλώνουν χθες στα 36.246, στο κυβερνητικό συρτάρι παραμένουν εισηγήσεις για νέα μέτρα, αν η πίεση προς το δημόσιο σύστημα υγείας καταστεί ασφυκτική. «Εκτός από το ολικό lockdown, όλα τα άλλα μέτρα είναι στο τραπέζι. Τι μέτρα θα πάρουμε, δεν έχει να κάνει τόσο με τα κρούσματα, όσο με την πίεση στα νοσοκομεία» ανέφερε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Στην ίδια κατεύθυνση, «βρισκόμαστε πάντοτε σε εγρήγορση, είναι μια συνθήκη (σ.σ. η πανδημία) που δεν έχει προηγούμενο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε» υπογράμμισε και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας πως «ποτέ δεν έχει κλείσει η δυνατότητα για στοχευμένα μέτρα, αλλά δεν θα υπάρξει καθολική απαγόρευση».

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το