Τοπικά

Ομαλά η εγκατάσταση των προσφύγων στον Βόλο “Θ”

SANYO DIGITAL CAMERA
Παιδιά προσφύγων που έχουν μεταφερθεί στον Βόλο

Χωρίς προβλήματα κύλησε η χθεσινή πρώτη ημέρα των 203 Σύριων προσφύγων που έφτασαν το βράδυ της Πέμπτης από τα Ιωάννινα στις εγκαταστάσεις της πρώην Μόζας Α.Ε. στο 4ο χλμ Βόλου- Λαρίσης, αφού τα πάντα λειτούργησαν με βάση τον σχεδιασμό του Στρατού. Στους στεγασμένους χώρους του κέντρου προσφύγων βρίσκονται 103 παιδιά και 48 γυναίκες, ενώ στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι οικογένειες, χωρίς να υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά. Ισχύει πρόγραμμα για τη σίτιση και τα λουτρά, ενώ υπάρχει δυνατότητα για τους πρόσφυγες να βγουν βόλτα εκτός των εγκαταστάσεων. Μια εκ των δυο εγκύων που δήλωσε ότι βρίσκεται στον 10ο μήνα κύησης μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ γιατροί του Στρατού εξέτασαν μικρά παιδιά που εμφάνιζαν συμπτώματα κρυολογήματος.

Στο κέντρο προσφύγων απαγορεύεται η είσοδος στους πολίτες και σε όσους δεν έχουν εργασία, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εκπροσώπους του Τύπου, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν ειδική άδεια από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι εγκαταστάσεις επιβλέπονται από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η οποία έχει αναλάβει και την παροχή τριών γευμάτων την ημέρα και σε αυτές έχουν τοποθετηθεί 20 χημικές τουαλέτες, κοντέινερ με 10 ντουζιέρες και νιπτήρες, πολύπριζα για φόρτιση των κινητών τηλεφώνων και τους ταχυβραστήρες. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν βγάλει πρόγραμμα για την ατομική τους υγιεινή στα μπάνια.

Επίσης, χθες το πρωί, τοποθετήθηκαν στο δίκτυο νερού ειδικά φίλτρα ώστε να είναι πόσιμο, λόγω της υψηλής χλωρίωσης, ενώ μετά την παροχή απορρυπαντικών οι γυναίκες άρχισαν το πλύσιμο των ρούχων και των στρωμάτων ύπνου. Στον αύλειο χώρο τοποθετήθηκαν από τον Στρατό τραπέζια και καρέκλες, για τη σίτιση των προσφύγων.

Όπως προαναφέρθηκε, οι περισσότεροι Σύριοι πρόσφυγες είναι οικογένειες και έχουν τοποθετήσει στους χώρους ράντζα και μικρές σκηνές.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βασίλης Ηλιόπουλος, «οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές, ο Στρατός έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και εμείς βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε με την εμπειρία που έχουμε δίνοντας λύσεις σε ορισμένα προβλήματα. Οι πρόσφυγες είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμοι και τα μικρά παιδιά παίζουν διαρκώς και θα προγραμματίσουμε να τους φέρουμε μπάλες και παιχνίδια».

Να αναφερθεί ότι στους χώρους υπάρχει σκηνή που χρησιμοποιείται για ιατρείο και αναρρωτήριο, όπου χθες εξετάστηκαν δυο έγκυες και μικρά παιδιά που είχαν έντονο βήχα.

Μάλιστα, η μια έγκυος μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς δήλωσε πως βρισκόταν στον δέκατο μήνα της κύησης, χωρίς ευτυχώς να παρουσιάσει επιπλοκές.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «οι πρόσφυγες είναι ελεύθεροι να βγουν για βόλτα εκτός του κέντρου αφού δεν είναι κρατούμενοι και έχουν τα χαρτιά τους, ενώ αν θέλουν να αποχωρήσουν, θα πρέπει να πάρουν τα πράγματά τους και να παραδώσουν τα καρτελάκια που τους έχουν χορηγηθεί».

Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι «ουδείς γνωρίζει αν θα προωθηθούν στον Βόλο και άλλοι πρόσφυγες», προσθέτοντας πως «οι συγκεκριμένοι χώροι δεν επαρκούν για μεγαλύτερο αριθμό».

SANYO DIGITAL CAMERA

Συνεργασία Π.Ε. Μαγνησίας-Στρατού

Το θέμα των προσφύγων συζητήθηκε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες  στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο νέος διοικητής της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, ταξίαρχος Αναστάσιος Πάτσαλος.

Η κ. Κολυνδρίνη ενημέρωσε τον κ. Πάτσαλο για θέματα του Νομού Μαγνησίας που άπτονται της συνεργασίας της Περιφερειακής Ενότητας και του Στρατού. Σε σχέση με τη φιλοξενία των προσφύγων, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα θέμα που χρειάζεται λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς, αλλά και τη συνένωση δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Ελληνικού Στρατού.

Αντιπροσωπεία Ιατρικού-Φαρμακευτικού Συλλόγου

Τις εγκαταστάσεις της πρώην Μόζας .Ε., όπου βρίσκονται οι 203πρόσφυγες επισκέφθηκαν χθες το πρωί μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και πρόσφεραν σημαντικές ποσότητες φαρμάκων. Λίγη ώρα αργότερα στους χώρους διαμονής των προσφύγων βρέθηκε και αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας  αποτελούμενη από τους γιατρούς κ.κ. Τσάμη, Μαναβέλα και Παπαλεξανδρή, που συνεργάστηκαν με τον στρατιωτικό γιατρό, ενώ έγιναν και εξετάσεις στα παιδιά από τον παιδίατρο κ. Παπαλεξανδρή.

Ο κ. Τσάμης ανέφερε πως «η κατάσταση είναι πολύ καλή και μακάρι έτσι να ήταν τα πράγματα και στις άλλες περιοχές που φιλοξενούνται πρόσφυγες, όπως δηλαδή στην Ειδομένη, όπου δυστυχώς επικρατεί χάος».

Παράλληλα από το Νοσοκομείο μέσω του γιατρού κ. Μεϊκόπουλου μεταφέρθηκαν κρεβάτια, γραφείο και άλλος εξοπλισμός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το