Τοπικά

Ομάδες υγείας στην περιφέρεια της Μαγνησίας για πρόληψη και εξετάσεις στον πληθυσμό

Άρχισαν από πέρυσι και στόχο έχουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε διάφορα θέματα, όπως για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, την αποφυγή του καπνίσματος, την πρόληψη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες παθήσεις και βλαβερές συνήθειες που οδηγούν σε νοσήματα. Πρόκειται για τις ομάδες υγείας, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας αποτελούμενες από γιατρούς και εργαζόμενους.

Συντονίστρια της όλης δράσης για τη Μαγνησία είναι η αρμόδια για θέματα διατροφής στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής κ. Νέλη Χονδρογιάννη που τόνισε πως «η κάθε ομάδα υγείας είναι στελεχωμένη από γιατρούς και εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων και έχουν σκοπό να αναλάβουν ένα θέμα και να το δουλέψουν οργανωμένα με τους άλλους φορείς. Οι ομάδες λειτουργούν στα Κέντρα Υγείας του Νομού, στο Κέντρο Υγείας Βόλου, αλλά και στις τρεις ΤΟΜΥ. Πέρυσι είχαν αναπτυχθεί το θέμα του καπνίσματος και των εμβολίων αναπτύσσοντας διάφορες πρωτοβουλίες. Για φέτος το κάθε Κέντρο Υγείας θα διαλέξει όποιο θέμα θέλει. Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής θα γίνει εμβάθυνση στο ζήτημα του καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ σε άλλα Κέντρα Υγείας για το θέμα του καρκίνου του παχέος εντέρου».

Το πλάνο δράσης ποικίλλει ανάλογα με τη θεματική που έχει αναλάβει κάθε ομάδα υγείας. Στόχος είναι η ενημέρωση του πληθυσμού μέσα από ενημερωτικές δράσεις και όχι μόνο.
«Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, όπου θα ασχοληθούμε με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, θα προχωρήσουμε σε προληπτικές εξετάσεις στα άτομα ηλικίας 40-60 ετών, όπως να δούμε τη χοληστερίνη, την πίεση και άλλα, ενώ θα μελετήσουμε ποια αποτελέσματα θα έχει η παρέμβασή μας».
Η κ. Χονδρογιάννη επισήμανε πως «για το θέμα του εμβολιασμού είχαμε σημαντικά αποτελέσματα στην ευαισθητοποίηση του κόσμου. Τα στοιχεία έδειξαν πως η αύξηση των εμβολιασθέντων ατόμων άγγιξε το 120%».
Εντός του Φεβρουαρίου οι ομάδες υγείας από τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ και το Κέντρο Υγείας Βόλου θα παρουσιάσουν τη δράση τους.
«Και πριν δημιουργηθούν οι ομάδες υγείας, διεξάγονταν στα Κέντρα Υγείας διάφορες ενημερωτικές δραστηριότητες από τους εργαζόμενους και τους γιατρούς» ανέφερε η κ. Χονδρογιάννη και πρόσθεσε πως η όλη διαδικασία είναι πιο ελεγχόμενη κεντρικά πλέον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το