Τοπικά

Ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καινοτομεί με το «Summon»

Μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Σταμπουλή, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και υπεύθυνο της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό με το πρόγραμμα «Erasmus», παρατήρησαν έναν νέο τρόπο μετακίνησης μέσω του διαμοιρασμού ενός οχήματος από άτομα που ταξιδεύουν σε κοινό προορισμό, γνωστό ως carpooling. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για μια συζήτηση σχετικά με το πώς η τεχνολογία που προσφέρεται σήμερα, μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να διευκολύνει την καθημερινότητα και την κοινωνική μας ζωή στο πλαίσιο του διατμηματικού μαθήματος της «Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ)» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μίας εφαρμογής, με την οποία ο χρήστης μιλά με τους διαδικτυακούς του φίλους για να πραγματοποιήσουν κοινές δραστηριότητες. Αυτή η ιδέα εξελίχθηκε σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό, τέθηκαν οι βάσεις και αναπτύχθηκε το business plan, πάνω στο οποίο σχεδιάστηκε μια νέα εφαρμογή. Ως φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών οι Αλέξανδρος Ιακωβάκης και Παναγιώτης Παπαπαναγιώτου επικεντρωθήκαν κυρίως στο design και το UI / UX (User Interface Design / User Experience Design). Την ομάδα συμπλήρωσαν αργότερα δύο προγραμματιστές, ο Γιώργος Ζαφειρίδης και ο Σταύρος Μουρατίδης, φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και σε συνεργασία με τον καθηγητή Γ. Σταμπουλή, γεννήθηκε η εφαρμογή «Summon». Αρχικά, η ιδέα αφορούσε κυρίως στο carpooling, δηλαδή τον διαμοιρασμό για τις μετακινήσεις. Οδηγός και συνεπιβάτες οργανώνουν επί κοινού το ταξίδι και – ίσως – μοιράζονται τα έξοδα. Παρατήρησαν ότι στο εξωτερικό αυτός ο τρόπος μετακίνησης είναι ευρέως διαδεδομένος με τη χρήση εφαρμογών – διαδικτυακών πλατφορμών – σε αντίθεση με τα ελληνικά δεδομένα, όπου λειτουργεί λιγότερο οργανωμένα μέσω ομάδων στα κοινωνικά δίκτυα. Παρουσιάζονται, ωστόσο σημαντικά προβλήματα, τα οποία αποθαρρύνουν τη χρήση αυτών των λύσεων, με κυριότερα την απουσία ιδιωτικότητας και την πιθανή ασυμβατότητα των επιβατών, με αποτέλεσμα την εμπειρία ενός δυσάρεστου ταξιδιού. Επιπλέον τα θέματα ασφαλείας που έχουν παρατηρηθεί, αποτελούν ένα από τα κυριότερα προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει πάντα το απαιτούμενο επίπεδο γνωριμίας και ελέγχου.

«Ξεκινήσαμε λοιπόν να αναπτύσσουμε μια λύση που θα εξασφαλίζει την επίλυση αυτών των προβλημάτων, περιορίζοντας την αναζήτηση συνεπιβατών, μεταξύ ατόμων που εμπιστευόμαστε. Στη συνέχεια σκεφτήκαμε πως, πέρα από τη μετακίνηση, η κοινωνικοποίηση και η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο πολλών ακόμη δραστηριοτήτων. Η οργάνωση και η εύρεση ατόμων σε καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να απλοποιηθεί με τη χρήση της τεχνολογίας. Έτσι, η ιδέα εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα. Η διαχείριση του προσωπικού κοινωνικού δικτύου από τον ίδιο τον χρήστη, ενισχύει την εμπιστοσύνη, η έλλειψη της οποίας αποτελεί βασικό εμπόδιο. Μέσω της μόχλευσης των κοινωνικών δικτύων με πρακτικά εργαλεία, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να οργανώσει κοινωνικές δραστηριότητες με τους πραγματικούς φίλους του με απλό και αποτελεσματικό τρόπο. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το δικό του προσωπικό κοινωνικό δίκτυο και να αλληλεπιδράσει με τα άτομα που επιθυμεί. Μπορεί να στείλει και να λάβει προσκλήσεις από τους φίλους του και τον ευρύτερο κοινωνικό του κύκλο. Είναι στην ευχέρειά του να επιλέξει το εύρος του εν λόγω κύκλου. Οι προσκλήσεις αυτές αφορούν κοινωνικές δραστηριότητες στους περισσότερους τομείς της ζωής. Από carpooling και ταξίδια, εξόδους για διασκέδαση, πολιτισμικές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες, μέχρι και διαδικτυακά παιχνίδια. Έτσι πλουτίζουμε τη ζωή μας μοιραζόμενοι εμπειρίες με τους φίλους μας στην πραγματική ζωή. Φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε την ανάπτυξη της εφαρμογής τους επόμενους μήνες και να την προσφέρουμε στο κοινό πρώτα στην Ελλάδα και αμέσως μετά στο εξωτερικό», τόνισαν οι εμπνευστές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το