Πολιτισμός

Ομάδα ανάγνωσης βιβλίου στον Άγιο Ονούφριο από τις Σοροπτιμίστριες

Από φέτος η «συντροφιά βιβλίου», μια δράση που τα τελευταία χρόνια οι σοροπτιμίστριες των δύο ομίλων του Βόλου (Α΄ και Θέτις) έχουν δημιουργήσει, επεκτείνεται και εκτός της πόλης. Στα πλαίσια της διεύρυνσης της δράσης την Τρίτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβαση «Ιωλκός». Με τις εκεί φίλες στήθηκε μια ακόμη «συντροφιά βιβλίου» δημιουργική και χρήσιμη. Διότι πάνω απ’ όλα η ομαδική ανάγνωση ενός βιβλίου, με άξονα την προβληματική του, δημιουργεί ένα πεδίο συνάντησης, φιλίας και αλληλοκατανόησης και «δένει» ακόμη πιο πολύ με ανθεκτικούς δεσμούς τα μέλη των ομίλων με άλλες γυναίκες.
Όπως είναι γνωστό, με πρωτοβουλία των σοροπτιμιστριών Αθηνάς Κωστίκα (Α΄ Βόλου) και Μπιμπής Στράκα (Θέτις) δημιουργήθηκε μια αναγνωστική ομάδα που ονομάστηκε «συντροφιά βιβλίου». Σκοπός είναι, μέσα από την μελέτη του έργου Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, στις μηνιαίες συναντήσεις τους, μέσα από το ταξίδι στο μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας, οι φίλες να προσεγγίσουν θέματα κοινωνικά, ιστορικά, ανθρωπολογικά και διαπροσωπικών σχέσεων.
Η «συντροφιά βιβλίου» δεν ακολουθεί την τυπική φόρμα μιας λέσχης Ανάγνωσης. Προσδοκά μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και την ελεύθερη έκφραση προσωπικών αντιλήψεων των μελών της να ανατροφοδοτήσει τον προβληματισμό και να λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά. Ενδεικτικά, θα μπορούσε να αναφέρει κανείς τα βιβλία «Νυχτερινό τραίνο για τη Λισσαβώνα» του Πασκάλ Μερσιέ, «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» του Ίρβιν Γιάλομ, το συνολικό έργο του Νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζο Κορνάρο, όπως και το «Στη σκιά της πεταλούδας» του Ισίδωρου Ζουργού, που στάθηκαν αφορμή για πολύωρες συζητήσεις και προβληματισμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το