Αθλητισμός

Ολυμπιακός Βόλου: Το μυαλό στη συνέλευση – Εκεί θα φανεί ποιοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν την ομάδα 

Εννέα μέρες έμειναν μέχρι την γενική συνέλευση της 12ης Ιουνίου, όπου θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις στον Ολυμπιακό Βόλου για τη σύσταση Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας.
Ήδη η διοίκηση του Ερασιτέχνη έχει έρθει σε επαφή με άτομο που ενδιαφέρεται να αναλάβει το πακέτο μετοχών της ΠΑΕ, ενώ παραμένει άγνωστο, αν στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη Γ.Σ. θα υπάρξουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Στην παρούσα φάση, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιον Βολιώτη επιχειρηματία να ασχοληθεί με τα διοικητικά της υπό σύσταση ΠΑΕ και όλα δείχνουν, πως αυτός που θα αναλάβει να λειτουργήσει σε επαγγελματικό επίπεδο τον Ολυμπιακό θα είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται εκτός Βόλου.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο, πως το συγκεκριμένο άτομο προέρχεται από το χώρο του ποδοσφαίρου και δεν είναι πρώτη φορά που ασχολείται με ομάδες. Τα πάντα, ωστόσο, θα ξεκαθαρίσουν στη γενική συνέλευση. Θυμίζουμε, πως η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» και θα αρχίσει στις 18.00 την Τετάρτη 12/6, ενώ σε περίπτωση μη απαρτίας αυτή θα διεξαχθεί μία ώρα αργότερα, στον ίδιο χώρο. Δικαίωμα συμμετοχής στη γενική συνέλευση έχουν τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι πέντε. Η εκλογή προέδρου και γραμματέα της συνέλευσης, σύσταση ΠΑΕ, καθορισμός ύψους μετοχικού κεφαλαίου και τιμή μετοχής, ορισμός ονομασίας τίτλου της υπό σύσταση ΠΑΕ και εκλογή πενταμελούς
επιτροπής αρμόδιας για την σύσταση της ΠΑΕ.

Αυτή η γενική συνέλευση έχει μία ειδοποιό διαφορά, σε σχέση με αυτές των τριών τελευταίων ετών. Δεν αποφασίζει η συνέλευση σε ποιον θα δοθεί η ομάδα. Τα τελευταία τρία χρόνια οι γενικές συνελεύσεις όριζαν τη διοικούσα επιτροπή που θα αναλάμβανε το ποδοσφαιρικό τμήμα, που ήταν ερασιτεχνικό. Τώρα θα οριστούν τα δεδομένα της σύστασης ΠΑΕ. Αυτή η διαδικασία είναι διαφανής και ανοιχτή. Όπως τονίζουν στον Ολυμπιακό Βόλου, αυτός που θα έχει τις καλύτερες οικονομικές προϋποθέσεις και τα εχέγγυα, θα έχει τη μερίδα του λέοντος στην κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου.

Αυξάνονται οι υποχρεώσεις
Οι φίλαθλοι της ομάδας περιμένουν τις εξελίξεις, καθώς πλέον ο Ολυμπιακός γυρίζει σελίδα, επιστρέφει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με τα δεδομένα να είναι σαφώς διαφορετικά, σε σχέση με τα τρία τελευταία χρόνια, όπου η ομάδα αγωνιζόταν στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να λειτουργούσαν σε επαγγελματικά πρότυπα, οι ποδοσφαιριστές να ήταν επαγγελματίες, ωστόσο, δεν υπήρχαν επίσημα συμβόλαια, ούτε και υποχρεώσεις σε ΙΚΑ και εφορία. Τα έξοδα είναι λογικό τη νέα χρονιά να είναι περισσότερα για τον Ολυμπιακό, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια ομάδα που από τη φύση της είναι «αναγκασμένη» να πρωταγωνιστεί. Οι «ερυθρόλευκοι» αναμένεται να βάλουν και φέτος ψηλά τον πήχη, με στόχο να ανέβουν μία ακόμη κατηγορία (Σούπερ Λιγκ 2).

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό επίσημα πόσες ομάδες θα ανέβουν την προσεχή αγωνιστική περίοδο από τη Φούτμπολ Λιγκ στη Σούπερ Λιγκ 2, με τις ομάδες να επιδιώκουν να ανέβουν τέσσερις, μετά και από τη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη. Βέβαια, το θέμα αυτό είναι καθαρά της ΕΠΟ, η οποία και θα συντάξει την προκήρυξη του νέου πρωταθλήματος, την οποία θα κληθούν να υπογράψουν οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 δεν έγιναν από φέτος 14 (η Πολιτεία συναίνεσε, όμως η ΕΠΟ δεν μπορούσε να βρει τη νομική φόρμουλα), είναι πολύ πιθανό να έχουμε αύξηση των ομάδων από 12 σε 14, από την περίοδο 2020-21. Όλα, βέβαια, είναι ρευστά και κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα.

Από εκεί και πέρα, οι κινήσεις για την αύξηση των εσόδων των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ θα συνεχιστούν. Τα εγγυημένα έσοδα, από τα ποσοστά που προβλέπονται φέτος για τις ομάδες, φτάνουν τις 130.000 ευρώ και θα γίνει προσπάθεια το ποσό αυτό να αυξηθεί, μέσω της ΕΡΤ. Αυτή τη στιγμή η τρίτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία δεν έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο. Αυτό που θέλουν οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ είναι στα πρότυπα των επτά ΠΑΕ της περυσινής Σούπερ Λιγκ και της συμφωνίας ΕΡΤ-Σούπερ Λιγκ 2 να υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία για αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος της Φούτμπολ Λιγκ από την ΕΡΤ, με στόχο κάθε μια από τις 14 ομάδες να εισπράξει ένα σεβαστό ποσό. Βέβαια, η είσοδος της χώρας στην προεκλογική περίοδο ενδεχομένως να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για συμφωνίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το