Οικονομία

Ολονύχτιο παζάρι στο Eurogroup για δόση και επιμήκυνση χρέους

Σε ολονυχτία διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα φαίνεται πως θα οδηγηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να διακόψουν τις συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα και να επανέλθουν αργότερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι υπουργοί Οικονομικών έκριναν ότι ότι το θέμα του περίφημου «μαξιλαριού» ρευστότητας καθώς και εκείνο της επέκτασης των ωριμάνσεων θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω και έτσι αποφάσισαν έτσι να προχωρήσουν στο δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορά την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, και να επανέλθουν στο θέμα της Ελλάδας αργότερα
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, φαίνεται πως πραγματοποιούνται παράλληλες συζητήσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιείται στο περιθώριο του Eurogroup. Το θέμα συζήτησης ήταν, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.
«Μη με ρωτήσετε για την Ελλάδα, οι συζητήσεις συνεχίζονται οπότε δεν πρόκειται να πω τίποτα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αφού ολοκλήρωσε την παρουσίασή της για τα ευρήματα της έκθεσης του άρθρου 4 για την ευρωζώνη, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.

Η δύσκολη ισορροπία δόσης και επιμήκυνσης χρέους
Νωρίτερα, η «Καθημερινή» έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο συμφωνίας που εισηγήθηκε το EuroWorkingGroup. Σε αυτό καθίστανται σαφή τα σημεία επί των οποίων φαίνεται πως γίνονται οι τελικές συζητήσεις. Πρόκειται για δύο αλληλένδετα και κρίσιμα ζητήματα με πρώτο το ύψος της δόσης και δεύτερο το χρόνο επιμήκυνσης των δανείων του EFSF.
Αναφορικά με το δεύτερο θέμα, στο εισηγητικό κείμενο του EWG γίνεται αναφορά σε 10 χρόνια, σε αγκύλες όμως, κάτι που πιθανότατα συναντά τη διαφωνία της γερμανικής πλευράς που επιθυμεί μικρότερο χρονικό διάστημα, μεταξύ 3 με 5 χρόνια. Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι ο συγκεκριμένος χρόνος να «κλειδώσει» τελικά στα 7 έτη. Αναφορικά με το πρώτο θέμα, στο εισηγητικό κείμενο γίνεται λόγος για δόση που θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 11 με 21 δισ. Το ακριβές ποσό θα αποφασιστεί από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup.

Όπως είναι προφανές, οι δύο ανωτέρω αποφάσεις είναι αλληλένδετες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα, το Βερολίνο προκρίνει τη εκταμίευση μεγαλύτερης δόσης για το μαξιλάρι ρευστότητας σε αντιστάθμισμα μιας μικρότερης ελάφρυνσης χρέους. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα είναι πλήρως καλυμμένες μέχρι το 2020-21, και άρα η χώρα δεν θα κληθεί να βγει στις αγορές μέχρι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το αρνητικό μιας τέτοιας εξέλιξης, ωστόσο, είναι ότι η επιμήκυνση θα είναι σαφώς μικρότερη. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή η επιμήκυνση κυμανθεί προς την ανώτερη τιμή, το ύψος της δόσης πιθανότατα θα κυμανθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Δηλώσεις πριν από τη συνεδρίαση
Σε δηλώσεις τους, πάντως, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές, «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ καλή δουλειά», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στο Eurpogroup, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολύ πιθανό σήμερα να βρεθεί μια λύση, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στις δικές της δυνάμεις και να ξαναβγει στις αγορές.
«Αυτό για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε, είναι να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτείται από μόνη της από τις αγορές. Σε αυτό το ζήτημα η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, η οποία επεδείχθη ποτέ για μία μεμονωμένη χώρα, τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και από άλλους θεσμούς. Καταφέραμε με την αλληλεγγύη μας να βοηθήσουμε μία χώρα να σταθεί στα πόδια της. Νομίζω πως αν όλα πάνε καλά θα είναι μία καλή είδηση και για το ευρώ και για την Ευρώπη» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε, τηρώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και τόνισε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην ευρωζώνη να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση και να προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μοσκοβισί: Ιστορική ημέρα
Για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο και υπογραμμίζοντας ότι τώρα υπάρχει ανάγκη για «ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» για το ελληνικό χρέος.
Σήμερα θα δοθεί ένα τέλος, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι υπάρχει θετικό πνεύμα απ’ όλες τις πλευρές. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε. Ο επίτροπος δήλωσε ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους. «Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος», υπογράμμισε.

Ρέγκλινγκ: Για πρώτη φορά δεν θα έχουμε ενεργό πρόγραμμα
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης του ESM, ο επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θα είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα.
Αναφέρόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι ο ESM έχει δανείσει στη χώρα μέχρι σήμερα 47 δισ. ευρώ, ένα ποσό που, όπως είπε, αναμένεται να ανέβει σημαντικά, καθώς προετοιμάζεται η εκταμίευση μιας «σημαντικής», τελικής δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση.

Επίσης, ανέφερε ότι πέρα από το χρηματοδοτικό σκέλος, ο ESM εμπλέκεται και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ μετά το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίς μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.
Επίσης, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι σε συνέχεια της εμπειρογνωμοσύνης που κέρδισε ο ESM μέσα από τα προγράμματα στήριξης, είναι έτοιμος να αναλάβει «μεγαλύτερο» ρόλο στο μέλλον. «Μετά το τέλος και του ελληνικού προγράμματος ο ESM δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα για πρώτη φορά από τη δημιουργία του. Δε θα ηρεμήσει, όμως, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητά του στις αγορές καθώς και η διαπραγμάτευση για το μελλοντικό του ρόλο», επισήμανε.

Φωτογραφία: Eurokinissi
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το