Τοπικά

Ολοκληρωτική ζημιά στην παραγωγή αμυγδάλων σε Κανάλια και Κερασιά από τον πρόσφατο παγετό

Σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί στην περιοχή της Κερασιάς και των Καναλίων, καθώς η παραγωγή τους χάθηκε εξαιτίας του παγετού. Τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα ο παγετός που εκδηλώθηκαν και στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ φτάνουν έως και το 100% της παραγωγής αμυγδάλων.

Οι παραγωγοί θα υποστούν μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας της ζημιάς στα δέντρα τους, η ανησυχία τους είναι έντονη και περιμένουν τις αποζημιώσεις, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Έγινε μεγάλη ζημιά από τον παγετό της πρόσφατης κακοκαιρίας. Με το χιόνι, που ήταν αρκετό και έφτασε τους 50 πόντους, έγινε ζημιά, αλλά ο πάγος δεν μας άφησε τίποτα», δήλωσε στη «Θ» ο παραγωγός της περιοχής Τριαντάφυλλος Αναγνώστου. Όπως εξήγησε, το λουλούδι του δέντρου αντέχει μέχρι τους 2,8 βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ το τσαγαλάκι «καίγεται» στους -1,2 έως -1,5 βαθμούς Κελσίου. «Η θερμοκρασία έπεσε στους -2 ή -3 βαθμούς και σε ορισμένες περιοχές έως -5, και παρόλο που συνέβη αυτό για λίγες ημέρες, ήταν αρκετό για να κάψει τον καρπό. Σπάμε το τσαγαλάκι και αντί να είναι πράσινο, είναι καφέ», σημείωσε. Στην περιοχή των Καναλίων και της Κερασιάς σχεδόν όλοι οι παραγωγοί ασχολούνται με την αμυγδαλοπαραγωγή.

«Από τις 800 αμυγδαλιές που έχω, φαίνεται ότι δεν έχει μείνει αμύγδαλο πάνω στα δέντρα», πρόσθεσε. Από την πρώτη στιγμή οι αμυγδαλοπαραγωγοί υπέβαλαν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ για τα δέντρα τους και το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν και η ανταποκρίτρια του Ρήγα Φεραίου μετέβη στην Κερασιά και στα Κανάλια. Το επόμενο βήμα είναι να μεταβούν στα χωράφια γεωπόνοι, για αυτοψία και αργότερα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, διαδικασία που όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, καθυστερεί αρκετά. «Κάθε χρόνο μου κρατούν για ασφάλεια στον ΕΛΓΑ περίπου 700 ευρώ, για τα δέντρα που έχω. Φανταστείτε πόσα χρήματα συγκεντρώνονται από όλους τους παραγωγούς. Αν δεν αποζημιωνόμαστε, τότε γιατί πληρώνουμε ασφάλεια», διερωτήθηκε ο κ. Αναγνώστου. Ζημιές υπέστησαν όμως και τα ελαιόδεντρα στην Κερασιά. Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Τσιγγινές, που καλλιεργεί αμυγδαλιές στην περιοχή των Καναλίων, ενώ δραστηριοποιείται και με τη συγκομιδή των αμυγδάλων, ανέφερε ότι η ζημιά είναι στο 100% της παραγωγής. «Εξαρτόμαστε από την καλλιέργεια των δέντρων. Ακόμη περιμένουμε τις περσινές αποζημιώσεις και μας λένε από μήνα σε μήνα. Μας έλεγαν τέλος Μαρτίου και τώρα στις 20 Απριλίου. Περιμένουμε πως και πως τις αποζημιώσεις, για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να πληρώσουμε τις αποζημιώσεις. Έχουμε κάνει έξοδα για δέντρα, χώρια την προσωπική εργασία». Ο κ. Τσιγγινές μαζί με τον αδερφό του ασχολούνται με τη συγκομιδή των αμυγδάλων. Φέτος, μετά τη μεγάλη καταστροφή, η ζήτηση είναι μηδενική. «Όταν ρίχνει χιόνι, η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από έναν βαθμό Κελσίου. Μετά γίνεται η ζημιά, με τον παγετό», πρόσθεσε. Αρκετοί παραγωγοί στην περιοχή έχουν ξεκινήσει και ασχολούνται με τα φιστίκια Αιγίνης. Τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότεροι παραγωγοί ασχολούνται με το δέντρο αυτό, το οποίο φαίνεται να αντέχει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. «Είναι πιο όψιμο το δέντρο στην ανθοφορία του. Ακόμη δεν έχει ανθίσει», σημείωσε ο κ. Τσιγγινές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το