Πολιτισμός

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο τριήμερο λογοτεχνίας

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 3ο τριήμερο λογοτεχνίας με τίτλο «1922-2022 Αναζητώντας ρίζες και βλαστούς έναν αιώνα μετά», στο πλαίσιο των εορτασμών μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα, που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, τη Μαγνήτων Κιβωτό για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος της Ι.Μ. Δημητριάδος, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» και το ΚΔΑΠ-ΚΕΠΕ Αριστοτέλειο. Οι τριήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 29-30 και 31 Αυγούστου στο αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο, η φιλόξενη και δροσερή αυλή του οποίου για τρία συνεχόμενα βράδια κατακλύστηκε από συμπολίτες μας που πήγαν για να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και το μουσικό πρόγραμμα με το οποίο έκλεινε κάθε βραδιά. Με την παρουσία τους τίμησαν το τριήμερο ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και η αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι οποίοι στους χαιρετισμούς τους τόνισαν την ανάγκη σύμπραξης των φορέων για την προαγωγή του πολιτισμού.

Η θεματολογία του τριημέρου περιλάμβανε κατά κύριο λόγο αφιερώματα σε γνωστούς ανθρώπους των γραμμάτων με μικρασιατικές ρίζες που σημάδεψαν την ελληνική λογοτεχνία όπως οι Γ. Σεφέρης, Στρ. Δούκας και Ηλ. Βενέζης, το έργο των οποίων έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και της προσφυγικής κρίσης που ακολούθησε. Παράλληλα διερευνήθηκε η συνεισφορά των προσφύγων στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, της μουσικής κ.ά. στη Μαγνησία, αλλά και στον ελλαδικό χώρο γενικότερα. Μέσα από τα παραπάνω έγινε φανερό πως η τελικά η Καταστροφή μετουσιώθηκε απολύτως θετικά για την Ελλάδα του μεσοπολέμου, χάρη στην πολιτιστική παράδοση και τη φιλεργία των προσφύγων που εγκατέλειψαν βίαια τις πατρογονικές τους εστίες και αναζήτησαν το όνειρο και την πίστη για ζωή στη νέα πατρίδα.
Εισηγητές ήταν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Δημ. Δημηρούλης, Γεώργ. Γιαννακόπουλος, Βασ. Βασιλειάδης, οι συγγραφείς Κώστας Ακρίβος και Θωμάς Κοροβίνης και οι ερευνητές Ουραν. Σταματιάδου, Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου και Κωστής Δρυγιανάκης. Ποιήματα του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη διάβασε εξαιρετικά ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Ήμελλος, ενώ κάθε εισήγηση συνοδευόταν από παρουσίαση Power Point που επιμελήθηκαν τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας. Την παρουσίαση και τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής.
Τέλος το μουσικό πρόγραμμα της κάθε βραδιάς με άρωμα και ρυθμούς των χαμένων πατρίδων της ανατολής ανέλαβαν οι Ζαφ. Κουκουσέλης στο πιάνο, Ζήσης Γεωργαλιός στο κανονάκι, Βασίλης Λεμονιάς και Θαν. Δραγάνης στο λαούτο, ενώ με τις φωνές τους μάγεψαν οι Φανή Μπαρμπή, Ελεάνα Βαρελά και Βιργινία Δρογγούλα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το