Τοπικά

Ανακαίνιση της Μονής Πάου από το Πανεπιστήμιο με 80.000 ευρώ – Στόχος να γίνει επιστημονικό και πολιτιστικό κέντρο  

Μονή-Πάου_b

Στην αξιοποίηση του Μοναστηριού της Πάου στην Αργαλαστή για επιστημονικούς, πολιτιστικούς και τουριστικούς σκοπούς ενεργεί ήδη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας που λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Στη Μονή έγινε συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών της και μπορεί πλέον να δεχθεί πολλούς επισκέπτες, αλλά και εργαζόμενους για ολιγοήμερες διακοπές, επιστήμονες για συνέδρια, καθώς και να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ήδη το καλοκαίρι που πέρασε, ήταν πολύ «ζωντανό» για τη Μονή με διάφορες εκδηλώσεις που έγιναν και τη συνεχή παρουσία επισκεπτών. Μάλιστα η Μονή διαθέτει και τη δική της ενημερωτική ιστοσελίδα.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βύρων Κοτζαμάνης τόνισε πως «το Μοναστήρι της Πάου είναι ένα κόσμημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλαπλώς μετά τη συντήρηση και την αναβάθμιση των υποδομών που ολοκληρώθηκε και η οποία κόστισε περίπου 80.000 ευρώ. Στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί το συγκρότημα, πρώτον για θερινά και χειμερινά σεμινάρια, workshop, επιστημονικές συναντήσεις που είτε διοργανώνονται από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου είτε από άλλους επιστήμονες είτε από συνεργασία μελών ΔΕΠ του Π.Θ. με άλλους επιστήμονες. Και έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποδομών στο Μοναστήρι για να εξυπηρετούν τις επιστημονικές συναντήσεις».

Το Μοναστήρι διαθέτει δέκα δίκλινα δωμάτια και δύο αίθουσες για σεμινάρια 20 και 25 θέσεων αντίστοιχα, ενώ έχει πλήρως αναβαθμισμένο εξοπλισμό.

Εκτός, όμως, από τον επιστημονικό σκοπό το Μοναστήρι μπορεί να λειτουργήσει και από την τουριστική σκοπιά. Για 2,5 μήνες το καλοκαίρι το Μοναστήρι ήταν γεμάτο από εργαζόμενους του Πανεπιστημίου που διαθέτοντας περίπου 20 ευρώ για τρεις ημέρες απολάμβαναν το φυσικό τοπίο κάνοντας το μπάνιο τους. Άλλωστε υπάρχουν και οργανωμένοι χώροι για παρασκευή φαγητού.

Βέβαια υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, καθώς στο Μοναστήρι υπάρχει η εκκλησία με ξεχωριστές τοιχογραφίες, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στη Μονή των υστεροβυζαντινών χρόνων και να κάνουν όμορφες διαδρομές μέσα στο φυσικό περιβάλλον που διαθέτει.

Πολιτιστικό κέντρο

Ο δεύτερος στόχος για το Μοναστήρι είναι να ανοίξει το καλοκαίρι και για πολιτιστικές εκδηλώσεις, να εξελιχθεί δηλαδή σε ένα πολιτιστικό κέντρο, με πλήθος μουσικών και θεατρικών δρωμένων. Ο κ. Κοτζαμάνης ανέφερε πως ήδη «το περασμένο καλοκαίρι έγιναν τέτοιου είδους εκδηλώσεις και θα το προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο για το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι στόχοι μας μέσα από τέτοιες δράσεις είναι πρώτον, να αυξηθούν τα έσοδα της Μονής, δεύτερον, ο χώρος να είναι ζωντανός διαρκώς προσφέροντας ευκαιρίες ψυχαγωγίας σε ντόπιους και τους πολλούς παραθεριστές και τρίτον, να δώσει τη δυνατότητα σε πολλές μικρές μουσικές και θεατρικές ομάδες του Βόλου να παρουσιάσουν το έργο τους. Μέσα από τέτοιες δράσεις είναι εφικτή και η τόνωση της επισκεψιμότητας».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως γίνεται και μια προσπάθεια να ανοίξει το Μοναστήρι και σε ατομική βάση που μεμονωμένα άτομα από τον πνευματικό χώρο θα θέλουν να δημιουργήσουν παραμένοντας στο Μοναστήρι για μικρό χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν επιστήμονες, καλλιτέχνες, λογοτέχνες που θέλουν για να παράξουν πνευματικό έργο και θα διαθέτουν ένα πολύ φιλικό περιβάλλον για να το κάνουν.

Το Μοναστήρι είναι επισκέψιμο κανονικά και το χειμώνα και διαθέτει έναν υπάλληλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το