Τοπικά

Ολοκλήρωση των διαγωνισμών για το Υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου ζητεί ο Γιώργος Καλτσογιάννης 

Επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού απέστειλε ο δικηγόρος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης ζητώντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τους εκκρεμείς διαγωνισμούς αναφορικά με την εξασφάλιση της επισκεψιμότητας στο Υποβρύχιο Μουσείο της Αλοννήσου. Σύμφωνα με τον κ. Καλτσογιάννη, «με συντονισμένες προσπάθειές της κ. Μενδώνη, του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και των υπόλοιπων συναρμόδιων φορέων, το καλοκαίρι του 2020 εγκαινιάστηκε το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο στην Ελλάδα, στη νήσο Περιστέρα Αλοννήσου. Το συγκεκριμένο ναυάγιο αποτελεί ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικό εύρημα, καθότι χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ. και σε βάθος μόλις από 21 έως 28 μέτρα διατηρούνται μέχρι σήμερα χιλιάδες αμφορείς. Η πιλοτική λειτουργία του ναυαγίου της Περιστέρας, εντός μάλιστα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, ως Επισκέψιμου Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου, αποτελεί μοναδική ευκαιρία επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, δημιουργίας πολλών νέων θέσεων εργασίας, προσέλκυσης υψηλού οικονομικού επιπέδου τουριστών και εν τέλει ανάπτυξης της περιοχής.

Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας έως το 2023. Έχοντας εργαστεί κι εγώ για το έργο προσωπικά και έχοντας αγωνιστεί για την επίτευξή του, ως αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, υπεύθυνος για το πρόγραμμα BLUEMED, μου επιτρέπεται να εκφράσω το έντονο ενδιαφέρον, αλλά δεν σας κρύβω και την ανησυχία μου αναφορικά με την πρόοδο των άκρως απαιτούμενων εργασιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί και το φετινό καλοκαίρι η απρόσκοπτη επισκεψιμότητα στο ναυάγιο της Περιστέρας».

Στην επιστολή του προς την κ. Μενδώνη ο κ. Καλτσογιάννης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γνωρίζοντας την εργώδη προσπάθεια που καταβάλατε προσωπικά για την υλοποίηση του έργου αυτού, θα πρέπει άμεσα να αναλάβετε πρωτοβουλία, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλοι οι εκκρεμείς διαγωνισμοί για την εξασφάλιση της επισκεψιμότητας στο Υποβρύχιο Μουσείο στην Περιστέρα, αλλά και για τη λειτουργία των υπολοίπων τεσσάρων προγραμματισθέντων. Συγκεκριμένα, θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα ναύδετα, σύστημα υποβρύχιας παρακολούθησης, φωτοσημαντήρες, οι αποτυπώσεις των υπολοίπων τεσσάρων ναυαγίων που θα αποτελέσουν κι αυτά Υποβρύχια Μουσεία και θα δοθεί ευκαιρία ανάπτυξης και σε άλλες περιοχές των Σποράδων και της Δυτικής Μαγνησίας».

Τονίζει επίσης ότι η δημιουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων στην Αλόννησο και στον Δυτικό Παγασητικό αποτελεί πραγματικό στοίχημα για την περιοχή μετεξέλιξής της σε παγκόσμιο προορισμό με πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τις Σποράδες και τη Μαγνησία, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.
«Είμαι βέβαιος για το προσωπικό σας έντονο ενδιαφέρον και αναμένουμε τις δέουσες ενέργειές σας για την επιτάχυνση των άκρως επειγόντων και απαιτούμενων έργων που θα διασφαλίσουν τη λειτουργία των θαλασσίων Μουσείων» σημειώνει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το