Πολιτισμός

Oλοκληρώνονται το Σάββατο στον Πτελεό οι Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις

parakliseis

Oλοκληρώνονται το Σάββατο 13 Αυγούστου στις 7:30 το απόγευμα οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2016» με  Εσπερινό και Ιερά Παράκληση στην Παναγία στον στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του Πτελεού Αλμυρού.

Στις 9.00 το βράδυ, στην Πλατεία του Πτελεού, θα ακολουθήσει μουσική συναυλία με την Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» και τον Βασίλη Αγροκώστα.

Στον Πτελεό  ολοκληρώνεται η σειρά των επιτυχημένων εκδηλώσεων των «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ 2016» που πραγματοποιούνται από την 1η Αυγούστου στις περιοχές της Μαγνησίας και της Αγιάς και που ο κόσμος όχι μόνο τίμησε αλλά αγκάλιασε με την παρουσία του, σήμερα Σάββατο 13 Αυγούστου 2016 και ώρα 7.30 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πτελεού Αλμυρού.

Ολόκληρο τον Δεκαπενταύγουστο ψάλθηκαν  Παρακλήσεις, Μικρές και Μεγάλες. Εναλλάξ. Δέκα, ένδεκα ή δώδεκα Παρακλήσεις εν συνόλω. Ανάλογα με τη θέση των Σαββατοκύριακων της περιόδου. Όσες είναι οι Εντολές ή όσα τα Εωθινά, ή όσοι οι Απόστολοι.

Στα πλαίσια αυτά της Αυγουστιάτικης θεομητορικής ευλάβειας, οι Παρακλητικοί Κανόνες της Παναγιάς έχουν μια θέση πού ξεχωρίζει.

Ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», προκειμένου να ελαφρύνει κάπως το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών θα είναι σήμερα στον Πτελεό  σε μια σεμνή γιορτή για την Παναγιά μας.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, στις 7.30 το απόγευμα  θα τελέσει τον Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση στην Παναγία μας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, που πανηγυρίζει της επόμενη ημέρα,  και στη συνέχεια  στις 8.30 το βράδυ, θα ακολουθήσει μουσική συναυλία. Θα εμφανιστεί η Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ», που θα παρουσιάσει τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά.

Σολίστ είναι ο Βασίλης Αγροκώστας, πολυσχιδής καλλιτέχνης που … “φλερτάρει” τόσο με την παραδοσιακή όσο και με τη δυτικότροπη μουσική. Είναι συνθέτης, ηθοποιός, τραγουδιστής, παίζει πολίτικη και νησιώτικη λύρα, παραδοσιακή φλογέρα και είναι διπλωματούχος κλασικής κιθάρας, διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι μόνιμος εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο Βόλου και πρωτοψάλτης στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Βόλου. Έχει πλούσια καλλιτεχνική εμπειρία τόσο στο κλασικό, σύγχρονο όσο και στο έντεχνο και παραδοσιακό μουσικό ρεπερτόριο, ενώ έχει συνεργαστεί ως σολίστ με πολλές ορχήστρες.

Η Ορχήστρα και Χορωδία «ΙΩΝΙΑ» ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2005 με έδρα το Δημοτικό Ωδείο Νέας Ιωνίας. Διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Νεκτάριος Δεμελής, καθηγητής παραδοσιακής – βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων, εκπαιδευτικός μουσικής στην Α/βάθμια Εκπαίδευση και πρωτοψάλτης στον Άγιο Γεώργιο Κάτω Λεχωνίων.

Για τελευταία φορά θα ακουστούν οι παρεμβάσεις, στην έναρξη της εκδήλωσης και μεταξύ των ακουσμάτων, του Ηλία Λιαμή, καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, που κατέχει και  την προεδρία της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Συγγραφέα και Θεολόγου Δημητρίου Καραβασίλη, που συμμετείχαν σε όλες τις συναυλίες, εντυπωσιάζοντας τους θεατές.

Δεδομένου ότι το «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2016» της «Μαγνήτων Κιβωτού», έχει   θέμα: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων», ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πτελεού ¨Η ΦΤΕΛΙΑ» έχει φροντίσει και θα παρουσιαστούν   και τοπικές γεύσεις , στο πνεύμα των ημερών , δηλαδή νηστίσιμες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το