Τοπικά

Ολοκληρώνεται ο εξαμηνιαίος κύκλος διαλέξεων με θέμα το λαϊκό πολιτισμό

Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται ο εξαμηνιαίος κύκλος διαλέξεων με θέμα το λαϊκό πολιτισμό για το τρέχον Εαρινό Εξάμηνο στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, όπου οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν στο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας.
Η τέταρτη και τελευταία για το Εαρινό αυτό Εξάμηνο εισήγηση, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 από 12:00 έως 14:00 το μεσημέρι στην Βιβλιοθήκη του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, από την Ελπινίκη Ταστάνη, Φιλόλογο, Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Με τον τρόπο αυτό η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της Μαγνήτων Κιβωτού δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης δωρεάν διαλέξεων σε ένα κύκλο επιστημονικών ομιλιών για το λαϊκό πολιτισμό. Ειδικότερα αυτή η δυνατότητα παρέχεται λόγω λειτουργίας του τριετούς εξ αποστάσεως προγράμματος (e-learning) με τίτλο: «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Λαϊκού Πολιτισμού» που ξεκίνησε η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του πολιτιστικού φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».
Μ’ αυτό τον τρόπο εκτός από τους σπουδαστές του εξ αποστάσεως προγράμματος για το λαϊκό πολιτισμό, δίνεται η δυνατότητα σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις δια ζώσης διαλέξεις που πραγματοποιούνται το τρέχον εαρινό εξάμηνο με θέμα:  «Εισαγωγή στη Λαογραφία».
Οι διαλέξεις για το τρέχον εαρινό εξάμηνο με τίτλο «Εισαγωγή στη Λαογραφία» είναι υπό την εποπτεία του ακαδημαϊκού υπεύθυνου κ. Εμμανουήλ Σέργη, Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας.


Και αυτή η δια ζώσης εισήγηση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, το Σάββατο 28 Απριλίου 2018, από 12:00 έως 14:00 το μεσημέρι με εισηγήτρια την Ελπινίκη Ταστάνη, Φιλόλογο, Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Ήθη, έθιμα, επιβίωση και αναβίωση εθίμων, φολκλορισμός, χαρακτηριστικά των λαογραφικών φαινομένων∙ προβλήματα κατά τις αναβιώσεις∙ νεογιορτές και άλλες νέες υβριδικές μορφές εθίμων».
Η Ελπινίκη Ταστάνη με σπουδές στο τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου είναι διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και εργάζεται ως φιλόλογος στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Αττικής. Παράλληλα με το διδακτικό της έργο ασχολείται με την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έχει πάρει μέρος ως εισηγήτρια σε παιδαγωγικά, ιστορικά και λαογραφικά συνέδρια και ημερίδες. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγεται η τοπική ιστορία, η καταγραφή προφορικών αφηγήσεων, η έρευνα και τεκμηρίωση αρχειακού υλικού καθώς και η συλλογή και καταγραφή λαογραφικού και γλωσσολογικού υλικού από τη Λέσβο.
Οι προηγούμενες ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης για την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου 2018 ήταν από τον Εμμανουήλ Σέργη, Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Δρ Νίκο Καρπούζη, Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΑΠ) και την Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ Λαογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι το υψηλό επίπεδο των ομιλιών του κύκλου εισηγήσεων για το λαϊκό πολιτισμό εξασφαλίζει η συμμετοχή των εξαίρετων ακαδημαϊκών και των επιστημονικών συνεργατών της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας. Η «Μαγνήτων Κιβωτός», που πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προγραμματίζει τον επόμενο μήνα, εκδήλωση – απολογισμό για τα αποτελέσματα της δραστηριότητας αυτής. Επίσης, στα επόμενα εξάμηνα θα καταβάλει προσπάθεια να συνεργαστεί και με άλλους φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα και νέους διακεκριμένους επιστήμονες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το