Τοπικά

Ολοκληρωμένη διαχείριση για παραγωγή ελιάς – Ενδιαφέρουσα ημερίδα χθες στον Βόλο

Η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του κτιρίου Τσικρίκη, όπου πραγματοποιήθηκε χθες η ημερίδα με θέμα «Η ελιά και το ελαιόλαδο, σύγχρονες προσεγγίσεις», απέδειξε στην πράξη ότι το κοινό αγκάλιασε με θέρμη την πρωτοβουλία του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, που διοργάνωσε την εκδήλωση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στο επίκεντρο της ημερίδας, που συντόνισε ο Κωνσταντίνος Μοράρος, βρέθηκε η ελιά και όσοι μίλησαν, ανέλυσαν μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τόσο την επιστημονική κοινότητα, όσο και τους ελαιοπαραγωγούς και τους μεταποιητές ελαιολάδου. Με δεδομένο ότι η καλλιέργεια της ελιάς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, με εξίσου σημαντικό αντίκτυπο και σε τοπικό επίπεδο, εκείνο που τονίστηκε κατ’ επανάληψη στη χθεσινή ημερίδα είναι τι πρέπει να γίνει, ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους ελαιοπαραγωγούς του Πηλίου και όχι μόνο.

Η Μαρία Σπανού, πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, άνοιξε τον κύκλο των εισηγήσεων. Έκανε μία ιστορική αναδρομή στους ελαιώνες του Πηλίου, αντλώντας ενδιαφέροντα στοιχεία από τον Πηλιορείτη λαογράφο Κώστα Λιάπη. Αναφέρθηκε στο εμπόριο της βρώσιμης ελιάς, που κατά το παρελθόν έφτασε να διακινείται σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Από την Οδησσό και την Κωνσταντινούπολη, μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Μπουένος Άιρες. Θύμισε επίσης ότι στην Κατοχή το λάδι αποδείχθηκε σωτήριο για όλους εκείνους που λιμοκτονούσαν, εξαιτίας των Γερμανών κατακτητών. Έκλεισε δε την ομιλία της με μία αναφορά στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για να ξαναγίνει ελκυστικός ο πηλιορείτικος ελαιώνας.
«Εθνικό προϊόν», χαρακτήρισε την ελιά ο παραγωγός και ελαιοτρίβης, Γιώργος Ευαγγελινός, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι 3η χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ελαιολάδου και οι εξαγωγές αποτελούν βασική πηγή εσόδων, είμαστε οι πρώτοι σε κατά κεφαλή κατανάλωση. Σε ετήσια βάση καταναλώνουμε 23-24 κιλά ελαιόλαδο, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος σε Ιταλία και Ισπανία ανέρχεται σε 12-13 κιλά. Ανάλογα στατιστικά καθιστούν αναγκαίο τον σχεδιασμό για μία ολοκληρωμένη διαχείριση, ώστε να παράγουμε «καθαρό» προϊόν με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση πόρων και ενέργειας».
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι με τις υπόλοιπες εισηγήσεις. Το «παρών» έδωσαν αρκετοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη που απηύθυνε χαιρετισμό και ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το