Οικονομία

Όλο το φορονομοσχέδιο: Φόρος στο κρασί, καπέλο στον τζόγο, αλλαγές στις 100 δόσεις

ypoik

Οίνος ευφραίνει καρδιών, λέει το ρητό άλλα εν προκειμένω κάνει πιο ευτυχή τον Ευκλείδη Τσακαλωτο, καθώς τον γλιτώνει από τον μπελά του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Βέβαια χωρίς την επιβολή Τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ δεν βγαίνει ο λογαριασμός κι έτσι μπήκε και το… χαρατσάκι κι όπου βγει. Ειδικότερα, στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Καθιέρωση ειδικού τέλους 5 λεπτών σε κάθε στήλη κάθε παιγνίου της ΟΠΑΠ Α.Ε . Τα έσοδα εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 350 και 450 εκατ. ευρώ αλλά ήδη έχει βγει κίτρινη κάρτα απο το Κουαρτέτο
  • Επιβολή ειδικού φόρου 30 λεπτών σε κάθε 750 ml κρασιού ή 40 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (εμφιαλωμένου ή μη) με στόχο πρόσθετα έσοδα 111 εκατ. ευρώ, μήπως και στραβώσει η ιστορία με τον ΟΠΑΠ.
  • Ρύθμιση για τα ανείσπρακτα ενοίκια, σύμφωνα με την οποία ο ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος διεκδικεί ανείσπρακτα ενοίκια θα μπορεί να αποφύγει τον έξτρα φόρο (για εισοδήματα τα οποία δεν εισέπραξε) μόνο εφόσον έχει προηγηθεί σχετική δικαστική απόφαση σε βάρος του ενοικιαστή (διαταγή πληρωμής, αγωγή σε βάρος του κ.α δικαστικά μέτρα). Η ρύθμιση αυτή ξεκινά από τις φορολογικές δηλώσεις του 2016 αλλά δεν καλύπτει όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Ετσι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν Φόρο ακόμα και για ανείσπρακτα ενοίκια!
  • Αλλαγές στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών ήτοι… γυρισματάκι στα μέτρα των δανειστών. Προβλέπεται σταδιακή εξάλειψη του χρονικού περιθωρίου των 30 ημερών το οποίο ισχύει σήμερα για εξόφληση νέας φορολογικής υποχρέωσης προκειμένου να μην υπάρχει απώλεια της ρύθμισης των εκατό δόσεων. Η ρύθμιση των εκατό δόσεων χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν εξοφλεί τις νέες οφειλές του εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Κατ΄ εξαίρεση , και μέχρι τις 31-12-2017, η ρύθμιση δεν χάνεται εάν οι οφειλές εξοφληθούν εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες, για το χρονικό διάστημα από 15 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 και εντός 15 ημερών για το χρονικό διάστημα από 1-1-2017 μέχρι και 31-12-2017. Πέραν των ανωτέρω, για το χρονικό διάστημα από 1-1-2017μέχρι και 31-12-2017, η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει την εξόφληση νέων οφειλών και δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστερημένη εξόφληση. Από την 1η Ιανουαρίου 2018, προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Σε κάθε περίπτωση εντούτοις, η ρύθμιση των εκατό δόσεων διατηρείται εάν οι νέες οφειλές είναι σε αναστολή ή ρυθμίζονται μετά από αίτηση του οφειλέτη η οποία υποβάλλεται πριν οι οφειλές καταστούν ληξιπρόθεσμες. Κι εδώ μπαίνει η… πεπονόφλουδα, καθώς αν οι νέες οφειλές με τις εντός ρύθμισης, υπερβαίνουν σε σύνολο τις 50.000 ευρώ, η ρύθμιση των νέων οφειλών χορηγείται μόνο εφόσον ο οφειλέτης αποδεικνύει οικονομική αδυναμία για την καταβολή τους εντός της νόμιμης προστασίας . Όλες οι αλλαγές ισχύουν για νέες οφειλές που η νόμιμη προθεσμία καταβολής τους λήγει μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2015.
  • Ανάλογες διατάξεις απώλειας της ρύθμισης καθιερώνονται και για την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το