Ελλάδα

Ολο το νομοσχέδιο για τις συντάξεις χηρείας -Τι περιλαμβάνει

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συντάξεις χηρείας το οποίο περιλαμβάνει βελτιώσεις ως προς το επίμαχο άρθρο 12 που είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, η κατώτατη σύνταξη ορίζεται στα 360 ευρώ εφόσον προειται για ασφαλισμένο 15ετίας και κάτω. Για ασφαλισμένους 20ετίας η σύνταξη χηρείας θα ανέρχεται στα 384 ευρώ.

Επίσης το ν/σ προβλέπει:

Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.
Δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.
Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

Με την τροπολογία αυτή, το ποσό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα ώστε να μην απέχει σημαντικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης και αφορά όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ, για λόγους επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας.

Το νομοσχέδιο συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας καθώς και οι συναρμόδιοι υφυπουργοί.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το