Τοπικά

Ολλανδέζα φοιτήτρια βαπτίστηκε ορθόδοξη χριστιανή “Θ”

ollandeza

Ένα ταξίδι της στη Ρόδο πριν μερικά χρόνια, όπου επισκέφθηκε ορθόδοξο ναό, πλημμύρισε μέσα της την επιθυμία να ενταχθεί στο πλήρωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να νιώσει το αίσθημα της πίστης και της αφοσίωσης στις αρχές της.
Την επιθυμία της έκανε πραγματικότητα πριν μερικές ημέρες η 21χρονη Ολλανδέζα Ελεάνα Βαν ντε Μπεργκ, όπου στο Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στις Αλυκές βαπτίστηκε ορθόδοξη χριστιανή.
Η νεαρή κοπέλα φοιτά στο τρίτο έτος του Τμήματος Εγκληματολογίας σε Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Και πέρα από την επιστημονική μόρφωση που λαμβάνει, πάντα ένιωθε μέσα της την ανάγκη να έρθει πιο κοντά στο Χριστό μέσα του μυστηρίου της βάπτισης. Ζώντας σε μια χώρα, όπου το θρησκευτικό συναίσθημα δεν ήταν ιδιαίτερα έντονο, εξέφρασε την επιθυμία να γίνει χριστιανή ορθόδοξη και να μεταλαμπαδευτεί ακόμη περισσότερο στις αξίες της αγάπης, της συγχώρεσης, της αλληλεγγύης.
Το μυστήριο της βάπτισης τελέστηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης των Αλυκών παρουσία αρκετών μελών του φιλικού περιβάλλοντος της Ολλανδέζας φοιτήτριας.
Με αίσθημα γλυκιάς αναμονής η 21χρονη φόρεσε το λευκό μανδύα και με ευπρέπεια συμμετείχε στο μυστήριο. Λίγη ώρα μετά, είχε βαπτιστεί ορθόδοξη χριστιανή.
«Νιώθω πολύ χαρούμενη που βαπτίστηκα ορθόδοξη χριστιανή. Το ήθελα πολύ εδώ και καιρό και αυτό έγινε πραγματικότητα. Μάλιστα, όταν φόρεσα το μανδύα που είχε φέρει από την Ιερουσαλήμ η Ενορία, ένιωσα τόσο όμορφα και ξεχωριστά, σαν είχα δίπλα μου έναν άγγελο» μας είπε η Ελεάνα και πρόσθεσε πως η Ορθοδοξία σηματοδοτεί την έκφραση της αφοσίωσης στο συνάνθρωπο, τη βαθιά πίστη, τη συγχώρεση και την αποδοχή.
Και αυτά τα συναισθήματα την αυτοπροσδιορίζουν ως άτομο. Μάλιστα πριν βαπτιστεί, εδώ και δύο χρόνια έκανε κατήχηση σε ορθόδοξο ιερέα στην πόλη του Ρότερνταμ. Προετοιμάστηκε πνευματικά και ψυχικά για να ενταχθεί στην ορθοδοξία.
Αξίζει να τονιστεί πως δεν συνηθίζεται να βαπτίζεται στο Βόλο αλλοδαπός ή αλλοδαπή από χώρα της Δυτικής Ευρώπης που μάλιστα δεν θα μείνει στην Ελλάδα, αλλά θα επιστρέψει στη χώρα της. Και είναι συνήθως αυτοί οι άνθρωποι που αναδεικνύουν πιο ουσιαστικά το αίσθημα της πίστης στο Θεό ακόμη και από αυτούς που βαπτίστηκαν χριστιανοί από τη βρεφική τους ηλικία, καθώς κάνουν μια συνειδητοποιημένη επιλογή που την έχουν σκεφθεί πολύ καλά μέσα τους.
Για τα δεδομένα της Ολλανδίας η Ελεάνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα θρήσκο άτομο, αν σκεφθεί κανείς πως εκεί υπάρχουν ναοί που λειτουργούν και ως μουσεία, καθώς η προσέλευση των πιστών είναι μικρή.
Η 21χρονη είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις σπουδές της και να γνωρίσει ακόμη καλύτερη την ελληνορθόδοξη παιδεία. Έτσι μετά την αποφοίτησή της από το Τμήμα Εγκληματολογίας, σχεδιάζει να φοιτήσει και στο Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας και Κουλτούρας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Πάντως, όμως, μας τόνισε ότι η σχέση της με την ορθοδοξία δεν εξαντλείται μόνο στο μυστήριο της βάπτισης, καθώς θα επιδιώκει να ακολουθεί τις αρχές και τα μυστήρια της πίστης προερχόμενη στην ορθόδοξη εκκλησία για να προσευχηθεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το