Τοπικά

Oliveex: Καινοτόμα εταιρεία από τον Βόλο παρέχει τεχνολογίες internet of things στη βιομηχανία τροφίμων 

Τρεις τελειόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πέρασαν στην πράξη, ιδρύοντας την Oliveex και η δυναμική αυτή ομάδα θα παρουσιάσει την προσπάθειά της να υποστηρίξει με τεχνολογικές λύσεις αιχμής τη βιομηχανία τροφίμων.

Σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου και ώρα 17.00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Τεχνολογίες Internet of Things και Βιομηχανία στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων» στο πλαίσιο του κύκλου των προγραμματισμένων ομιλιών του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επιχειρηματικότητα».
Ομιλητής θα είναι ο κ. Ακρίβος Κωνσταντίνος, συνιδρυτής της Oliveex, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αντικείμενο της επιχείρησής τους είναι η εφαρμογή τεχνολογιών Internet of Things στην αποθήκευση τροφίμων και συγκεκριμένα στην κατηγορία των τροφίμων που δέχονται χημικές ζυμώσεις (fermented foods), όπως για παράδειγμα οι ελιές, τα γαλακτοκομικά, η μπύρα και το κρασί. Το σύστημα που έχει φτιάξει η Oliveex, απευθύνεται τόσο σε βιομηχανίες, όσο και σε παραγωγούς βρώσιμης ελιάς, αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Με τη χρήση αισθητήρων που προσαρμόζονται στις δεξαμενές αποθήκευσης, δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες του συστήματος να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την παραγωγή τους και να ενημερώνονται με ειδοποιήσεις και συμβουλές σχετικά με την πορεία του προϊόντος και το στάδιο παραγωγής.
Το αποτέλεσμα είναι η βελτίωση του προϊόντος μέσα από τις διορθωτικές ενέργειες που προκύπτουν από την ανάλυση δεδομένων, η βελτίωση της ιχνηλασιμότητας και η δυνατότητα διατήρησης της σταθερής ποιότητας στις διαφορετικές παρτίδες του προϊόντος.

Και όλο αυτό ξεκίνησε ως ένα project παράλληλο με τις σπουδές των τριών ιδρυτών της Oliveex, ένας εκ των οποίων ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς. Η ανάλυσή του για τη διαδικασία παραγωγής φαίνεται ότι κέντρισε το ενδιαφέρον της ομάδας, που είδε ότι για ένα τόσο διαδεδομένο προϊόν η διαδικασία επεξεργασίας του μοιάζει ανακριβής και η διαθέσιμη τεχνολογία ξεπερασμένη.
Μετά από εκτεταμένη έρευνα σε συνεργασία με παραγωγούς και βιομηχανίες παρόμοιων προϊόντων, εντόπισαν ότι οι απώλειες που προέρχονται από αλλοίωση στα προϊόντα, μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 20%. Κάπου εκεί, ξεκίνησε η πορεία τους προς τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης. Ξεκινώντας τη δημιουργία της Oliveex παράλληλα με τις σπουδές τους και χωρίς ιδιαίτερη εργασιακή εμπειρία, δεν φανταζόμασταν τις δυσκολίες που κρύβει η ανάπτυξη ενός προϊόντος και η διάθεσή του στην αγορά. Έπρεπε να περάσουν μήνες έρευνας και ανάπτυξης σε συνθήκες που δεν αποτελούσαν το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον, φυσικά χωρίς οικονομικές απολαβές, μέχρι να δούνε το προϊόν να δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες.

Ωστόσο, η οικονομική αρωγή που έλαβε η Oliveex από τον μη – κερδοσκοπικό οργανισμό The People’s Trust συνέβαλλε στο να αλλάξουν σημαντικά κάποια δεδομένα. Το The People’s Trust ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τα έξοδα για τις πιλοτικές δοκιμές που ξεκίνησαν με την πρώτη βιομηχανία τον Νοέμβριο του 2018 και επεκτάθηκαν και σε άλλες βιομηχανίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το