Ελλάδα

Όλα όσα έγιναν στο δεύτερο debate της Κεντροαριστεράς

Με καταδίκη της τρομοκρατίας ξεκίνησε η δεύτερη «τηλεμαχία» όπου συμμετείχαν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Συντονιστές ήταν οι δημοσιογράφοι Δώρα Αναγνωστοπούλου (ΕΡΤ) και Παύλος Τσίμας (ΣΚΑΪ), ενώ τις ερωτήσεις υπέβαλλαν οι Στεφανία Μουρελάτου (AΝΤ1), Ιορδάνης Χασαπόπουλος (Mega), Κάτια Μακρή (Star), Ράνια Τζίμα (Alpha) και Αμαλία Κάτζου (Epsilon).

«Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, αυτονόητη η καταδίκη» τόνισε η Δώρα Αναγνωστοπούλου. «Η επίθεση έγινε ασυνήθιστα νωρίς» επισήμανε ο Παύλος Τσίμας. Ακολοούθησε ένα σύντομος κύκλος δηλώσεων των εννέα υποψηφίων για τις σφαίρες κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

«Επικοινώνησε μαζί μου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν μια δολοφονική ενέργεια, υπήρχαν περαστικοί και εργαζόμενοι» τόνισε η Φώφη Γεννηματά. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης και ζήτησε την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού. Την έρευνα ανέλαβε η αντιτρομοκρατική, προσέθεσε.

Ζητάω την απομάκρυνση του κ. Τόσκα, είναι επικίνδυνα ανίκανος, σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Οι αξιωματικοί της αστυνομίας πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να καθαρίσουν τις περιοχές της Αθήνας όπου δρουν εγκληματικές οργανώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Για στοχευμένη ενέργεια εναντίον της δημοκρατικής παράταξης, μίλησε ο Γιώργος Καμίνης. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν την ανωμαλία, υποστήριξε ο δήμαρχος της Αθήνας και υπενθύμισε τη δολοφονία του Άλντο Μόρο.

Η χώρα έχει παραδοθεί σε τάγματα εφόδου και εγκληματικές οργανώσεις, σημείωσε ο Γιάννης Μανιάτης.

Γιάννης Ραγκούσης: Πρέπει να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους ατυνομικούς και να περάσουμε το μήνυμα στην κοινωνία της διακομματικής αντιμετώπισης φαινομένων όπως το άβατο των εξαρχείων ή η τρομοκρατία.

Απόστολος Πόντας: Άνανδρη επίθεση κατά αστυνομικών, προσβολή στη δημοκρατία. Δε θέλω να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας για να μην υπάρξουν πολιτικά αποτελέσματα από την επίθεση των τρομοκρατών.

Κωνσταντίνος Γάτσιος: Είναι αποτέλεσμα της ανοχής και της ύπαρξης φωνών που στηρίζουν αυτές τις συμπεριφορές. Το υπουργείο Προστασίας πρέπει να είναι του πολίτη και όχι του αλήτη.

Δημήτρης Τζιώτης: Επιτέλους τέλος, η ιστορία αυτή πρέπει να σταματήσει.

Οι διαφωνίες για την κοινοβουλευτική ομάδα

«Αυτός που θα εκλεγεί θα είναι ο αρχηγός και των δύο ΚΟ» υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης και δήλωσε ότι μπορεί να είναι και στρατηγός και στρατιώτης. «Δεν θα διεκδικήσω ρόλο στο πλευρό του αρχηγού αν δεν εκλεγώ» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «είμαστε η παλιά μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος». Τόνισε δε, ότι «ο κ. Τσίπρας είναι σε ένα αδιέξοδο πολιτικής» και «προσπαθεί να κλέψει τον κόσμο της κεντροαριστεράς». Πρόσθεσε δε, ότι «στο συνέδριο του νέου φορέα την Άνοιξη θα αποφασίσουμε πώς θα είναι το κόμμα μας». Εξαπολύοντας επίθεση προς την κυβέρνηση είπε ότι «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φτιάχνουν φτωχούς και προνομιούχους. Προνομιούχους σε συναλλαγή με το κράτος και φτωχούς να περιμένουν για κανένα επίδομα». Συμπλήρωσε επίσης, ότι «οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα απέτυχαν να κάνουν ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέδειξαν ότι δεν μπορούν».

Καμίνης: Να διεξάγουμε ένα ανοικτό συνέδριο

Υπέρ ενός ανοιχτού συνεδρίου με δημοκρατικές διαδικασίες και ψηφοφορίες εκ αποστάσεως, που θα καταλήξει σε 10 βασικές αρχές με τις οποίες ο νέος φορέας θα πάει στις εκλογές, τάχθηκε από την πλευρά του ο Γιώργος Καμίνης ενώ τάχθηκε «κατά της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων». Ειδικότερα, τόνισε ότι «Συμφωνίες εκ των προτέρων εν αγνοία των άλλων χωρίς τη γνώμη του μελλοντικού ηγέτη είναι κάτι απαράδεκτο». Επιπλέον είπε ότι «πρέπει να αποκόψουμε το θέμα της προεδρικής εκλογής από την προσφυγή στις κάλπες» και πρότεινε «οικονομία στο δημόσιο τομέα και 2% πρωτογενή πλεονάσματα».

Ανδρουλάκης για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε πως «η εκκλησία δεν μπορεί να εμπλέκεται στα πολιτικά πράγματα της χώρας» και είπε ότι είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας. Επεσήμανε δε, ότι «εμείς μιλάμε για προοδευτική φορολόγηση παντού. Ο πλούτος πρέπει να φορολογείται εκεί που παράγεται». Επιπλέον, εξαπολύοντας επίθεση κατά του πρωθυπουργού είπε ότι «ο κ. Τσίπρας κατήργησε το ΕΚΑΣ και τα επιδόματα.» και διερωτήθηκε «για ποια βοήθεια των αδύναμων». «Με τη σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής

Συνταγματικό δικαστήριο και απαγόρευση της Χρυσής Αυγής ήταν στο ερώτημα προς τον Κωνσταντίνο Γάτσιο: «Είμαι εναντίον του φασισμού, αλλά το πρόβλημα της βίας δε μπορεί να λυθεί με αυτό τον τρόπο. Η δημοκρατία είναι ανεκτική σε ιδέες, λέει όχι στη βία. Κόμματα προσπάθησαν να πάρουν οφέλη από τη βία (αιχμή προς ΣΥΡΙΖΑ)».

Πως θα αντιμετωπίσει τη βία ρωτήθηκε ο Απόστολος Πόντας: Η ασφάλεια είναι αγαθό για όλους τους πολίτες. Δε θα πρέπει να υπάρχει υπέρβαση ούτε στην καταπολέμηση της βίας, αλλά η κουκούλα θα πρέπει να ποινικοποιηθεί.

Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και πρέπει να αντιμετωπιστεί νομικά, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διαφωνώντας με τον Κωνσταντίνο Γάτσιο. Η ερώτηση ήταν για τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας: Η εκκλησία δε μπορεί να παρεμβαίνει σε θέματα της πολιτικής. Είμαι υπέρ του διαχωρισμού.

Για τους φορολογικούς συντελεστές

Πως θα χρηματοδοτήσετε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ρωτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης: Η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο για ότι παράγει. Η μείωση των φόρων σε εταιρείες που παράγουν θα είναι επιπλέον έσοδα.

Ο κ. Τσίπρας μείωσε το ΕΚΑΣ και τα αναπηρικά επιδόματα, αντέταξε στο επίδομα αλληλεγγύης ο Νίκος Ανδρουλάκης και μίλησε για ψηφιακό κράτος αξιοκρατίας ώστε οι φόροι να λειτουργούν ανταποδοτικά.

Τα πλεονάσματα των 3,5% είναι δυσβάσταχτα, σχολίασε σε ερώτηση για το χρέος ο Γιώργος Καμίνης και τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας στο 2%. Από εκεί και πέρα έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεχούς οικονομίας στο δημόσιο.

Θα στηρίξουμε κάθε μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης, αλλά αυτό δε μπορεί να γίνεται από κλοπιμαία σε βάρος της μεσαίας τάξης. Μίλησε και για ανώτατο ποσοστό επιβάρυνσης (φόρων και εισφορών) στο 35% με 40%.

Πρέπει να βοηθήσουμε τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει από νέο κράτος, επισήμανε ο Δημήτρης Τζιώτης.

Ο έκτος γύρος με το κοινό ερώτημα

Για την περίοδο μετά το μνημόνιο ρώτησε ο Παύλος Τσίμας.

Η θέση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι το πάγωμα των ενταξιακών διαδικασιών για την Τουρκία, ξεκίνησε την απάντησή του, σχολιάζοντας την προηγούμενη τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ξεκαθάρισε για την μετά μνημόνιο περίοδο. Τη λύση θα δώσουν οι βουλευτικές εκλογές.

Πρέπει να φύγουμε από τη διχαστική δημοκρατία και να πάμε σε μια μεγάλη συμφωνία, δήλωσε με τη σειρά του ο δήμαρχος Αθηναίων.

Η πατρίδα έχει ανάγκη από μία νέα συμφωνία ανάμεσα σε εκείνους που παράγουν πλούτο και ένα σύγχρονο και παραγωγικό δημόσιο δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης. Πρέπει να κάνουμε την ανατροπή για να υπερβούμε τη στασιμότητα του 7% είπε απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους της προοδευτικής παράταξης.

Τα μνημόνια θα τελειώσουν, η κρίση θα συνεχίζεται, προέβλεψε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Χρειαζόμαστε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δε μπορούν, η χώρα έχει ανάγκη από μία νέα κυβέρνηση που δε θα κοιτά πίσω.

Ποτέ οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δε ζήτησαν να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την τουρκία, απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη η Φώφη Γεννηματά.

Αν η χώρα μείνει με 3,5% πλεονάσματα δε θα βγει από την κρίση, τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης. Είναι επιτακτική εθνική ανάγκη η επαναδιαπραγμάτευση. Η λύση δεν είναι να φύγει η χώρα από τα χέρια του Πάνου Καμμένου και να πάει στα χέρια του Άδωνι Γεωργιάδη. Αυτό δεν είναι ηττοπάθεια, απάντησε με τη σειρά του στη Φώφη Γεννηματά.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το