Τοπικά

Οκτώ μητροπολίτες με καταγωγή από τη Μαγνησία “Θ”

Χωρίς τίτλο
Ο όγδοος κατά σειρά μητροπολίτης που εκλέγεται εντός και εκτός Ελλάδας και κατάγεται από τη Μαγνησία είναι ο κ. Βαρθολομαίος Σαμαράς, ο οποίος προχθές εξελέγη μητροπολίτης Σμύρνης, ο πρώτος μητροπολίτης από το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή με τον εθνοιερομάρτυρα Χρυσόστομο.
Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο θα πραγματοποιηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο μητροπολίτης Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ
Ο μητροπολίτης Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ

Όπως τόνισε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο γίνεται μια προσπάθεια αναγέννησης της Ορθόδοξης κοινότητας στην Τουρκία μέσω της δημιουργίας Μητροπόλεων. Ήδη υπάρχουν οι Μητροπόλεις Μύρων, Κυδωνίων, αλλά και στην Αττάλεια, ενώ τώρα εξελέγη νέος μητροπολίτης Σμύρνης, ο πρώτος μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στη Σμύρνη υπάρχει μια μικρή ορθόδοξη κοινότητα από Έλληνες, αλλά και Ρώσους και Ρουμάνους, ενώ έχουν παραχωρηθεί και ιεροί ναοί για λατρεία.
Εκτός από τον κ. Βαρθολομαίο Σαμαρά που εξελέγη Μητροπολίτης Σμύρνης, ήδη υπάρχουν τρεις Μητροπολίτες που ανήκουν στα Πατριαρχεία Αλεξάνδρειας, Ιεροσολύμων και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πιο αναλυτικά δραστηριοποιείται ο μητροπολίτης πρώην Ζάμπια κ. Ιωακείμ που τώρα βρίσκεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, καθώς διορίστηκε στη θέση του καθηγητή στην Πατριαρχική Ιερατική Σχολή της Αγίας Σιών στα Ιεροσόλυμα. Ο κ. Ιωακείμ για χρόνια ενεργοποιήθηκε στην ορθόδοξη κοινότητα της Ζάμπια.

Ο μητροπολίτης πρώην Ζάμπια κ. Ιωακείμ
Ο μητροπολίτης πρώην Ζάμπια κ. Ιωακείμ

Ο μητροπολίτης Μιλήτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Απόστολος (Βούλγαρης), απόφοιτος Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στον Βόλο το 1948 και είναι παράλληλα και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας στα Βασιλικά του νομού Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα τρεις ακόμη μητροπολίτες εκλέχτηκαν εδώ και μια δεκαετία από την ιερά Σύνοδο. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού Ι. Δανιήλ, Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο.
Επίσης υπάρχουν ο μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και ο μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, οι οποίοι δεν έχουν ποίμνιο.

Προσκύνημα  στην Κωνσταντινούπολη
Τετραήμερο προσκύνημα στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος από την Παρασκευή 9 έως τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016.
Το προσκύνημα θα πραγματοποιηθεί εξ αφορμής της Επίσκοπον Χειροτονίας του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου Σαμαρά, ο οποίος κατάγεται από τα Άνω Λεχώνια Μαγνησίας.
Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Σμύρνης θα τελεστεί την Κυριακή 11/9 στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Βιβλιοπωλείο «Λύχνος» (Κ. Καρτάλη 160, τηλ. 24210 32916).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το