Τοπικά

Οικονομική μελέτη από την Επιτροπή Αγώνα για την διαχείριση των απορριμμάτων

Η διοργάνωση κινητοποιήσεων για την διεκδίκηση ενός καθαρού περιβάλλοντος, χωρίς καύση σκουπιδιών ήταν το θέμα της χθεσινής σύσκεψης φορέων που συγκάλεσε η Επιτροπή Αγώνα.
Στο Βόλο όπως είναι γνωστό προετοιμάζεται για τις 19 Φεβρουαρίου μεγάλο συλλαλητήριο και οι επαφές με τους φορείς της πόλης για τη διοργάνωσή του είναι επαναλαμβανόμενες, με εξαίρεση το Εργατικό Κέντρο που όπως ειπώθηκε χθες είναι υπέρ της ΑΓΕΤ και του σωματείου της.

Χθες παρουσιάστηκε και οικονομοτεχνική μελέτη της Επιτροπής για την πρόταση διαχείρισης αποβλήτων η οποία δείχνει ότι η μέθοδος διαχείρισης με διαλογή στην πηγή είναι τρεις φορές φθηνότερη για τους δημότες από την καύση σκουπιδιών . Το κόστος καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων ανέρχεται σε 90 ευρώ ο τόνος, το κόστος διάθεσης σύμμεικτων σε ΧΥΤΑ σε 55 ευρώ ο τόνος . Η διαλογή στην πηγή με εναερόβια χώνευση σε 125 ευρώ ο τόνος και η διαλογή στην πηγή με κομποστοποίηση σε 35 ευρώ ο τόνος.

Στόχος είναι ο μηδενισμός των αποβλήτων με θέσπιση διαδικασιών που θα επιβάλλουν στη βιομηχανία την παραγωγή προϊόντων που μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε, ανακυκλώσουμε η κομποστοποιήσουμε. Αυτό σημαίνει μετάβαση από την γραμμική οικονομία στην κυκλική οικονομία.
Όπως τονίστηκε χθες, θα πρέπει τα κέρδη του δήμου από την διαχείριση των απορριμμάτων να επενδύονται σε έργα για τους δημότες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το