Τοπικά

Οικονομική καταστροφή για τα σχολικά κυλικεία – Ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Το Σωματείο Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Ν. Μαγνησίας, διαμαρτύρεται για την απόφαση απαγόρευσης της λειτουργίας των σχολικών κυλικείων και ζητεί άμεσα μια συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αποσαφηνιστεί τι μέλλει γενέσθαι και ποιο θα είναι το επαγγελματικό και οικονομικό μέλλον του κλάδου, ο οποίος έχει υποστεί οικονομική καταστροφή.

Τονίζουν πως δεν μπορούν να κατανοήσουν τον λόγο, σύμφωνα με τον οποίο τέθηκε με μια απλή φράση σε αναστολή λειτουργίας το σχολικό κυλικείο, ένα επάγγελμα από τα λίγα που τηρούν απόλυτα τους κανόνες ασφαλείας, αλλά και λειτουργούν αυστηρά με διαδικασία HACCP στην παροχή υπηρεσιών και όλα τα διατιθέμενα προϊόντα στους μαθητές. «Δεύτερον και σημαντικότερο θα θέλαμε να εκφράσουμε την απορία μας, πώς ένας κλάδος επαγγελματιών (περίπου 10.000 κυλικεία με 2.000 τουλάχιστον εργαζόμενους σε αυτά που αναλογικά όλο αυτό αντιστοιχεί σε 50.000 ανθρώπους μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους) και ενώ θα έπρεπε να εργαστούν για 180 ημέρες από την αρχή της σχολικής χρονιάς, βάσει των συμβάσεων που έχουμε υπογράψει, αλλά και τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει, για να είναι βιώσιμη η «επιχείρηση», έχοντας τελικά δουλέψει μόνον 70-80 ημέρες, θα εξυπηρετήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και πώς θα βιοπορισθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους; Από τη στιγμή, που από τη μια μέρα στην άλλη, αναπάντεχα και με κρατική εντολή (από τις 10 Μαρτίου) ανέστειλαν τη λειτουργία τα σχολικά κυλικεία με άγνωστο το πότε θα ξαναλειτουργήσουν, με ποιο τρόπο θεωρείται, πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι», αναρωτιέται το Σωματείο.

«Είμαστε σε απόγνωση, βιώνουμε μια οικονομική κατάρρευση και πλέον δεν μπορούμε να σκεφτούμε, με ποιο τρόπο θα ανταπεξέλθουμε εμείς, οι εργαζόμενοί μας και οι οικογένειές μας αυτή τη στιγμή», καταλήγουν. Σημειώνεται πως μισθωτές των σχολικών κυλικείων δηλώνουν στη «Θ», πως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που βίωσαν όλα τα επαγγέλματα, στάθηκαν δίπλα στους μαθητές, με υψηλό το επίπεδο ποιότητας και θεσμοθέτησαν τη συνεχή εκπαίδευση όλων των μελών τους, ώστε να είναι πιστοποιημένες πλέον οι υπηρεσίες που προσφέρουν, υπακούοντας στις κείμενες νομοθεσίες. Καθημερινά επικοινωνούν με το Σωματείο, με έκδηλη ανησυχία, μιας και δεν διαφαίνεται κάτι ακόμη και μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Δεν υπάρχουν έσοδα από πουθενά, σε όλες αυτές τις οικογένειες, παρά μόνο έξοδα και λογαριασμοί. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα, σε πόσους μήνες και πότε θα ξανά λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το