Τοπικά

Οικονομική ενίσχυση για το ΣτΕ ζητά η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας – Παρουσίαση οργάνωσης

Με επιστολή της προς τα μέλη και τους φίλους η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ), ζητά οικονομική ενίσχυση στην αντιμετώπιση των εξόδων της προσφυγής για την άδεια καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, παρουσιάζοντας παράλληλα την οργάνωση και τις δράσεις.

Όπως αναφέρει στην ανοιχτή επιστολή:

Αγαπητοί φίλοι,
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή της ΠΠΜ σχετικά με την άδεια καύσης σκουπιδιών που έχει δοθεί στην ΑΓΕΤ, από το 2017, η οποία ανανεώθηκε πρόσφατα, με χειρότερους όρους, από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Παρόλο που υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που ενισχύουν τη θέση μας, παρόλο που η κοινωνία του Βόλου σχεδόν σύσσωμη έχει εναντιωθεί στην κατάσταση αυτή, δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα γιατί, τα τελευταία χρόνια, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει, με τις αποφάσεις του, δικαιώσει το ρόλο που του έχει ανατεθεί από το Συνταγματικό Νομοθέτη.

Θέλουμε όμως να σας παρακαλέσουμε να συμβάλετε, αν μπορείτε, στην αντιμετώπιση των εξόδων της προσφυγής, αφού το ταμείο της ΠΠΜ δεν έχει τη δυνατότητα κάλυψης όλων των εξόδων αυτών. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε όλοι μας, αλλά όσοι από εσάς θέλετε και μπορείτε να βοηθήσετε, παρακαλούμε να καταθέσετε στους επισυναπτόμενους δύο λογαριασμούς της ΠΠΜ όποιο ποσό μπορείτε, που, παρακαλούμε, να μην ξεπερνάει τα 50,00 ευρώ έκαστος (δυστυχώς η τράπεζα μας κρατάει 3 ευρώ για κάθε κατάθεση, εκτός αν η κατάθεση γίνεται από την ίδια τράπεζα).
Σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης αναφέρετε παρακαλούμε ως λόγο της κατάθεσης: «ενίσχυση για ΣτΕ». Στείλετε επίσης το αποδεικτικό κατάθεσης με το email σας για να σας στείλουμε στη συνέχεια εμείς τη σχετική απόδειξη είσπραξης.

ALPHA BANK
310002002039126
IBAN: GR1801403100310002002039126
BIC: CRBAGRAA
…………………………………
EUROBANK
00260078460201146810
IBAN: GR6102600780000460201146810
BIC: ERBKGRAA

Παρουσίαση οργάνωσης

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (ΠΠΜ)

ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΓΑΖΗ 216 τκ 382.22 ΠΟΛΗ: ΒΟΛΟΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: (24210)38387 6977-686838 FAX: 2421038387

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ: Διοικείται από Δ.Σ. που εκλέγουν οι Εταίροι. Δεν υπάρχουν αξιώματα στο Δ.Σ. Υπάρχουν υπεύθυνοι κατά θεματικές ενότητες. Αποφάσεις λαμβάνονται στις ολομέλειες που πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη.
Την 1η Ιουνίου 2006 η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία απώλεσε το ιδρυτικό της μέλος και βασικό της στέλεχος Απόστολο Κλωτσοτήρα. Πιστοί στο δρόμο που χαράξαμε μαζί του, συνεχίζουμε τον αγώνα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ ΟΡΓΑΝΑ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και μέσω αυτού του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος. Έχει συμμετάσχει στην καμπάνια για το πρασίνισμα της Συνθήκης του Άμστερνταμ, το Διεθνή Αφοπλισμό, τη Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ και στη συλλογή υπογραφών κατά της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας του οποίου, δυστυχώς, τώρα τελευταία, προχωράει η κατασκευή.

ΣΤΟΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Μαγνησίας. Η υποστήριξη των ενεργειών και στόχων του Πανελληνίου Δικτύου των Οικολογικών Οργανώσεων. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα παγκόσμια, εθνικά και τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ: Αποκλειστικός οικονομικός πόρος της οργάνωσης είναι η οικονομική συνδρομή των μελών και των συνδρομητών της εφημερίδας ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Δεν έχουμε επιχορηγηθεί από το Κράτος, τη Νομαρχία ή τους Δήμους. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία ελέγχεται από την Εφορία. Η οικονομική διαχείριση είναι στη διάθεση κάθε μέλους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
α) ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ: Αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη 1996 έγινε συλλογή 8 τόνων χαρτιού, το οποίο δόθηκε για ανακύκλωση σε συνεργασία με την Οικολογική Ομάδα Βέροιας. Μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 1998 μαζέψαμε πάλι 6 τόνους χαρτί. Από τις επόμενες εκλογές τη συλλογή χαρτιού έκανε ο Δήμος Βόλου. Είναι καιρός πάντως να μειωθεί η σπατάλη σε χαρτί, χρήμα και φυσικούς πόρους. Η οργάνωση συνεχίζει μέχρι σήμερα την ανακύκλωση χαρτιού και μπαταριών στους χώρους της, καθώς διαθέτει τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Επίσης, στέλνει πεπαλαιωμένες ή κατεστραμμένες ηλεκτρονικές συσκευές σε τοπικά σημεία συλλογής τους για ανακύκλωση.
β) ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 1996, δηλαδή αρκετά έγκαιρα, έγινε καμπάνια για τις πυρκαγιές, οι οποίες κάθε χρόνο πλήττουν και το Ν. Μαγνησίας. Μετά την κορύφωση της καμπάνιας που έγινε στις 11 Δεκεμβρίου 1996, με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και των ΜΜΕ, δόθηκαν υποσχέσεις από τη Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος ότι ο Νομός θα ενισχυθεί με επιπλέον μέσα πυρόσβεσης και ότι η Ν. Αγχίαλος θα γίνει βάση πυροσβεστικών αεροπλάνων. Η παρουσία των αεροπλάνων τα προηγούμενα καλοκαίρια απέτρεψε πολλές πυρκαγιές. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υιοθέτησε πρότασή μας για τοποθέτηση 50 πυροσβεστικών κρουνών στο Πήλιο. Οι κρουνοί τοποθετήθηκαν με μελέτη του Δασαρχείου Βόλου. Με πρότασή μας στο Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και ενέργειες του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, υιοθετήθηκε τελικά η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για τις πυρκαγιές από το Δασαρχείο στην Πυροσβεστική. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση το 2007 και εφέτος, είναι πολύ αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση των πυρκαγιών γιατί η Πυροσβεστική είναι ένα οργανωμένο σώμα με στρατιωτική δομή. Απομένει η υιοθέτηση της επόμενης πρότασής μας για ενεργότερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στη διαδικασία κατάσβεσης των πυρκαγιών καθώς και το να θεωρείται οιονεί εμπρηστής όποιος καταπατάει ή εκμεταλλεύεται καμένη έκταση. Τα μέλη της οργάνωσής μας συμβάλουν, όποτε μπορέσουν, στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
γ) ΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ: Μετά από μακροχρόνιο αγώνα του οικολογικού κινήματος της περιοχής Μαγνησίας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε να μην εγκατασταθούν άλλες μονάδες ιχθυοτροφείων στον Παγασητικό. Δυστυχώς για τα δύο ιχθυοτροφεία που υπάρχουν ήδη στον Παγασητικό, ανανεώθηκε η άδεια για πέντε χρόνια, η οποία έληξε το 2007.
δ) ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ: Οι αγώνες για την κατάργηση των αεροψεκασμών είχαν θετική κατάληξη για το Νομό Μαγνησίας, πράγμα που συνέβαλε στην κατάργηση τους σε Πανελλαδικό επίπεδο.
ε) ΔΙΑΣΩΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΑΣ: Από κοινού με το Σταθμό Προστασίας Αγρίων Ζώων και Πουλιών της Ν. Ιωνίας Βόλου αναπτύχθηκε αγώνας για τη διάσωση του υγρότοπου της Μπουρμπουλήθρας, ο οποίος κινδύνευε από την επέκταση του λιμανιού του Βόλου. Ακτιβιστές του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και της ΠΠΜ κρέμασαν ένα τεράστιο πανό στο κτίριο Παπαστράτου στην παραλία του Βόλου με το σύνθημα «ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΑ SOS». Έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 5/11/97 και η προσφυγή απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους. Άνοιξε έτσι ο δρόμος για την καταστροφή ενός πολύτιμου υγρότοπου της πόλης του Βόλου με ευθύνη της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας. Ακτιβιστές της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας εισέβαλαν με τρία τελάρα σαρδέλες στο γραφείο του τ. Δημάρχου Βόλου κ. Κυρ. Μήτρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη μεταφορά της ιχθυόσκαλας, δίπλα ακριβώς από τον υγρότοπο της Μπουρμπουλήθρας, που προξενεί μεγάλη όχληση στην πανίδα της. Για τον ίδιο λόγο και επειδή ο τ. Δ/νων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Γεωργιάδης μπάζωνε τμήμα του ίδιου υγροτόπου, ακτιβιστές εισέβαλαν στο γραφείο του, με πολλές σακούλες μπάζα και παλιά ψάρια. Πολύ πρόσφατα παράγοντες της περιοχής μας άρχισαν να αντιλαμβάνονται το δίκιο των οικολογικών οργανώσεων, αλλά δυστυχώς είναι πλέον αργά.
στ) ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ: Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας έχει κάνει μεγάλους αγώνες για να μη κοπούν πολλά δέντρα από το έτσι και αλλιώς λιγοστό πράσινο της πόλης του Βόλου. Δέντρα κόπηκαν στην οδό Κύπρου, με αντίδραση των μελών της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας που αλυσοδέθηκαν για να τα σώσουν. Δύο μέρες μετά, με αστραπιαία επιχείρηση, «χτίστηκε» η πόρτα του γραφείου του τότε Δημάρχου Βόλου κ. Πιτσιώρη με τους κορμούς των κομμένων δέντρων. Με την αντίδραση αυτή ευτυχώς σώθηκαν άλλα τόσα κυπαρίσσια, λίγο πιο πάνω, πάλι στην οδό Κύπρου, που επρόκειτο και αυτά να κοπούν. Στη συνέχεια κόπηκαν δέντρα στις οδούς Γαζή, Αγίου Νικολάου και Ρήγα Φεραίου. Ειδικά στη Ρήγα Φεραίου κόπηκαν όλα τα δέντρα που ήταν εκεί για την κατασκευή γραμμικού πάρκου, ενώ θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό.
Διαμαρτυρία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας υπήρξε και όταν η Δημοτική Αρχή κλάδευε κατά τρόπο τραγικό μουριές και άλλα δέντρα της πόλης του Βόλου.
Με παρέμβαση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής Βόλου σώθηκαν δέντρα στην οδό Γαρέφη.
Καταγγελίες για παράνομη κοπή δέντρων γίνονται πολύ συχνά, για όλες τις περιοχές του Ν. Μαγνησίας (Μηλιές, Αλυκές, Άλλη Μεριά, Κουκουράβα κτλ), αλλά ιδίως για την περιοχή του Βόλου.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, φύτεψαν στις 1/3/2008 100 δέντρα στην περιοχή του Σωρού. Αυτή η δράση θα επεκταθεί και με την οικονομική συμβολή κατοίκων της περιοχής το Φθινόπωρο του ίδιου έτους.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή Βόλου του κ. Μπέου έχοντας τη χειρότερη σχέση με το πράσινο της πόλης από ποτέ, πολύ συχνά το καταστρέφει αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες πολιτών και φορέων.
ζ) ΑΓΕΤ: Το πρόβλημα της ρύπανσης από την ΑΓΕΤ έχει αντιμετωπιστεί με δυναμικό τρόπο από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία. Στις 4 Ιουλίου 2001, 15 ακτιβιστές της Π.Π.Μ. με τη συνεργασία του Σταθμού Αγρίων Ζώων Ν. Ιωνίας τοποθέτησαν πάνω από 3 τόνους λάστιχα μπροστά από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, εκτρέποντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, τα οποία αναγκάζονταν να περνούν μπροστά από το εργοστάσιο. Ανάρτησαν επίσης ένα πανώ στον ταινιόδρομο του εργοστασίου το οποίο έγραφε «ΟΧΙ ΕΤΣΙ». Στις 12 Ιουλίου 2001 ακτιβιστές σήκωσαν, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του φυσικού αερίου από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Ν. Χριστοδουλάκη πολλά πλακάτ με σύνθημα: «ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ». Τέλος με τον αγώνα των οικολογικών οργανώσεων το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2001 έλαβε την απόφαση να μην επιτραπεί η καύση ελαστικών από την ΑΓΕΤ και να τεθούν αυστηρότεροι όροι λειτουργίας του εργοστασίου.
Είχε υποβληθεί τον Ιούνιο του 2007 μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Βόλου, μαζί με το ΠΑΚΟΕ, για παράνομη λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ (οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν λήξει από τον Ιανουάριο του 2007), χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας συνέπηξε κοινό μέτωπο με τις οργανώσεις της Χαλκίδας και του Αλιβερίου κατά της ΑΓΕΤ, λόγω των κοινών προβλημάτων.
Η ΑΓΕΤ, προκαλώντας την τοπική κοινωνία, οργάνωσε φιέστα την Πέμπτη 6/3/2008 στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, για να βραβεύσει τους συντελεστές της ανάληψης των Μεσογειακών Αγώνων. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, μαζί με άλλους φορείς και πολίτες, διαμαρτυρήθηκε έξω από το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, καταγγέλλοντας και την αδράνεια των αρμοδίων. Η εκδήλωση ματαιώθηκε. Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία συνοδευόμενη από 1.810 υπογραφές (που συγκεντρώθηκαν μέσα σε 3 μέρες) για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Π.Σ. Βόλου και από την ΑΓΕΤ. Ο αγώνας συνεχίστηκε αμείωτος μέχρι σήμερα και με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και με κινητοποιήσεις πολιτών και ακτιβισμούς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αθήνα και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα.
η) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΥ: Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πριν μερικά χρόνια στο οικοσύστημα του Παγασητικού από το πλαγκτόν, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας συνέβαλε με ένα σύνολο προτάσεων στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα αυτό. Είχε την πρωτοβουλία, μαζί με το Σταθμό Προστασίας Αγρίων Ζώων και Πουλιών της Ν. Ιωνίας και την Ένωση Ξενοδόχων, της σύγκλησης των φορέων της περιοχής για να απαιτήσουν τη λήψη μέτρων για την προστασία του Παγασητικού. Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. πρόγραμμα έρευνας των παραμέτρων ρύπανσης για τον Παγασητικό. Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάστηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2002 και είναι ενθαρρυντικό για την κατάσταση του Παγασητικού, χωρίς να επιτρέπει εφησυχασμό. Στις 9 Ιουνίου 2008 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν, σε συνεργασία με το ΠΑΚΟΕ, σε ακτές του Παγασητικού. Από τις 10 ακτές που εξετάστηκαν οι 4 βρέθηκαν με πρόβλημα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Δήμου Βόλου.
Πρόσφατα υπήρξε αντίδραση της ΠΠΜ στα σχέδια εγκατάστασης δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι του Βόλου.
θ) ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΚΛΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Κυριακή 20/2/2000: Ομιλία του Επιτίμου Αντιπροέδρου του ΣτΕ κ. Μιχ. Δεκλερή στο Δημαρχείο του Βόλου με θέμα: «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2001, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της περιοχής μας: Στρογγυλό τραπέζι με εισηγητές τους κ.κ. Μανιτάκη, Σμύρη και Καράκωστα και θέμα: «ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».
Ημερίδα στις 28 Ιανουαρίου 2006 με θέμα: «ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΕ και άλλους φορείς της περιοχής μας.
Εκδήλωση, με τη μορφή Ημερίδας, με θέμα: «Τοπικά Προβλήματα Περιβάλλοντος και Αντιμετώπιση» το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, με εισηγητές: τον κ. Γιώργο Κρεμλή, Διευθυντή ε.τ. της Ε.Ε., τον κ. Θανάση Σταθόπουλο, τ. Εισηγητής του Δικαστηρίου της Ε.Ε., . τον κ. Γιώργο Νικόπουλο, δικηγόρο και τον κ. Δήμο Νικόπουλο, Νομικό Σύμβουλο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ
Φυσικά υπήρξαν και πολλές άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις της ΠΠΜ
ι) ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Είχαν οργανωθεί πολλές φυσιολατρικές εξορμήσεις μέσα από τα μονοπάτια του Πηλίου με οδηγό τον ιατρό-συγγραφέα Νίκο Χαρατσή και το Δημήτρη Κόταλη.
ια) Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ: Κάθε χρόνο, το Νοέμβριο, γιορτάζονται, με το σχετικό γλέντι, τα γενέθλια της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και της εφημερίδας ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Επίσης στις αρχές του χρόνου, πάλι με σχετικό γλέντι, κόβεται η πίτα της οργάνωσης.
Το Νοέμβριο του 2007 και το Μάρτιο του 2008 οργανώθηκαν δύο συναυλίες με το Βασίλη Λέκκα και τη Γεωργία Νταγάκη, για τον εορτασμό των 10 χρόνων της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και της εφημερίδας ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ αντίστοιχα.
ιβ) ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ: Προς το τέλος του 1996 εκδόθηκε η οριστική απόφαση του ΣτΕ που απαγόρευε την εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στον Παγασητικό και συγκεκριμένα στο Τσιγγέλι Αλμυρού. Ένας μακροχρόνιος αγώνας του οικολογικού κινήματος της Μαγνησίας και άλλων φορέων βρήκε έτσι τη δικαίωσή του. Προς το τέλος όμως του 1997 με απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας κ. Π. Σκοτινιώτη δόθηκε άδεια αποθήκευσης λιπαντικών. Στη συνέχεια η Εταιρεία KAOIL Αφοί Κούτλα επανήλθε ζητώντας άδεια αποθήκευσης πετρελαιοειδών με χερσαία μεταφορά. Δυστυχώς με εισήγηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εγκρίθηκε τον Μάιο του 2002 από το Νομαρχιακό Συμβούλιο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Κανείς δεν εξήγησε τι θα κερδίσει η περιοχή μας από την εγκατάσταση των δεξαμενών αυτών στο Τσιγγέλι. Και κανείς φυσικά δεν πίστεψε ότι θα γίνεται μόνο χερσαία μεταφορά! Με αδιαφανείς και μη σύννομες διαδικασίες του τ. Νομάρχη Μαγνησίας κ Πρίντζου, δόθηκε άδεια στην εταιρεία ΕΛΙΝΟΙΛ να λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην περιοχή Τσιμέντων (πρώην SHELL-BP-MOBIL). Το Μάιο του 2008 το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΛΙΝΟΙΛ, παρά της αντίδρασή μας και παρά τους κινδύνους που συνεπάγεται η λειτουργία τους.
ιγ) ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας έκανε καμπάνια για την ενημέρωση της κοινής γνώμης αλλά και των αρμόδιων στο θέμα της χρήσης των θρυμματιστών για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι θρυμματιστές τεμαχίζοντας φύλλα και κλαδιά βοηθούν στην παρασκευή κομπόστ. Έτσι πετυχαίνουμε μείωση των πυρκαγιών, παρασκευή φυσικού λιπάσματος, μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και βελτίωση του εδάφους. Πρόγραμμα ενημέρωσης Δήμων και αγροτών υποβάλαμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας χωρίς να έχουμε απάντηση. Μετά από πρότασή μας ο Δήμος Βόλου αγόρασε θρυμματιστή.
ιδ) ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ: Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας οργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το ιδρυτικό 9ο Συνέδριο (Καταστατικό) του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) στις 4-5 Απριλίου 1998. Με απόφαση του Συνεδρίου, έδρα του Πανελληνίου Δικτύου είναι ο Βόλος. Το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κ. Βολιώτης είναι μέλος της Επταμελούς Γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.
ιε) ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Μας έχει απασχολήσει το σοβαρό θέμα των τοξικών στο νομό μας, η προγραμματιζόμενη καταστροφή της νησίδας ΑΛΑΤΑΣ με την επένδυση που επιχειρείται να γίνει εκεί, οι μεγάλες επενδύσεις για ξενοδοχειακές μονάδας στο Σωρό του Βόλου και τις Νηες της Σούρπης, η κατασκευή του Ταμιευτήρα της Κάρλας και η αντιαισθητική τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων σε μαγευτικές ακτές του Ανατολικού Πηλίου από το Δήμο Μουρεσίου. Η πολεοδόμηση της περιοχής Πούντα Σκιάθου, ακριβώς δίπλα στις Κουκουναριές, η καταστροφή παραδοσιακού μονοπατιού από το Δήμο Μουρεσίου στη Νταμούχαρη και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από έργα που έγιναν στο λιμάνι του Χορευτού. Καταγγελία έγινε για τη χωματερή στο Χορευτό, στην οποία δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας και από την οποία μάλιστα προκλήθηκε πυρκαγιά. Διαμαρτυρία έχει γίνει για το παράνομο και άτυπο ναυπηγείο που λειτουργεί στο λιμάνι του Βόλου. Αποτράπηκε η κατασκευή μαρίνας από το Δήμο Βόλου στην ακτή του Αναύρου. Επίσης σώθηκε πηγή σε περιοχή της Αργαλαστής που κινδύνευε από παράνομη γεώτρηση. Αντίδραση υπήρξε και σε προσπάθεια να γίνεται από εταιρεία σάκιασμα λιπασμάτων στις εγκαταστάσεις Λούλη στην περιοχή της Αμαλιάπολης. Μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες ο Δήμος Βόλου επί Δημάρχου Μήτρου αναγκάστηκε να υποχρεώσει καταστηματάρχες της παραλίας να αποκαθηλώσουν αυθαίρετες και αντιαισθητικές κατασκευές με πλαστικό. Δυστυχώς επί των ημερών του Δημάρχου κ. Βούλγαρη η κατάσταση άλλαξε και πλήθος πλαστικές περιφράξεις πεζοδρομίων στην παραλία και αλλού «κοσμούν» την πόλη του Βόλου. Η κατάσταση έχει γίνει πολύ χειρότερη σήμερα με τη Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου. Αγώνας έγινε για να μην επικαλυφθεί ο Κραυσίνδωνας. Τελικά υπήρξε, παρά τις προσπάθειες, μερική επικάλυψη (80 μέτρα), για να κατασκευαστεί γέφυρα του Περιφερειακού. Με την παρούσα Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου καταστράφηκε το γραμμικό πάρκο στον Κραυσίνδωνα επί της Καραμπατζάκη που είχε κατασκευαστεί με πρόγραμμα Life. Πολλές διαμαρτυρίες έχουμε επίσης διατυπώσει για τη βιομηχανική ρύπανση στην περιοχή μας, κυρίως από την ΑΓΕΤ και τη Χαλυβουργία. Ένα από τα προβλήματα είναι η μη χρήση φυσικού αερίου από ορισμένες βιομηχανίες, παρά τη σχετική νομοθεσία. Μας έχει απασχολήσει το θέμα του Εμπορικού Λιμένα Βόλου, που αποτελεί τόσο μια σημειακή, όσο και μια γενικότερη πηγή αέριας και θαλάσσιας ρύπανσης. Ιδιαίτερα για τους κατοίκους του Παλιού Λιμεναρχείου. Η κατάσταση είναι αφόρητη και υπονομεύεται η υγεία τους. Οι δραστηριότητες του λιμανιού γίνονται χωρίς να έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι.
Έχουμε θίξει κατά καιρούς και τα προβλήματα που δημιουργεί η βιομηχανία ΜΑΝΟΣ Α.Ε., η οποία επιβαρύνει με τα λύματά της εδώ και πολλά χρόνια την περιοχή του Βελεστίνου, ενώ έχει εμπλακεί και στα προβλήματα του ηλιελαίου.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία είναι η 1η οικολογική οργάνωση που γράφτηκε μέλος στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος. Ο Κ. Βολιώτης ήταν τακτικό μέλος στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Παγασητικού Κόλπου. Καθημερινά σχεδόν πολλοί πολίτες τηλεφωνούν και μας ενημερώνουν για διάφορα προβλήματα ζητώντας τη συνδρομή μας. Εκτός των καθημερινών οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, μπορούμε να σημειώσουμε και τις εξής δραστηριότητες: συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες (με την Επίτροπο Rit Bjerregaard, ΑΡΚΤΟΥΡΟ, Ν. Οικολογία, Προσυνεδριακή Ημερίδα Νέστου, ΣΥΝ, Προσυνεδριακή Ημερίδα Παγκόσμιου Συνεδρίου UNESCO), συμμετοχή σε δυναμικές ενέργειες του Πανελληνίου Δικτύου (Βόλος, Χαλκιδική, Γεν. Γραμματεία Δασών, Υπουργείο Γεωργίας, εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων Νέας Καρβάλης, κατάληψη αεροπλάνου για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στο Υπουργείο Πολιτισμού για το άρθρο 24 του Συντάγματος, για τον Άλεξ στη Βέροια), συμμετοχή στην καμπάνια για τα δάση με την ανάρτηση σχετικού πανό, προτάσεις για τον περιφερειακό δρόμο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, συμμετοχή στις εκδηλώσεις της 22ας Σεπτεμβρίου για την πόλη χωρίς αυτοκίνητα, συμμετοχή στην Ποδηλατοπορεία του Δικτύου από τον Έβρο στην Αρχαία Ολυμπία τον Αύγουστο του 2000. Συμμετείχε με άλλες 120 οικολογικές οργανώσεις σε κινητοποιήσεις για να μη αλλάξει το άρθρο 24 του Συντάγματος και οικοπεδοποιηθούν πλήθος δασικές εκτάσεις. Υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες παρεμβάσεις της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, σχεδόν καθημερινά, για διάφορα θέματα, που αποτελούν μεγάλη προσπάθεια σε μια ατέλειωτη αλυσίδα παρανομιών και αυθαιρεσιών σε βάρος του περιβάλλοντος. Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας για τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΥΑΜΒ εκτέλεσε το έργο αντικατάστασης των σωληνώσεων του δικτύου ύδρευσης, γιατί η ταλαιπωρία των πολιτών από τα σκαψίματα και τη σκόνη ήταν έντονη, χωρίς να υπάρχει λόγος, αφού το έργο θα μπορούσε να γίνει με πιο σωστό τρόπο. Κατάγγειλε επίσης τη ΔΕΥΑΜΒ γιατί χωρίς λόγο επιβάρυνε τον Παγασητικό με χιλιάδες κυβικά μέτρα βοθρολύματα, προφασιζόμενη βλάβη στις εγκαταστάσεις της. Το φαινόμενο αυτό επαναλήφθηκε πολύ πρόσφατα. Διαμαρτυρηθήκαμε και για την παράνομη εκχώρηση κοινόχρηστου χώρου για κατασκευή πισίνας από το Ξενία Βόλου. Μελετήσαμε και διατυπώσαμε τις απόψεις μας για το «πρασίνισμα» των Μεσογειακών Αγώνων. Το ίδιο κάναμε και για τα αναπτυξιακά σχέδια του Βόλου (Ρυθμιστικό, Στρατηγικό Σχέδιο, ΓΠΣ, Κυκλοφοριακός Σχεδιασμός), προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Με προγράμματα του Υπουργείου Απασχόλησης και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΚΠΕ Μακρινίτσας, καταφέραμε να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε περιβαλλοντικά πάνω από 800 μαθητές. Το υλικό που έχει παραχθεί από νέους επιστήμονες, στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έχει διαχυθεί σε όλη την Ελλάδα.
Ακόμη, ασχολούμαστε και συμμετέχουμε στον ενεργειακό σχεδιασμό και την διαχείριση του υδατικού δυναμικού του Ν. Μαγνησίας τόσο γνωμοδοτώντας στα διάφορα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια, όσο και μέσω διαφόρων άτυπων οργάνων δράσης κοινωνικών εταίρων και φορέων. Σε αυτό το πλαίσιο, δραστηριοποιηθήκαμε και για τις περιπτώσεις των εργοστασίων λιθάνθρακα, αλλά και για τον περιορισμό της χρήσης ΠΕΤ-ΚΟΚ στην περιοχή μας. Επιπλέον, μας απασχόλησαν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Βόλο (αεριοκίνητα ΜΜΜ και Τραμ). Ακόμη, ασχοληθήκαμε και με τη διαχείριση αποβλήτων στην περιοχή και κυρίως με τους ΧΑΔΑ και τους ΧΥΤΑ, καθώς και την καύση απορριμμάτων.
Τέλος, αφουγκραζόμενοι την αγανάκτηση των πολιτών για τις παρανομίες εις βάρος του περιβάλλοντος, πολλές φορές έχουμε ασχοληθεί και έχουμε αναδείξει περιπτώσεις καταπάτησης και καταστροφής του σημαντικού πράσινου της περιοχής.
ιστ) ΚΑΡΛΑ: Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας είχε θετική στάση στο θέμα του ταμιευτήρα της Κάρλας και με τις εποικοδομητικές προτάσεις που διατύπωσε βοήθησε ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να αλλάξει ο χαρακτήρας του έργου και να γίνει περιβαλλοντικός. Βέβαια επαγρυπνούμε, γιατί η υπόθεση της Κάρλας κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Οι Ι. Γερόπουλος και Ν. Μόσχος εκπροσώπησαν τον οικολογικό χώρο στο Φορέα Διαχείρισης του Ταμιευτήρα της Κάρλας.
ιζ) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ: Η Περιβαλλοντική πρωτοβουλία αντέδρασε σε διάφορες περιπτώσεις που η κατασκευή δρόμων στο Πήλιο κακοποιούσε το περιβάλλον. Στην περίπτωση του δρόμου Νεοχωρίου-Χορεύτρας έκανε αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη και δικαιώθηκε. Επίσης έχει κάνει πολλές ενέργειες για να σταματήσει η απαράδεκτη πολεοδόμηση του Πηλίου με κτίρια τέρατα και συγκροτήματα μονοκατοικιών.
ιη) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΧΘΥΟΠΛΗΘΥΣΜΟΥ: Με διάφορα υπομνήματα και παρεμβάσεις στις αρμόδιες αρχές καταβλήθηκε προσπάθεια να προστατευθεί ο ιχθυοπληθυσμός από παράνομη αλιεία. Ιδιαίτερη προσπάθεια έχει καταβληθεί για τη σύλληψη και καταδίκη των δυναμιτιστών του Ανατολικού Πηλίου.
ιθ) ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ: Οι περίοικοι στα καταστήματα του ΟΤΕ στο Βόλο και Νέα Ιωνία και σε πολλά άλλα σημεία της πόλης, έχουν αντιδράσει απαιτώντας τη μη εγκατάσταση κεραιών, κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια τους. Με ενέργειες και ακτιβισμό της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και του δικηγόρου Νίκου Μόσχου, στελέχους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, πολλές από αυτές τις υποθέσεις είχαν αίσιο τέλος.
Οι κεραίες όμως, απ’ ότι φαίνεται είναι σαν την Λερναία Ύδρα, 1 κόβεις 2 φυτρώνουν! Και έτσι ο αγώνας συνεχίζεται σε Άνω Βόλο, Πήλιο, Ν. Ιωνία κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο, μας απασχόλησε και μας απασχολεί το θέμα της ευρυζωνικότητας, καθώς πιθανόν να αποτελεί ένα επιπλέον παράγοντα επιβάρυνσης του φορτίου ακτινοβολίας που δέχονται οι πολίτες της περιοχής.
κ) ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία έχει τυπώσει τρικάκια με ενδιαφέροντα οικολογικά θέματα που μοιράζονται σε σχολεία. Είχε τυπώσει ένα ενδιαφέρον τεύχος με θέμα τα παγκόσμια προβλήματα περιβάλλοντος, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος την 5/6/98. Επίσης έχει τυπώσει και διανέμει δωρεάν ένα σελιδοδείκτη με τη δράση της οργάνωσης.
Εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια τυπώνεται η εφημερίδα ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, για την οποία υπάρχουν ευμενέστατα σχόλια από πολλούς, επώνυμους και ανώνυμους. Η εφημερίδα μας μοιράζεται σε χιλιάδες συνδρομητές στη Μαγνησία και σε όλη την Ελλάδα, έχοντας εξασφαλίσει συνεργασίες με πολλά επώνυμα στελέχη του οικολογικού χώρου. Αυτό δυναμώνει τη φωνή της οικολογίας, ενημερώνει τους πολίτες και αποτελεί ένα όργανο πάλης για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων του τόπου μας και ευρύτερα. Η ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ είναι το οικολογικό έντυπο με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ελλάδα και το πλέον ενδιαφέρον από άποψη ύλης.
κα) ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σε συνεργασία και με άλλους φορείς της περιοχής μας (ΓΕΩΤΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, Εργατικό Κέντρο Βόλου, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας, Σύλλογος Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Τραπεζοϋπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, Σύνδεσμος Χημικών Θεσσαλίας, Σταθμός Προστασίας Αγρίων Ζώων και Πουλιών Ν. Ιωνίας, ΤΕΕ Παράρτημα Μαγνησίας) από το 2004 ξεκίνησε μια προσπάθεια για να λάβουν μέτρα οι αρμόδιοι κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, χωρίς αποτέλεσμα. Τον Ιούλιο του 2006, σε συνεργασία με το ΠΑΚΟΕ, οι περισσότεροι από τους παραπάνω φορείς πραγματοποίησαν μετρήσεις για ατμόσφαιρα, θόρυβο, ακτινοβολία, θαλασσινό και πόσιμο νερό. Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά και καλούνται όσοι έχουν την ευθύνη για την υγεία των πολιτών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Από το Φεβρουάριο του 2008 η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας συμμετείχε ενεργά στη Συντονιστική Επιτροπή του Ν. Μαγνησίας για την αντιμετώπιση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, μαζί με τη Νομαρχία Μαγνησίας, τους Δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας και τον Ιατρικό Σύλλογο.
ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ: Μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας έχουν συμμετάσχει σε δράσεις του Πανελληνίου Δικτύου ανά την Ελλάδα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Γνωστή είναι η παρέμβαση, πριν χρόνια, στη Νομαρχία Λάρισας όπου αδειάστηκαν στο γραφείο του τότε Νομάρχη δυο τσουβάλια καλαμπόκι, επειδή η Νομαρχία επέτρεψε την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων. Στις 22 Απριλίου 1999 η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία είχε συμμετοχή σε κατάληψη αεροπλάνου της Ολυμπιακής στην Αθήνα, όπου ανοίχτηκε πανό 26 μέτρα με συνθήματα κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Στις 22 Απριλίου 2000 στα πλαίσια του Παγκόσμιου εορτασμού της Ημέρας της Γης μέλη και φίλοι της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας μεταμφιεσμένοι σε μεταλλαγμένες ντομάτες και καλαμπόκια έκαναν χάπενιν στο κέντρο του Βόλου. Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου εννέα ακτιβιστές μεταξύ των οποίων και μέλη μας ανάρτησαν δύο πανώ στο Δημαρχείο Βόλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του Υπουργού Επικρατείας κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, διαμαρτυρόμενοι για τις βλαπτικές προς το περιβάλλον τροποποιήσεις των άρθρων 24,94,95 του Συντάγματος. Στις 20 Φεβρουαρίου 2001 μετάφεραν ένα τόνο κολοκύθες, πάνω στις οποίες έριξαν ένα κιλό ρίγανη μέσα στην είσοδο του Υπουργείου Πολιτισμού του οποίου προΐσταται ο τότε εισηγητής της Συνταγματικής Αναθεώρησης κ. Ε. Βενιζέλος. Το πλακάτ που αναρτήθηκε έγραφε: «ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΑΡΘΡΟ 24, ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΙΓΑΝΗ», επειδή με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του άρθρου 24 ο κ. Βενιζέλος ευτέλιζε τη Συνταγματική διαδικασία. Στις 30 Ιουνίου 2001 η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία συμμετείχε σε μπλοκάρισμα φορτηγού με τοξικά στα διόδια Μαλγάρων Θεσ/νίκης. Στις 4 Ιουλίου 2001 ακτιβιστές της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας χρησιμοποιώντας πάνω από 3 τόνους ελαστικά αυτοκινήτων εξέτρεψαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων μπροστά από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της ΑΓΕΤ να καίει ελαστικά για καύσιμη ύλη. Στις 25 Ιανουαρίου 2002 ακτιβιστές της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας συμμετείχαν σε ακτιβισμό του Δικτύου με 40 σκοτωμένα προστατευόμενα πουλιά ενάντια στο κυνήγι έξω από το Υπουργείο Γεωργίας. Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2002 ακτιβιστές της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας κατέβασαν την κεραία της COSMOTE στην περιοχή Καραγάτς, του Βόλου μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Βόλου. Ένα πολύ μεγάλο πανό κρέμασε, με τη βοήθειά μας, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2006 το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) απέναντι από τη Νομαρχία της Ημαθίας στη Βέροια. Το Πανώ κρεμάστηκε με αφορμή τα τελευταία δρώμενα στην πόλη αυτή σχετικά με τον Άλεξ. Το πανό έγραφε: «ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ. ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ». Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2006 ακτιβιστές των οικολογικών οργανώσεων της Μαγνησίας άνοιξαν δύο πανό σε εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισιάτικα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του μ. Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεση κατασκευής γηπέδου γκολφ στις Νηες και την προσπάθεια εκποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Τα πανό έγραφαν «Μη ξεπουλάτε τη Θεία φύση», «Η εκκλησία δεν είναι εταιρεία», «Δε θα μας βάλετε γκολ(φ) στις Νηες». Στις 6 Μαρτίου 2008 κατά τη φιέστα που οργάνωσε η ΑΓΕΤ στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου έγινε χάπενιν «βράβευσης» των συντελεστών ανάληψης των Μεσογειακών Αγώνων. Στις 28 Φεβρουαρίου 2008 βοηθήσαμε την Οικολογική Ομάδα Βέροιας σε ακτιβισμό στη Βέροια για προστασία του Αλιάκμονα από παράνομες αμμοληψίες. Και τα κατοπινά χρόνια έγιναν πολλές αντίστοιχες δράσεις.
Αυτή ήταν η δράση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας στο διάστημα που δραστηριοποιείται. Είναι αλήθεια όμως ότι υπάρχει ανάγκη να δραστηριοποιηθούν περισσότεροι πολίτες γιατί ο αγώνας μας είναι αγώνας όλων. Αγώνας για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το