Τοπικά

Οικονομία, μεταναστευτικό και κλιματική κρίση προτεραιότητες για Ε.Ε. – Ερωτηματολόγιο του 2ου Πρότυπου Λυκείου Βόλου για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές

των ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΖΙΑΚΑ

και ΙΩΑΝΝΑΣ ΖΙΑΚΑ,

μαθητριών της Β’ Λυκείου

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου συνέθεσε ένα ερωτηματολόγιο για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Σε αυτό απάντησαν πάνω από 150 άτομα, όλων των ηλικιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 88,4% των συμμετεχόντων της έρευνας απάντησε ότι θα ψηφίσει στις φετινές Ευρωεκλογές και το 80,3% έχει θετική και μάλλον θετική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποιες αξιοσημείωτες απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:

Οι ερωτηθέντες απάντησαν πως τα πιο σημαντικά θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η ΕΕ είναι η οικονομία, το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση.

Το 77,6% δήλωσε πως θα ψηφίσει με κριτήριο το πρόγραμμα και τις προτάσεις ενός συγκεκριμένου συνδυασμού και των υποψήφιων ευρωβουλευτών του.

Δυστυχώς, το 75,5% θεωρεί ότι δεν έχει λάβει επαρκή ενημέρωση για τις Ευρωεκλογές, αν και ενημερώνονται για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής μέσω των κοινωνικών δικτύων και της τηλεόρασης κι όχι από επίσημες πηγές της ΕΕ.

Στην ερώτηση «Για ποιον λόγο δεν θα ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές;», οι απαντήσεις ήταν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, καθώς και το γεγονός ότι δεν θα βρίσκονται τότε στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Διαδικασία συμμετοχής στις ευρωπαϊκές εκλογές

Στην Ελλάδα ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης και υπάρχουν δύο τρόποι που μπορεί κανείς να ψηφίσει. Ο πρώτος είναι η ψήφος στο εκλογικό τμήμα, με φυσική παρουσία. Ο δεύτερος τρόπος είναι η χρήση του πρόσφατα θεσμοθετημένου δικαιώματος της επιστολικής ψήφου. Για τις φετινές Ευρωεκλογές, οι εγγεγραμμένοι για τη επιστολική ψήφο ξεπέρασαν τους 200.000, εκ των οποίων το 75,7% είναι κάτοικοι της επικράτειας και το 24,3% Έλληνες του εξωτερικού.

Συνεπώς, το αποτέλεσμα του ερωτηματολογίου «δεν θα ψηφίσω γιατί δεν θα βρίσκομαι στον τόπο που ψηφίζω την ημέρα των εκλογών» μπορεί να ανατραπεί. Η επιστολική ψήφος δίνει το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν κι έχει την ίδια ισχύ με τη διά ζώσης ψήφο.

Ευρωεκλογές: Ο πολιτικός θεσμός που εκφράζει τη φωνή των Ευρωπαίων

Είναι γνωστό πως οι Ευρωεκλογές αποτελούν έναν σημαντικό πολιτικό θεσμό για το μέλλον της Ευρώπης. Η φετινή χρονιά, μάλιστα, είναι ιδιαίτερη, καθώς είναι χρονιά πραγματοποίησής τους, γεγονός που αποτελεί και αφορμή του παρόντος άρθρου.

Οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωστές ως Ευρωεκλογές, είναι η διαδικασία εκλογής ευρωβουλευτών κάθε χώρας που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια και οι έδρες κατανέμονται ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας. Μέχρι το 2019, πριν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ευρωπαίοι πολίτες εξέλεγαν 751 ευρωβουλευτές ενώ από το 2024, το Ευρωκοινοβούλιο θα αποτελείται από 720 ευρωβουλευτές.

Παρά το γεγονός ότι η ψήφος ενός Ευρωπαίου στις Ευρωεκλογές είναι υποχρεωτική, έχει παρατηρηθεί αποχή των πολιτών τις τελευταίες δεκαετίες. Τα ποσοστά συμμετοχής συνήθως κυμαίνονται γύρω στο 50%, όπως διαπιστώνεται από στατιστικά στοιχεία του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: το 2004 συμμετείχε το 45,47% των Ευρωπαίων πολιτών, ποσοστό με ελάχιστη μείωση το 2009 και το 2014. Το 2019 αυξήθηκε στο 50,66% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποσοστό που καταγράφηκε ως το ιστορικά υψηλότερο των τελευταίων είκοσι ετών.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη συμμετοχή της Ελλάδας στις Ευρωεκλογές το 1981, τη χρονιά εισόδου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξε ιδιαίτερα ενεργή ανταπόκριση, με το ποσοστό των ψηφοφόρων να είναι ένα εντυπωσιακό 81,48%, ποσοστό που διατηρήθηκε και στα επόμενα χρόνια. Ο αριθμός των ενεργών ψηφοφόρων στην Ελλάδα, όμως, άρχισε σταδιακά να μειώνεται, κυρίως τις χρονιές που δεν υπήρχαν «διπλές κάλπες» για εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Το 2009 έπεσε στο 52,54%, αριθμός που αυξήθηκε ελάχιστα το 2014 και έφτασε στο 58,69% το 2019.

Οι Ευρωεκλογές του 2019 στην Ελλάδα ήταν οι πρώτες Ευρωεκλογές στις οποίες είχαν δικαίωμα ψήφου νέοι της ηλικίας των 17 ετών, ενώ στην πλειονότητα των κρατών μελών, η ελάχιστη ηλικία για τους ψηφοφόρους είναι τα 18 έτη. Η μείωση της ελάχιστης ηλικίας ψήφου από τα 18 στα 17 έτη καθιερώθηκε για να ενισχύσει τη δημοκρατική συμμετοχή των νέων, καθώς γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ανάγκες και τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

«Γιατί να ψηφίσω;»

Οι περισσότεροι, όμως, θα αναρωτιούνται: Γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές; Η σημασία της ψήφου στις Ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι μια μοναδική στιγμή κατά την οποία μπορούν όλοι να αποφασίσουν συλλογικά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δημοκρατία ξεκινά πάντα από τους πολίτες και δεν πρέπει να αφήνουν άλλους να αποφασίζουν για τη ζωή τους. Οι πολίτες, με την ψήφο τους, εκλέγουν τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή, την εργασία, την υγεία και το περιβάλλον. Η ψήφος του καθενός μετράει. Όταν ψηφίζουν, ακούγεται η φωνή τους.

Η δημοκρατία είναι ένα πολύτιμο δώρο που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές. Την οραματίστηκαν και αγωνίστηκαν για την επίτευξή της. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να τη διατηρήσουμε, να την ενισχύσουμε και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ψήφος – διότι όσο περισσότεροι άνθρωποι ψηφίζουν, τόσο ισχυρότερη γίνεται η δημοκρατία.

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, για τη σωστή ενημέρωσή μας σχετικά με τις Ευρωεκλογές και στις 9 Ιουνίου 2024, ας ψηφίσουμε όλοι, γιατί η ψήφος αυτή είναι η αρχή για ένα λαμπρό, αισιόδοξο μέλλον για μια οικουμενική και ενωμένη Ευρώπη!

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ηλικιωμένη στον Πύργο παρέδωσε χρυσές λίρες αξίας 25.000 ευρώ και κοσμήματα σε απατεώνες

Ταράχτηκε και δεν κατάλαβε ότι δεν ήταν της κόρης της η γυναικεία φωνή που άκουγε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Συνελήφθησαν 4 διακινητές για τους 66 ανθρώπους που διασώθηκαν πριν μέρες στην Καλαμάτα – Τους χρέωναν μέχρι και 8.000 ευρώ!

Τέσσερα άτομα ηλικίας 24, 28, 29 και 38 ετών, τρεις από το Αφγανιστάν και έναν…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στιγμές από την αναμέτρηση Α.Ε. 2002-Αγία Άννα

Η Αγία Άννα κέρδισε εκτός έδρας με 7-0 την Α.Ε. 2002 και στη σελίδα της…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Κατσαρός: «Αν νομίζετε ότι στα 90 μου πρέπει να πάρω σύνταξη είστε γελασμένοι»

Ο Γιώργος Κατσαρός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσιογράφος διέκοψε ζωντανή μετάδοση για να σώσει γυναίκα από πλημμύρα

Ο τυφώνας Helene σαρώνει τις πολιτείες των ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και σε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Το φωτορεπορτάζ από το παιχνίδι Δάφνη-Γ.Σ. Αλμυρού

Στο Βασδέκειο συναντήθηκαν σήμερα Δάφνη και Γ.Σ. Αλμυρού με τους φιλοξενούμενους να κατακτούν τη νίκη…

28 Σεπτεμβρίου 2024