Θ Plus, Υγεία

Οικογενειακός γιατρός: Προνόμια σε πολίτες – Μπόνους σε γιατρούς

Άλλη µία ευκαιρία επιχειρεί να δώσει στον πολυσυζητηµένο οικογενειακό γιατρό το υπουργείο Υγείας. Ο θεσµός πνέει τα λοίσθια, µε τους γιατρούς να συνεχίζουν να του γυρίζουν την πλάτη και τους ασθενείς να µην εξυπηρετούνται.
Σε µια προσπάθεια να αναστήσει τον οικογενειακό γιατρό, η ηγεσία του υπουργείου προχωρά σε δύο βασικές αλλαγές. Ξεκινά να εφαρµόζει σταδιακά το σύστηµα των παραποµπών, δίνοντας όµως προνόµια στους πολίτες που είχαν προλάβει να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό. Αυτοί θα προηγούνται των επισκέψεων στα Κέντρα Υγείας και στις υπόλοιπες δηµόσιες µονάδες της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας.

Παράλληλα, επιχειρεί να δώσει και ένα µπόνους στους γιατρούς, προκειµένου να τους προσελκύσει ώστε να κάνουν συµβάσεις µε τον ΕΟΠΥΥ αναλαµβάνοντας ρόλο οικογενειακού γιατρού. Ο αριθµός των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών (παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων) δεν ξεπερνά τους 660 σε όλη τη χώρα για περίπου 10 εκατοµµύρια ασφαλισµένους.
Ειδικότερα, µε υπουργική απόφαση ξεκινά να εφαρµόζεται σε δόσεις το νέο σύστηµα παραποµπών από τον οικογενειακό σε ειδικό γιατρό, αφού λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες δηµόσιες µονάδες Πρωτοβάθµιας Φροντίδας (ΤΟΜΥ, πολυϊατρεία κ.λπ.) το υπουργείο Υγείας προχωρά στη σταδιακή εφαρµογή του συστήµατος.

Θα προηγούνται στις επισκέψεις
Έτσι, όσοι πολίτες έκαναν εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό ουσιαστικά θα προηγούνται στις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς (ΩΡΛ, ορθοπεδικούς, καρδιολόγους κ.ά.) στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες µονάδες αφού θα διαθέτουν παραπεµπτικό και θα µπορούν να παίρνουν πρώτοι ραντεβού. Η υπουργική απόφαση δεσµεύει έναν αριθµό επισκέψεων οι οποίες θα γίνονται από ασθενείς που διαθέτουν το συγκεκριµένο παραπεµπτικό, ενώ δίνεται και ένα ποσοστό επί του συνόλου σε έκτακτες επισκέψεις (20% του χρόνου).

Αξιοσηµείωτο είναι ότι το σύστηµα παραποµπών εφαρµόζεται µε βάση τον αριθµό των διαθέσιµων οικογενειακών γιατρών ανά περιοχή, ενώ εκτός συστήµατος προγραµµατισµού επισκέψεων παραµένουν τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία.
Με την ίδια υπουργική απόφαση καθορίζεται και ο χρόνος εξέτασης ανά ασφαλισµένο, αφού προσδιορίζεται επακριβώς πόση ώρα θα βλέπουν οι γιατροί τους ασθενείς. Συγκεκριµένα:

  • Οικογενειακός ιατρός ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, µε διάρκεια επίσκεψης 15 λεπτά.
  • Οικογενειακός ιατρός ειδικότητας Παιδιατρικής, µε διάρκεια επίσκεψης 20 λεπτά.
  • Ιατρός ειδικότητας, για τον οποίο προβλέπεται παραποµπή, µε διάρκεια επίσκεψης 15 ή 20 λεπτά, ανάλογα µε την ειδικότητα.

Λόγω της έλλειψης οικογενειακών γιατρών το υπουργείο Υγείας είχε επιχειρήσει µε εγκύκλιο να αλλάξει τα εργασιακά καθήκοντα των ήδη υπηρετούντων γιατρών (παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων), υποχρεώνοντάς τους να ασκούν και καθήκοντα οικογενειακού γιατρού. Ωστόσο οι γιατροί προσέφυγαν στη ∆ικαιοσύνη και δικαιώθηκαν.

Ταυτόχρονα, µε µπόνους επανέρχεται το υπουργείο Υγείας µε σκοπό να προσελκύσει γιατρούς έπειτα από το αναιµικό ενδιαφέρον των παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων να κάνουν σύµβαση µε τον ΕΟΠΥΥ. Στη νέα υπουργική απόφαση ορίζεται ότι οι εγγεγραµµένοι οικογενειακοί γιατροί (γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι) θα αµείβονται µε 1.800 ευρώ, ανεξάρτητα από τον πληθυσµό που έχουν υπ’ ευθύνη τους, για έναν χρόνο από την υπογραφή της σύµβασής τους.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το