Τοπικά

Οικογενειακή υπόθεση η αγάπη για το σκάκι για δύο μαθητές από τον Βόλο

Για την οικογένεια Ραφτόπουλου το σκάκι έχει εξελιχθεί σε μία υπόθεση που αφορά και τα τέσσερα μέλη της. Τα δύο παιδιά, ο 15χρονος Μανώλης και η κατά δύο χρόνια μικρότερη αδερφή του Κωνσταντίνα, συνεχίζουν να έχουν διακρίσεις κάθε φορά που στέκονται πάνω από μια σκακιέρα, απολαμβάνοντας την ενθάρρυνση και πλήρη στήριξη των γονέων τους. Ταυτόχρονα οι δύο έφηβοι σκακιστές είναι άριστοι στο σχολείο, ενώ συμπληρώνουν το καθημερινό πρόγραμμά τους με ποικίλες δραστηριότητες, που όμως δεν τους εμποδίζουν να έχουν εξαιρετικές επιδόσεις σε ό,τι κι εάν κάνουν.

O Μανώλης Ραφτόπουλος όταν πήγαινε στην α’ τάξη του Δημοτικού, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το σκάκι. «Είχαμε πάει επίσκεψη σ’ ένα φιλικό μας ζευγάρι. Είδε ο Μανώλης στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή μια σκακιέρα κι αυτό του κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον. Μου είπε πώς του άρεσε κι έτσι ξεκίνησε. Αυτό έγινε τον Νοέμβριο του 2010. Έπειτα από λίγο, τον Μάρτιο του 2011 για την ακρίβεια, έφερε το πρώτο μετάλλιο σε μαθητικούς αγώνες στον Βόλο (3η θέση). Η Κωνσταντίνα ξεκίνησε λίγο πιο μικρή. Πήγαινε ακόμη στο νηπιαγωγείο, όταν έπαιξε σκάκι για πρώτη φορά και δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστο καιρό να κερδίσει το πρώτο κύπελλο στην κατηγορία της», σημείωσε ο πατέρας των παιδιών κ. Στέφανος Ραφτόπουλος. Μάλιστα, ο τελευταίος ενδιαφέρεται εξίσου για το σκάκι, ενώ είναι διαχειριστής του ιστολογίου https://chesswords.blogspot.com, που θεωρείται δημοφιλές στον σκακιστικό χώρο.

Ο Μανώλης φέτος είναι μαθητής στην 3η τάξη του 9ου Γυμνασίου Βόλου. Οι επιδόσεις στο σχολείο είναι εντυπωσιακές. Βγάζει είκοσι παρά δύο, ενώ η αδερφή του είναι εξίσου άριστη με βαθμολογία που αγγίζει το 19,1. Πηγαίνει επίσης αγγλικά, παίζει ποδόσφαιρο στον Ερμή Νέας Ιωνίας, ενώ παρακολουθεί επίσης ένα πρόγραμμα διδασκαλίας προγραμματισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για έφηβους. Στον αντίποδα, η 13χρονη Κωνσταντίνα μαθαίνει κιθάρα, ενώ κάνει στίβο (αντοχή) στη Νίκη Βόλου.

«Το σκάκι είναι παιχνίδι στρατηγικής. Απαιτεί σκέψη για να κερδίσεις τον αντίπαλο κάθε φορά», σημείωσε ο Μανώλης Ραφτόπουλος, ο οποίος έχει συμπληρώσει ήδη 395 αναγνωρισμένες παρτίδες στους πίνακες της FIDE, δηλαδή της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας, έναντι 315 παρτίδων της αδερφής του. Όσο για τη συμβουλή των προπονητών του που ακολουθεί πιστά μέχρι και σήμερα; «Να μελετώ τη θεωρία, για να μπορώ να βγαίνω πιο δυνατός στο «άνοιγμα» και να έχω περισσότερες πιθανότητες να κερδίσω. Στην πορεία κατάλαβα ότι στο σκάκι πρέπει να αποκτάς εμπειρία για να προχωράς. Έλυνα πάντα τις ασκήσεις, κι αυτό σε βοηθά να δεις εικόνες ματ, που κερδίζεις με συνδυασμούς κινήσεων». Από την πλευρά της, η Κωνσταντίνα Ραφτοπούλου στάθηκε επίσης στην αξία της καθημερινής ενασχόλησής της με το σκάκι: «Δεν περνά ημέρα που να μην ασχοληθούμε. Καθημερινά αφιερώνουμε μία ώρα περίπου, παίζουμε παρτίδες στο internet, ενώ μέσω Skype κάνουμε μάθημα με τον προπονητή μας στην Πρέβεζα, πέρα από τα ιδιαίτερα που κάνουμε με τον κ. Αγγελή».

Τα δύο παιδιά ξεκίνησαν την καριέρα τους από τη Σκακιστική Ένωση Βόλου, με πρώτο προπονητή τον Μιχάλη Αγγελή, ο οποίος μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο πλευρό των ταλαντούχων σκακιστών. Το 2014 μέχρι και το 2018, «μετακόμισαν» στον Σκακιστικό Όμιλο Βέροιας με προπονητή τον Σάκη Τριανταφυλλίδη, ενώ από το 2019 εντάχθηκαν στο έμψυχο δυναμικό της Σκακιστικής Ένωσης «Νικόπολη» στην Πρέβεζα, όπου προπονούνται υπό τις οδηγίες του Ανδρέα Αθανασιάδη. Ο τελευταίος είναι καθηγητής φυσικής αγωγής, με ειδίκευση και μεταπτυχιακές σπουδές στο σκάκι.

Στην τροπαιοθήκη τους τα δύο χαρισματικά αδέρφια έχουν αρκετά μετάλλια και κύπελλα από τους αγώνες που έχουν λάβει μέχρι σήμερα. Για την Κωνσταντίνα, η τελευταία επιτυχία της σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου έλαβε μέρος στο 5ο Διεθνές σκακιστικό τουρνουά «Βαρδάρης» και κατέκτησε την 1η θέση στο β’ γκρουπ της κατηγορίας Κ14. Όμως και για τον Μανώλη ο Μάρτιος ξεκίνησε δυναμικά. Στις αρχές του μήνα ο νεαρός σκακιστής κέρδισε το 5ο Τουρνουά Οpen Aγριάς, κατακτώντας το χρυσό, τόσο στην κατηγορία Κ18,όσο και στη γενική κατηγορία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το