Τοπικά

Οικογενειακή παράδοση σε πολυτεχνικές σπουδές – Ο Θαλής Νασίκας και τα τρία αδέλφια του που σπούδασαν μηχανικοί

Τα τρία του αδέλφια είχαν ήδη πετύχει τα προηγούμενα χρόνια σε πολυτεχνική σχολή, οπότε αρχίζοντας τις γραπτές εξετάσεις ήξερε κατά κάποιο τρόπο ότι θα μπορούσε να ολοκληρώσει την οικογενειακή παράδοση όντας το τέταρτο παιδί της οικογένειας και ο Βενιαμίν μεταξύ των τεσσάρων αδελφών.
Ο Θαλής Νασίκας από το 3ο ΓΕΛ Βόλου τήρησε την παράδοση και με τα 17.504 μόρια που συγκέντρωσε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, έχει όλο το περιθώριο μπροστά του για να εισαχθεί στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων ή Μηχανολόγων Μηχανικών που είναι και ο στόχος του.
Μετά από έναν χρόνο εντατικής προσπάθειας ο ίδιος περιγράφει τους στόχους του από δω και πέρα, αλλά και πώς ήταν η εμπειρία των πανελλαδικών εξετάσεων.
Όταν ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων, ο ίδιος βρισκόταν στο Μιλάνο, όπου εργάζεται ο μεγαλύτερος αδελφός του έχοντας αποφοιτήσει από την πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Εκεί έμαθε τα ευχάριστα νέα με τις πολύ καλές του επιδόσεις στις πανελλαδικές που του άνοιγαν τον δρόμο για να εισαχθεί στο Πολυτεχνείο.
Σχολιάζοντας τα φετινά θέματα που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι στη Θετική Κατεύθυνση, όπου και ο ίδιος συμμετείχε, τόνισε πως «είχαν δυσκολίες και ενδεχόμενες παγίδες που έπρεπε να υπερβεί κανείς για να γράψει καλά και απαιτούσαν προετοιμασία. Βέβαια, ήταν πιο εύκολα από περασμένα έτη, αλλά ίσως αυτό ήθελε να αντισταθμίσει τις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε στη σχολική χρονιά».

Κλειδί η υπευθυνότητα
Αναφερόμενος στην πολύ δύσκολη χρονιά που πέρασε, λόγω και της εξάμηνης καραντίνας, σημείωσε πως «ως μαθητές, έχοντας κάνει λίγες ώρες διά ζώσης διδασκαλία και αφιερώνοντας ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, ώστε να παρακολουθήσουμε τα διαδικτυακά μαθήματα, μακριά από τους φίλους και τους καθηγητές μας, η προετοιμασία για τις εξετάσεις βασίστηκε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά στην υπευθυνότητα του καθενός. Αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή των καθηγητών φροντιστηρίου και σχολείου στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς και η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων μου που με στήριξαν στη διάρκεια της χρονιάς».

Περιορίστηκαν οι έξοδοι με φίλους
Η προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις απαιτούσε πολλές θυσίες, που έγιναν ακόμη περισσότερες λόγω της πανδημίας. Όπως εξήγησε ο Θαλής, «προσωπικά, μέσα σε αυτή τη χρονιά, η κύρια ασχολία μου ήταν το διάβασμα και εξαιτίας της επιδημίας, η διασκέδαση, οι έξοδοι με φίλους περιορίστηκαν. Χρειάστηκε να σταματήσω το άθλημα της επιλογής μου, το μπάσκετ, για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς έπρεπε να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στο διάβασμα και να εξοικονομήσω δυνάμεις».
Αναφερόμενος στους στόχους από δω και πέρα και στην πορεία των αδελφών του είπε ότι «τώρα σκοπεύω να κατευθυνθώ και εγώ προς τις υψηλόβαθμες πολυτεχνικές σχολές, στα βήματα των μεγαλύτερων αδελφιών μου. Ο μεγαλύτερός μου αδελφός εργάζεται σε μια πολυεθνική εταιρεία στο Μιλάνο και ο άλλος ολοκληρώνει το διδακτορικό του στη μηχανική στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και οι δυο απόφοιτοι πολιτικών μηχανικών του Βόλου. Η αδελφή μου ολοκληρώνει το προπτυχιακό της ως μηχανολόγος μηχανικός στον Βόλο».

Υπάρχουν σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές
Αναφορικά με τις προοπτικές που δίνει μια πολυτεχνική σχολή, δήλωσε πως «από πλευράς μου ελπίζω να ασχοληθώ με το engineering management, ξεκινώντας πρώτα από τη σχολή των ηλεκτρολόγων μηχανικών ή των μηχανολόγων μηχανικών. Και τα δυο αντικείμενα είναι στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων μου, ενώ προσφέρουν ένα εύρος θέσεων εργασίας τόσο στη βιομηχανία, όσο και σε τεχνικές/κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Ήδη, παρά την πανδημία υπάρχει κάποια κατασκευαστική δραστηριότητα, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης. Τέλος, προσφέρονται για εξειδίκευση στο management που είναι ο απώτερος στόχος μου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το