Τοπικά

Οικογένεια Δημητρακόπουλου: Θρίλερ στη Λάρισα με την περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων

Σενάριο ταινίας θρίλερ φαίνεται να αποτελεί η αναφορά στους εισαγγελείς Εφετών και Αρείου Πάγου ενός εκ των πρωταγωνιστών μιας περίπλοκης και με πολλές παραμέτρους οικογενειακής ιστορίας που αφορά μια κολοσσιαία περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων, η οποία αποτελείται από μια ιστορική εφημερίδα, ακίνητα στη Λάρισα, βίλα στο Ψυχικό
, καταθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θυρίδες με μετρητά και πανάκριβα κοσμήματα.

Στις σκηνές του θρίλερ περιλαμβάνονται από διαζύγιο, καταγγελίες για πλαστογραφίες, πολύχρονες δικαστικές διαμάχες μέχρι και αναφορές σε μπράβους, Αστυνομία, συλλήψεις, ιατροδικαστές και εισαγγελείς, με τελευταία πράξη την αναφορά του πρώην ευρωβουλευτή Γιώργου Δημητρακόπουλου στους εισαγγελείς Πρωτοδικών, Εφετών και Αρείου Πάγου, με την οποία ζητεί να διερευνηθεί η πνευματική, ψυχική και νοητική κατάσταση της μητέρας του, Δανάης Δημητρακοπούλου.

Η όλη υπόθεση αφορά την ιστορική εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου, η οποία εξελίσσεται στη θεσσαλική πόλη και στην Αθήνα. Ο μεγαλοεκδότης της Θεσσαλίας έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2004 σε ηλικία 88 ετών. Στη διαθήκη του ορίζεται ότι το 55% της εφημερίδας μαζί με τη διοίκηση και τη διαχείρισή της πηγαίνει στη σύζυγό του Δανάη Δημητρακοπούλου για όσον χρόνο βρίσκεται εν ζωή, ενώ το 45% το αφήνει στον γιο του Γιώργο Δημητρακόπουλο. Αναγράφεται επίσης ότι μετά τον θάνατό της το μερίδιό της θα περιέλθει σε αυτόν.

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική. Οταν επέστρεψε στη Λάρισα άρχισε να εργάζεται στην «Ελευθερία», αναλαμβάνοντας τη διεύθυνσή της. Πέντε χρόνια μετά, το 1994, εκλέγεται για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ., για να αναδειχτεί σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, συγκεκριμένα το 2002, σε αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Λόγω ασυμβίβαστου την εποχή εκείνη με την κατοχή μετοχών σε επιχείρηση μεταβιβάζει το μερίδιό του στη μητέρα του. Bέβαιος ότι είναι ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο που θα του δημιουργούσε πρόβλημα, της πρότεινε: «Μητέρα, θα σου χαρίσω εικονικά το 45% και όταν πάψω να είμαι ευρωβουλευτής θα μου το γυρίσεις πίσω. Σύμφωνοι;».

Η μητέρα συμφωνεί, η εφημερίδα περιέρχεται στο σύνολό της στην κατοχή της, η αυτονόητη ωστόσο για πολλούς προφορική συμφωνία ανάμεσα σε μάνα και γιο δεν τηρήθηκε. Μητέρα και γιος οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, με την υπόθεση να φτάνει μέχρι τον Αρειο Πάγο και να την κερδίζει η Δανάη Δημητρακοπούλου.

Μετά από μακροχρόνια παρεμπόδιση της επαφής του κ. Δημητρακόπουλου με τη μητέρα του, με την αγωνία του για την κατάσταση της υγείας της να κορυφώνεται, αλλά και ουκ ολίγες δικαστικές περιπέτειες, ο ίδιος διαπίστωσε μια σειρά από πράξεις και παραλείψεις, με αποτέλεσμα να καταθέσει στους αρμόδιους εισαγγελείς αναφορά. Σύμφωνα με αυτή, η μητέρα του διαμένει απομονωμένη σε διαμέρισμα πάνω από τις εγκαταστάσεις της εφημερίδας, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ από τη διοίκηση της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα και διαχειρίζεται τα ακίνητα του απαγορεύεται να την προσεγγίσει.

Στην αναφορά που έχει κατατεθεί στους εισαγγελείς Πρωτοδικών, Εφετών Λάρισας και Αρείου Πάγου επισημαίνεται η επί σειρά ετών δόλια, πλημμελής και ανεπαρκής επιμέλεια της πνευματικής και νοητικής υγείας της Δανάης Δημητρακοπούλου και η απόκρυψη της κατάστασής της από αυτούς που είχαν -κατά δήλωσή τους- την ευθύνη.

Ο στόχος, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος στην αναφορά του, ήταν η εκμετάλλευση της διαταραχής των πνευματικών της λειτουργιών αναφορικά με τη διοίκηση της εφημερίδας και η εκχώρηση σε τρίτα πρόσωπα εντολής πλήρους και εν λευκώ διαχείρισης της περιουσίας της, εν ζωή αλλά και αιτία θανάτου, τους εξουσιοδότησε δηλαδή να της κάνουν μέχρι και διαθήκη. Με αυτόν τον τρόπο προχώρησαν στο άνοιγμα των τραπεζικών της λογαριασμών στο εσωτερικό και το εξωτερικό, άνοιγμα των τραπεζικών της θυρίδων και μεταβίβασαν χαριστικά το 75% των μετοχών της εφημερίδας «Ελευθερία» σε τρίτο πρόσωπο.

Ολες αυτές οι ενέργειες, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται στην αναφορά του ο κ. Δημητρακόπουλος, γίνονται για να φαίνεται νομιμοφανής η διοίκηση της εταιρείας (ενδεικτικά, χορήγηση απαλλαγής από την ευθύνη των μελών του Δ.Σ. της Α.Ε. στο πλαίσιο των διαχειριστικών πράξεων) και η διαχείριση της περιουσίας της Δανάης Δημητρακοπούλου, ενώ η ίδια τελούσε σε πλήρη διατάραξη των νοητικών λειτουργιών της.

Στην αναφορά του κ. Δημητρακόπουλου προς τους εισαγγελείς αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην έκθεση της ιατροδικαστή Θεσσαλίας Ρουμπίνης Λεονταρή, η οποία εξέτασε τη Δανάη Δημητρακοπούλου, στις 20 Μαΐου 2020, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Στην έκθεσή της, ενώ η ιατροδικαστής αναφέρει ότι η μητέρα του κ. Δημητρακόπουλου «δεν τελεί σε διακινδύνευση της υγείας της λόγω πλημμελούς περίθαλψης», επισημαίνει ότι δεν προέκυψαν ιατρικές εξετάσεις για τη νοητική και πνευματική υγεία της, ελλείψεις που, σύμφωνα με την πολύ σημαντική έκθεση του καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, Νίκου Ράικου, διαπιστώνεται πως στην ηλικιωμένη εκδότρια δεν έγιναν οι επιβεβλημένες ιατρικές εξετάσεις και ως εκ τούτου ο ιατρικός φάκελός της είναι ελλιπής.

Η Δανάη Δημητρακοπούλου περιστοιχίζεται (από δεξιά προς αριστερά) από τους Κ. Ευθυμίου, νομικό σύμβουλο και μέλος του Δ.Σ., Γ. Μιχαλόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο, την Ισπανίδα Ντιζ Πίνο, πρώην σύζυγο Γ. Δημητρακόπουλου, και την εγγονή της Δανάη-Ισαβέλλα Δημητρακοπούλου

Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ιατρική αντιμετώπιση της πάθησής της είναι από πλημμελής έως λανθασμένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς «η νοητική της υγεία, όπως προκύπτει, έχει διερευνηθεί πλημμελώς». Στη δε αναφορά τονίζεται ότι «από την εξέταση των παραπάνω προκύπτει απόκρυψη της ασθένειας της Δανάης Δημητρακοπούλου και του χρόνου που εκδηλώθηκε, αλλά και ελλιπής ιατρική παρακολούθηση, με σοβαρές επιπτώσεις στην επιδείνωση της υγείας της».

Σύμφωνα ακόμη με όσα περιλαμβάνονται στην αναφορά του κ. Δημητρακόπουλου:

– Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην ένορκη κατάθεση του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Λάρισας Ηλία-Δημοσθένη Σκυλλάκου. Στην κατάθεσή του ο κ. Σκυλλάκος επαναλαμβάνει όσα του είπε ο ψυχίατρος Αλέξης Θωμάς, ο οποίος πριν από 5 με 6 χρόνια φέρεται να είχε επισκεφτεί τη Δανάη Δημητρακοπούλου βράδυ στο σπίτι της, καθ’ υπόδειξη του διευθύνοντος συμβούλου της εφημερίδας Γεώργιου Μιχαλόπουλου. Οπως αναφέρει ο ίδιος, «το σκηνικό θύμιζε Κολομβία, με μπράβους» και ότι πραγματοποίησε διάγνωση για την πνευματική της κατάσταση ενώ ο Γεώργιος Μιχαλόπουλος και οι άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας ήταν δίπλα, στην κουζίνα, με ανοιχτή την πόρτα.

– Η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών της Δανάης Δημητρακοπούλου, σύμφωνα με όλα όσα έχουν καταγραφεί στην αναφορά, επιδρούσαν στην ικανότητά της να επιμελείται του εαυτού της και των υποθέσεών της. Το αποτέλεσμα, βάσει πάντα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ήταν η εκμετάλλευση της υγείας και της πνευματικής της κατάστασης, με απώτερο σκοπό την υφαρπαγή της περιουσίας της με πληρεξούσια τα οποία ελέγχονται ως προς την εγκυρότητά τους.

Οπως καταγγέλλει ο κ. Δημητρακόπουλος, έγινε πλαστογράφηση των υπογραφών της εκδότριας Δανάης Δημητρακοπούλου από την Ισπανίδα πρώην σύζυγό του Μαρία Αμέλια Ντιζ Πίνο, με την οποία έχει διαζευχθεί προ εικοσαετίας, και στην οποία εμπλέκονται και υπάλληλοι ΚΕΠ του Δήμου Λάρισας. Η Ισπανίδα και δύο υπάλληλοι του ΚΕΠ παραπέμπονται από τον εισαγγελέα Λάρισας σε δίκη. Επίσης, πλαστογραφίες που φαίνεται πως έγιναν από την εγγονή της εκδότριας, Δανάη-Ισαβέλλα Δημητρακοπούλου, η οποία διαμένει στις Βρυξέλλες, κόρη της Ισπανίδας Ντιζ Πίνο και του κ. Δημητρακόπουλου, για τις οποίες έγινε έκθεση από την ειδική δικαστική γραφολόγο Μάγδα Καμπούρη και διερευνώνται από την Εισαγγελία Λάρισας, αφορούν ζητήματα μεγάλης οικονομικής αξίας και επιφέρουν ποινικές ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος.

– Το ειδικό πληρεξούσιο της συμβολαιογράφου Λάρισας Στυλιανής Νούλα-Παπαχατζή, σύμφωνα με το οποίο η ηλικιωμένη εκδότρια φέρεται να διορίζει και να καθιστά ειδικούς πληρεξουσίους, αντιπροσώπους και αντικλήτους της α) τον Γεώργιο Μιχαλόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο) και β) τον Κωνσταντίνο Ευθυμίου (νομικό σύμβουλο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας «Ελευθερία»), όπως για λογαριασμό της ιδίας προβαίνουν σε εν λευκώ διαχείριση και μεταβίβαση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της. Σύμφωνα με την αναφορά, προκύπτει ότι η Δανάη Δημητρακοπούλου είναι αδύνατο να είχε συνείδηση των εντολών που χορηγούσε σε τρίτα, ξένα πρόσωπα.

Τέτοιες εντολές ουδέποτε θα σκεφτόταν να εκχωρήσει οποιοσδήποτε διαθέτει κοινή γνώση των πράξεών του, καθώς οδηγούν σε πλήρη αποξένωση της ιδίας από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας της. Σημειώνεται ότι το εν λόγω πληρεξούσιο επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ είχε ήδη πιστοποιηθεί και είχε δηλωθεί από τους ίδιους τους διαχειριστές η προχωρημένη έκπτωση των διανοητικών της ικανοτήτων. Οι εντολοδόχοι Μιχαλόπουλος – Ευθυμίου, σύμφωνα πάντα με την αναφορά, σε εκτέλεση όρων του ανωτέρω πληρεξουσίου εξασφάλισαν, πριν προβούν σε οποιαδήποτε μεταβίβαση, ότι οι ίδιοι θα διαχειρίζονται οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο της Δανάης, χήρας Παναγιώτη Δημητρακόπουλου, αποφασίσουν αυτοί να μεταβιβάσουν στο… μέλλον στην εγγονή της Δανάη-Ισαβέλλα Δημητρακοπούλου. Οπως επισημαίνεται στην αναφορά, έναν μήνα πριν η Δανάη-Ισαβέλλα Δημητρακοπούλου διορίζει και καθιστά ειδικό πληρεξούσιό της, αντιπρόσωπο και αντίκλητό της τον Γεώργιο Μιχαλόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της εφημερίδας «Ελευθερία») -όπως προκύπτει από το ειδικό πληρεξούσιο της συμβολαιογράφου Λάρισας Στυλιανής Νούλα-Παπαχατζή πάλι- να διαχειρίζεται εν λευκώ την κινητή και ακίνητη περιουσία της, χωρίς να την έχει αποκτήσει ακόμη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αναφορά του κ. Δημητρακόπουλου έχει η διαθήκη του πατέρα του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου, σύμφωνα με την οποία τον κατέστησε κληρονόμο του επί ποσοστού 45% της ατομικής του επιχείρησης εφημερίδας «Ελευθερία», από οποιαδήποτε στοιχεία και αν αποτελούνταν αυτή, ακίνητα και κινητά, ενώ επί του λοιπού 55% συστήθηκε από τον πατέρα του καταπίστευμα υπέρ αυτού, μετά τον θάνατο της μητέρας του Δανάης Δημητρακοπούλου, την οποία κατέστησε βεβαρημένο κληρονόμο επί του συσταθέντος καταπιστεύματος, παρέχοντάς της το δικαίωμα όσο ζει να ασκεί τις προβλεπόμενες εκ του νόμου και περιορισμένης εξουσίας πράξεις τακτικής διαχείρισης επ’ αυτού. Σύμφωνα με την αναφορά του κ. Δημητρακόπουλου, όλες οι αναφερόμενες πράξεις της μητέρας του χρήζουν διερεύνησης για το αν η Δανάη Δημητρακοπούλου είχε δικαιοπρακτική ικανότητα και αν εκφράζεται η βούληση του πατέρα του, Παναγιώτη Δημητρακόπουλου, όπως αυτή αναφέρεται στη διαθήκη του.

Η ιστορία

Αξίζει όμως να ανατρέξει κανείς στο παρελθόν προκειμένου να παρακολουθήσει την εντυπωσιακή ιστορία της αιωνόβιας εφημερίδας «Ελευθερία» και της οικογένειας Δημητρακόπουλου.

Το 1922 ο Γεώργιος Δημητρακόπουλος ιδρύει την εφημερίδα «Ελευθερία». Το 1945 ο γιος του Παναγιώτης αναλαμβάνει τα ηνία της εφημερίδας. Στα χρόνια του η «Ελευθερία» των 500 φύλλων θα ξεπεράσει τα 22.000 φύλλα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος γνωρίζει την Αθηναία Δανάη Παπαδημητρίου. Ο έρωτάς τους είναι σφοδρός, ο γάμος μονόδρομος, η συμβίωση πολλές φορές αδιέξοδη. Η Δανάη θέλει να συνεχίσει να ζει ανά διαστήματα στο σπίτι όπου μεγάλωσε, μια υπέροχη μονοκατοικία με κήπο στο Παλαιό Ψυχικό. Το 1952 έρχεται στον κόσμο ο μοναχογιός τους Γιώργος. Τελειώνει το Δημοτικό στη Λάρισα, περνά με τη μητέρα του ατέλειωτες ώρες στο Παλαιό Ψυχικό, μπαίνει οικότροφος στο Κολλέγιο Αθηνών, σπουδάζει Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική. Οταν επιστρέφει στη Λάρισα ξεκινά να εργάζεται στην εφημερίδα αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση της «Ελευθερίας», την οποία, σύμφωνα με τη βούληση του πατέρα του, θα οδηγούσε στο μέλλον…

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το