Τοπικά

Οικογένεια από το Βελεστίνο με διακρίσεις στη σκακιέρα – Οι Κ. και Χ. Τσαρσιταλίδης έχουν αντιμετωπίσει ακόμη και τον Κασπάροφ

Δύο αδέρφια από το Βελεστίνο, ο Κωνσταντίνος και ο Χρήστος Τσαρσιταλίδης, ηλικίας 14 και 10 ετών αντίστοιχα, έχουν γοητευθεί από πολύ μικροί με τη μαγεία που κρύβει το σκάκι. Ανήκουν στο δυναμικό της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης, όπου πήραν μετεγγραφή το 2015 και χάρη στο ταλέντο και την κατανόηση των κανόνων του παιχνιδιού, έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες, ενώ αμφότεροι μπορούν να υπερηφανεύονται για τις παρτίδες τους απέναντι στον παγκόσμιο πρωταθλητή και θρύλο του σκάκι Γκάρι Κασπάροφ.

Το όνομα του Γκάρι Κασπάροφ προκαλεί δέος σε κάθε σκακιστή. Ο Ρώσος γκραν μετρ, παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι επί δεκαετίες, θεωρείται ο κορυφαίος όλων των εποχών. Πρώτος ο Κωνσταντίνος Τσαρσιταλίδης πριν από τρία χρόνια και στη συνέχεια ο Χρήστος πέρυσι σε μία σιμουλτανέ σκακιστική αναμέτρηση, τέθηκαν αντιμέτωποι του Κασπάροφ και βίωσαν έτσι μία μοναδική εμπειρία που θα τους συντροφεύει για μία ζωή.
Τα δύο παιδιά, που ανήκουν στη νέα γενιά του ελληνικού σκάκι, δείχνουν ότι μπορούν να προσδοκούν σε νέες διακρίσεις. Η πλέον πρόσφατη νίκη που πέτυχαν ήταν στο 11ο πανελλήνιο ομαδικό πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων του 2018 που έγινε παραμονές Χριστουγέννων. Τα δύο αδέρφια στέφθηκαν πρωταθλητές Ελλάδας κι έδειξαν ότι το μέλλον τους ανήκει. Με επιμονή, δουλειά, αλλά και διάβασμα, που είναι τα τρία βασικά στοιχεία που οφείλει να διαθέτει όποιος θέλει να εξελιχθεί σε καλό σκακιστή, οι αδερφοί Τσαρσιταλίδη μοχθούν μέρα με τη μέρα για να γίνονται καλύτεροι.

Χρήστος Τσαρσιταλίδης

Ο πατέρας των δύο παιδιών, κ. Νίκος Τσαρσιταλίδης, διέκρινε από πολύ νωρίς το ταλέντο τους. Ο ίδιος ασχολούνταν ερασιτεχνικά με το σκάκι. Ωστόσο, τα πιόνια πάνω στη σκακιέρα και οι «μάχες» που δίνονται σε κάθε παρτίδα, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των γιων του. Ο Κωνσταντίνος από την τρίτη τάξη του Δημοτικού σχολείου άρχισε να παίζει σκάκι, ενώ ο Χρήστος ήταν ακόμη πιο μικρός: Πήγαινε μόλις νηπιαγωγείο, όταν ήρθε σε επαφή με το σκάκι. Το επόμενο βήμα ήταν να εγγραφούν σε σύλλογο και πιο συγκεκριμένα στη Σκακιστική Ένωση Βόλου. Πρώτος δάσκαλος των παιδιών ήταν ο Μιχάλης Αγγελής, υπό την καθοδήγηση του οποίου, αλλά και την έμφυτη κατανόηση του σκακιού, έδειξαν θεαματική βελτίωση. «Μου άρεσε κι εμένα το σκάκι, αλλά πάντοτε έπαιζα ερασιτεχνικά. Το σκάκι ανέκαθεν με βοηθούσε να σκέφτομαι. Όταν θέλω να σκεφτώ κάτι με καθαρό μυαλό, ξεκινώ μία παρτίδα σκάκι», δήλωσε ο κ. Τσαρσιταλίδης, ο οποίος στη συνέχεια θυμήθηκε τα πρώτα βήματα των παιδιών του: «Ο μεγάλος άρχισε να βλέπει εμένα και μόλις άρχισα να του δείχνω ορισμένα πράγματα, έπειτα από 3-4 μήνες δυσκολευόμουν να παίξω μαζί του. Ψάχναμε να βρούμε σύλλογο για να μάθει κάποια πράγματα παραπάνω. Εξ αρχής έδειξε την κλίση του. Για τον Χρήστο, ο οποίος έβλεπε τον μεγάλο και ακολουθούσε σε διάφορες διοργανώσεις που έπαιρνε μέρος, ήταν πιο οικείο. Είχε καλύτερες εικόνες. Μάθαινε από τον Κωνσταντίνο και αποφάσισε να ασχοληθεί κι εκείνος».

Ο Κώστας Τσαρσιταλίδης

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004. Πλέον είναι μαθητής της τρίτης τάξης στο Μουσικό Σχολείο Βόλου. Στην Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης έχει δάσκαλο τον γκραν μετρ Θάνο Μαστροβασίλη, ο οποίος φέτος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Τόσο εκείνος, όσο και ο μικρότερος αδερφός του, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του σωματείου της συμπρωτεύουσας το 2015, σ’ ένα τουρνουά ράπιντ που έγινε στον Βόλο. Τους ξαναείδαν σ’ ένα ακόμη τουρνουά στη Θεσσαλονίκη κι προέκυψε η μετακίνησή τους, ενώ τώρα οι δύο νεαροί Βελεστινιώτες παίζουν στην Α’ Εθνική κατηγορία με τη μακεδονική ομάδα.

Ο 14χρονος σκακιστής αποκάλυψε τι κεντρίζει το ενδιαφέρον του κάθε φορά που κάθεται έχοντας μία σκακιέρα μπροστά του: «Το σκάκι για μένα είναι ένα παιχνίδι που κρύβει πολλά μυστήρια. Οι δοκιμασίες και όλα αυτά που πρέπει να σκεφτείς για κάθε κίνηση. Είναι στρατηγικό παιχνίδι». Όσο περνά ο καιρός, αυξάνονται οι ώρες της μελέτης. Ο Κωνσταντίνος Τσαρσιταλίδης πέρα από τις προπονήσεις που κάνει μέσω Skype με τον Μαστροβασίλη, τόνισε: «Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι για να διαβάσει κάποιος στο σκάκι. Όταν έχω περιθώριο, σίγουρα θα διαβάσω 2-3 ώρες. Υπάρχουν μέρες που αφιερώνω πολύ χρόνο στα βιβλία που προτείνει ο δάσκαλος κάθε φορά. Άλλωστε, στο σκάκι οφείλεις διαρκώς να εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου».

Ικανοποιημένος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας πριν από λίγες ημέρες νιώθει ο 10χρονος Χρήστος, ο οποίος είναι μαθητής στην πέμπτη τάξη στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. «Νιώθω χαρούμενος που ανήκω στην πρωταθλήτρια ομάδα, αλλά και γιατί έδωσα νίκες», τόνισε. Στη συνέχεια θυμήθηκε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα πρόπερσι, όταν και αναδείχθηκε πρωταθλητής στο μαθητικό πρωτάθλημα του 2017. «Είχα χάσει έναν αγώνα και ένιωθα απογοητευμένος πως δεν θα έβγαινα πρώτος, αλλά ο πατέρας μου με βοήθησε με τη συμβουλή του να μη χαλαρώσω επειδή έχασα. Μία ήττα δεν σήμαινε ότι δεν θα έβγαινα πρώτος. Και τον άκουσα», εξομολογήθηκε ο 10χρονος Χρήστος, ο οποίος έχει πρότυπο τον Ιταλοαμερικανό Fabiano Caruana, θαυμάζοντας το επιθετικό παίξιμό του, αλλά και το ίδιο άνοιγμα που έχουν και οι δύο. Όσο για το τι θαυμάζει περισσότερο στο σκάκι; «Με βοηθά πολύ όλα αυτά τα χρόνια στο να σκέφτομαι. Στο να σκέφτομαι. Να δουλεύει το μυαλό μου για όλα τα πράγματα. Όχι μόνο τα αθλήματα», εξομολογήθηκε ο Βελεστινιώτης σκακιστής, ο οποίος ασχολείται επίσης με το ποδόσφαιρο παίζοντας στην ομάδα της Αγίας Άννας.

Λαμβάνοντας κάποιος υπόψη τις επιτυχίες των αδερφών Τσαρσιταλίδη, η παραίνεση του πατέρα τους, Νίκου, για τη στήριξη που έχουν ανάγκη, δεν περνά απαρατήρητη: «Η τοπική κοινωνία πρέπει να στηρίζει όσο γίνεται περισσότερο, είτε τους συλλόγους, είτε τους αθλητές που ασχολούνται πολύ ενεργά με το σκάκι και προβάλλουν την περιοχή τους. Όσο μεγαλώνει το επίπεδο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες. Για παράδειγμα το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα φέτος θα γίνει στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και το Παγκόσμιο στην Κίνα. Για μία οικογένεια αυτά τα κόστη είναι πλέον δυσβάσταχτα, αφού η Ομοσπονδία δεν καλύπτει όλα τα έξοδα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το